|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Интересен жирафа ролат

Редакција Рингераја, 10.11.2013
Направете го за децата. Ќе уживаат јадејќи го!
Клучни зборови:

image
/11


 

 

Основна смеса:

  • 3 жолчки
  • 15 гр. Шеќер
  • 60 мл. Вода
  • 40 мл. Масло
  • 75 гр. Брашно
  • 1 ванила

 

Додаток на основната смеса

  • 3 белки
  • 50 гр. Шеќер
  • Неколку капки лимонов сок

 

Додаток 2 на основната смеса

  • 2 лажици какао во прав
  • Пола лажица чоколадо во прав
  • 1 лажица млеко

 

Смеса за шарење

  • 1 белка
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажица брашно
  • 2 лажици од подготвената основна смеса

 

Фил:

  • 100 мл. Течен шлаг
  • 100 гр. Џем од боровинки (или друг, по желба)

 

Прво подгответе ја основната смеса. Изматете ги шеќерот и жолчките, додадете вода и масло и матете. Ставете го брашното и ванилиниот шеќер и мешајте додека состојките не се соединат. Одвојте две лажици од подготвената смеса во посебен сад.

 

1

 

Подгответе го додатокот 1. Изматете 3 белки во цврст снег со малку лимон, додадете шеќер и матете додека не добиете цврста смеса. Земете ¼ од оваа смеса и додадете ја во основната смеса. Постепено додавајте по уште ¼ и изешајте го целиот снег од белки. Ставете ги и состојките од додатокот 2 и се добро измешајте.

 

2

 

Подгответе ја смесата за шара. Изматете ги белките со шеќер, додадете брашно и 2 лажици од основната смеса, која претходно ја оставивте на страна. Ставете ја смесата во платнен шприц за да направите шари.

 

3

 

Нацртајте ги шарите на хартија за печење. Ставете ја хартијата на намрсена тава, со нацртаните шари завртени надолу.

 

4

 

Направете бели шари следејќи го цртежот. Печете ги на 170 C, само 1 минута. Извадете го плехот од релна и ставете ја кафеавата смеса. Релната ставете ја на 190 C и печете 10-15 минути. Оставете го тестото потполно да се излади.

 

5

 

Изматете го шлагот. Премачкајте ја кората со џем, па потоа со шлаг.  Добиениот ролат  завткајте го во хартијата за печење и ставете го во фрижидер да се стегне една ноќ. Пресечете и послужете.

 

6

 

7

 

8

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Вежби за правилен изговор на гласовите
Малите деца понекогаш говорат неразбирливо. Колку и да ни е тоа симпатично, доколку не се надминува, треба да посетиме л...
4
Марија Монтесори: Методи на воспитување на...
Методите на Монтесори врз развојот на децата лежат на нивната природна интуиција и креативност. Набљудувајќи ги децата, ...
4
Интервју: Влатко Лозановски
Влатко ни зборува за љубовта, кон музиката, кон семејството, љубовта која ја дава, а истовремено ја добива!
4
Се викам Љубов
Сакам да дојдам изненадно, кога не се надевате, сакам да ви го одземам здивот и моќта за говор.
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?