|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Природен циклус на искористување на храната

Александра Ојлеска, 29.11.2010
Конзумирањето на што полесна храна, односно храна на која и е потребен пократок период на разградување во организмот е од големо значење ако сакаме правилно и здраво да се храниме.

image
/11


Преработувањето на храната во желудникот трае 1 до 5 часа, во зависност од видот на храната. Лесно сварливата храна се преработува од 1-3 часа (ориз, овошје, поголемиот дел од зеленчукот, млеко, јајца), додека за да се свари лебот, варениот компир, млечните производи, месото и рибата, потребни се од 3 до 5 часа.                                                                                                                                           

Храната која не е целосно разградена во организмот многу е потешко да се исфрли, што доведува до успорување на метаболизмот, дебелеење и создавање на токсини. Основен клуч за здрав организам и одржување на оптималната тежина всушност е редовно исфрлање и ослободување од токсичните отпадни материи. За да се постигне тоа потребно е организмот да го прилагодиме според биолошкиот процес на функционирање:                                                                                                                                                                                                       

1.внесување на храна во организмот и нејзина апсорпција-се одвива од пладне до 8 часот на вечер                                                                    

2.асимилација, односно апсорпција и искористување на хранливите материи се одвива од 8 часот на вечер до 4 часот изутрина                                                                                                                                                                                                                  3.елиминација односно исфрлање на отпадните материи од телото се одвива од 4 часот изутрина до пладне .   

 

Посебна биолошка вредност на овошјето                                                                                                                                      

Се смета дека овошјето е највредната храна која може да се внесе во организмот, затоа што содржи идеална рамнотежа не 5-те елементи што се важен фактор за правилно и здраво функционирање на организмот : 90% глукоза, 4-5% аминокиселини, 3-4% минерали, 1% масни киселини, 1% витамини. Поради тоа, за разградување на овошјето не е потребна дополнителна енергија, што значи организмот штеди енергија која се искористува за прочистување. Кога зборуваме за овошје мислиме на свежо овошје затоа што  поради својата специфична природа, вареното и преработеното овошје ги губат споменатите својства и доведуваат до киселост во организмот.                                                                                                                                                                         

Во периодот на конзумирање на храна се препорачува овошјето и соковите да се конзумираат 30 мин пред  која и да било друга храна, за да не дојде до мешање на храната во желудникот. Мешањето на овошјето со другата храна доведува до ферментација, со која се губат хранливите материи и се отежнува и успорува метаболизмот. После 10 минути од земањето на сокови може да се продолжи со свежа салата, а после тоа со правилно комбинирана храна. Неправилно комбинираната храна доведува до пореметување во процесот на асимилација и елиминација. Кога храната е правилно искомбинирана организмот може целосно да ја искористи, да ја разгради, апсорбира и да ги искористи сите хранливи материи.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Борба против акните – чекор по чекор до чи...
Акните не се само проблем со кој се соочуваат тинејџерите. Тие се еден од најчестите кожни проблеми, кои можат да се пој...
3
Бременост и нова фризура
Бременоста е време кога телото се менува, емоциите се интензивираат, а иднината изгледа полна со нови предизвици.
3
Штиклите се виновни!
Истражувањето спроведено од британските стручњаци донело резултати кои ги разочуваат љубителките на високи потпетици: шт...
3
Летна страст без последици
Летото носи топло време, слобода, освежување и желба за авантури. Но кога станува збор за интимноста, многумина прават и...
3




Анкета

Одвикнување од пелени.
пеперутка16

Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?