|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Што е листерија и како да се заштитите од неа?

Редакција Рингераја, 19.8.2014
За да бидеме во добро здравје важно е не само да се храниме здраво и да спортуваме, но и да практикуваме хигиена. За добра хигиена не е важно колку често ги миеме рацете, важен е и квалитетот и хигиената на храната и пијалоците кои ги ставаме на маса

image
/11


 

Малку невнимание може да доведе до сериозната инфекција наречена листериоза. Таа се појавува како резултат на консумирање на контаминирана храна со бактеријата Listeria monocytogenes. Бактеријата може да биде пронајдена во почвата, водата и столицата на животните.

За разлика од повеќето бактерии Listeria monocytogenes може да преживее и често да се мултиплицира при температура под 5 ° С Тоа значи дека постои можност да се размножува во храната која се чува во фрижидер и да предизвика инфекција.



Како најчесто можеме да се заразиме со неа?

При конзумацијата на непастеризирано млеко

Храна приготвена со непастеризирано млеко

Конзумација на свежи незрели сирења приготвени со заразено млеко

Загадено овошје и зеленчук

Пиење на контаминирана  вода

Храна која не е термички обработена

 

Како и секоја инфекција, така и листериоза има период на инкубација кој е од 3 до 70 дена. Едни од најчестите симптоми кои укажуваат на присуството на оваа инфекција се:

Висока температура над 38 ° C
Гадење и повраќање
Треска
Дијареа
Болки во мускулите
Напади
Пореметување на рамнотежата
Конвулзии и други



Кои групи се изложени на поголем ризик од заразување со бактеријата?

Бремени жени
Бебиња
Возрасни и деца со слаб имунолошки систем



Како да го намалите ризикот од инфекцијата?

Практикувајте висока лична хигиена.

Чувајте ја храната во фрижидер на температура од 4 ° C и пониска.

При купување на намирници чувајте го месото, рибата и зеленчукот во одделни пакувања.

Секогаш пред да почнете да ја обработувате храната  добро измијте ги рацете.

Пожелно е да користите различни прибори  за сечење на месо, риба и зеленчук.

Обработувајте ги термички добро млекото, месото, рибата.

Откако ќе завршите со готвењето темелно измијте го приборот.

Избегнувајте да купувате млеко и месо од непроверени извори.

Ако купувате домашно млеко задолжително обработете го термички.

Темелно измијте ги свежите зеленчуци и овошје.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

5 совети за семејна “дигитална детоксикација”
Се помалку разговор и чиста комуникација, се повеќе вперени глави во монитори, телефони, паметни уреди. Како фамилијарно...
5
Дете и телевизија
Разбирливо е колку децата денес сакаат да гледаат телевизија, но родителите се тие кои мораат да ги надгледуваат и до од...
4
Навикнување на нокшир
Кои се чекорите за навикнување на нокшир? (англиско видео)
4
Ранко Рајовиќ: Родителите се најважни учители
Зборувајте со вашето бебе како да ве разбира се'. Искористете ја секоја прилика да му објасните на бебето што се случува...
4




Анкета

Симптоми на породување.
пеперутка16

Кои беа вашите последни симптоми пред породувањето тој ден или ден или два пред тоа? Дали сте имале некакви симптоми?