|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Како да го спасите ручекот кој сте го пресолиле?

Редакција Рингераја, 19.6.2019
Доколку го пресоливте зготвеното јадење, постојат неколку трикови со кои може да го спасите. Во прилог се неколку од нив
Клучни зборови:

image
/11


Ако ја пресоливте супата, гулашот или сосот, додадете вода и ставете кромид и морков, па продолжете да готвите уште десет минути.

И киселината помага за ублажување на солениот вкус, па слободно на пресоленото јадење додадете му сок од лимон или киселина. Соленоста на зготвеното јадење може да се намали и со додавање на шеќер или мед.

 

Имајте при рака компир или јаболко

Доколку рецептот тоа го допушта, додадете млеко или јогурт, бидејќи тие ја убиваат солта. Кај народот постои уште еден совет - кога ќе го пресолите јадењето, ставете еден излупен компир или јаболко, кој ќе го впие вишокот сол и по готвењето извадете го од јадењето.

 

Искусните кувари советуваат дека треба да го пробувате јадењето во тек на готвењето, а не само на крајот. Бидете внимателни и кога додавате зеленчук или доматен сос од лименка, бидејќи содржат многу сол.

Исто така, одличен додаток на пресолените јадења е тиквичка исечена на коцки, која ќе го неутрализира солениот вкус, а на пресолениот сос е најдобро да му додадете домат.

Славната америчка куварка Марта Стјуарт предлага во пресолените јадења да додадете павлака. Може да додадете млеко, или несолено сирење.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Што да јадат децата за да имаат здрави заби?
Сите сме слушнале дека млекото гради силни коски. Но, дали знаевте дека вашата севкупна исхрана придонесува за вашето ор...
9
12 најубави посни салати
Велигденските пости започнаа. Ви предлагаме 12 рецепти за убави посни салати
6
Вратете се на училиште со вкусна ужинка во...
Летниот распуст заврши, а враќањето на училиште со себе носи нови авантури, но и нови рутини, особено кога станува збор ...
6
Велигденска плетенка за празничната трпеза
Плетенката е значаен дел од празничната трпеза, подготвена е од млечно тесто, кое мора да биде цврсто за да правилно и л...
4




Анкета

Носот.
пеперутка16

Како го чистите носот на малите деца?