|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

12 најубави посни салати

Редакција Рингераја, 12.3.2019
Велигденските пости започнаа. Ви предлагаме 12 рецепти за убави посни салати

image
/11


1. Шарена салата со ориз и туна

1


Состојки:900 г сварен ориз, 400 г туна, 200 г грашок од конзерва или сварен, 2 црвени
пиперки исечени на коцки, 3 домати исечени на парчиња, ситно сечкан магдонос, лажица
ситно сечкани маслинки, 4 лажици посен мајонез, сок од еден лимон, 2 лажици маслиново
масло.
Подготовка: туната исцедете ја и од сите состојки измешајте хомогена смеса.

2. Посна салата со туна

2

Состојки: 2 конзерви туна во парчиња, 100 г маринирани шампињони, 100 г несолени печени

кикирики, 500 г посна, ситна, тестенина, 400 г посен мајонез, 5 – 6 кисели краставички,
сол.
Подготовка: тестенината сварете и убаво исцедете па ставете во поголем сад. Туната
исцедете ја, иситнете како и краставичките и шампињоните, додајте кикирики, сол по вкус и
со мајонез поврзете хомогена смеса.

3. Посна салата од компири и пченка

3

Состојки: 1 кг. компири, 2 моркови, 5 – 6 кисели краставички, 1 малечка конзерва пченка
или варена во тој сооднос,сол, црн пипер, 5 – 6 печени пиперки, маслинки.
Подготовка: измијте ги компирите и ставете да се варат,излупете и изгмечете да добиете
хомогена смеса. Зачинете со сол и црн пипер. Можете да додадете и малку масло. Морковот
исчистете го и исечете на ситни коцки, можете да го ставите сиров или варен. Киселите
краставички исто така се сечат на коцки. Пченката треба да биде убаво исцедена.
Округол и длабок сад покријте со прозирна фолија, ставете половина од пирето од компири
па над тоа морковот, киселите краставички и пченката. Покријте со останатото пире од
компири па превртете во соодветна чинија. Украсете со печени пиперки и маслинки.

4. Посна „лута“ салата

4

Состојки: 8 печени пиперки, 1 печен модар патлиџан, 3 домати, 3 чена лук, 4 страка
магдонос, сол, 2 лажици масло.
Подготовка: Излупете ги пиперките и модриот патлиџан. Доматите ставете ги неколку минути
во сад со врела вода. Потоа излупете го зеленчукот, ситно исечкајте или испасирајте со
вилушка заедно со исчистениот лук и магдонос. Не претерувајте со гмечење да не добиете
каша. На крај зачинете со сол, црн пипер и масло. Доколку јадете луто додајте и лута
пиперка.

5. Посна салата со зеленчук и риба

6

Состојки: 500 г замрзнат зеленчук за руска салата, 400 г посен мајонез, 1 конзерва туна
во саламура, 1 конзерва чадени папалини (инчуни), сол, црн пипер, 1 лажица тостиран
сончоглед, 1 лажица таан.
Подготовка: Зеленчукот ставете го во вода што врие со 1/2 лажичка сол и сварете. Туната и
инчуните исцедете ги. Измешајте ги внимателно сварениот зеленчук и рибите со мајонез,
таан и сончоглед. До служење префрлете на ладно.

6. Посна мексиканска салата

6

Состојки: 600 г конзервиран црвен грав, 150 г пченка од конзерва, или варена, 3 – 4
главички кромид, 5 -6 црвени пиперки.
Подготовка:кромидот исечкајте го и додајте сол, црн пипер, оцет и масло па испасирајте,
во тоа додајте ги пиперките сечени на коцки, гравот и пченката (исцедени и измиени), па
лесно измешајте. Салатата можете да ја правите и’ со печени пиперки.

7. Посна салата од компири и моркови

8

Состојки: 500 г компири, 200 г сенф, 4 (помали) главички кромид, 1 – 2 моркови (може и
без морков)
Подготовка: измијте,излупете и сварете ги компирите, а потоа и морковот. Компирите
исцедете ги од водата (која треба да ја сочувате), излупете. Иситнете или испасирајте ги
компирите и морковот, додајте во садот каде е исечканиот кромид претходно издинстан на
водата од компирите. Додајте сенф и се’ матете со миксер. Кога се’ ќе биде убаво соединето оставете да се излади. Може да се послужи како паштета но и како посна салата.

8. Посна салата со компири на вода

8

СостојкИ: 5 – 6 големи компири, 2 поголеми главички кромид, сол, оцет од јаболко
Подготовка: компирите измијте ги и сварете. Кога ќе бидат сварени исцедете, излупете и
исечете на кришки. Кромидот исчистете го и исечете на ребра па додајте во топлите
компири. Се’ заедно зачинете со сол и оцет од јаболко, по желба малку црн пипер и убаво
измешајте.

9. Медитеранска посна салата

9

Состојки: 2 домати, 2 краставици, 2 црвени пиперки (или барени), 200 г белгиски зелкички,
зелена салата, 1 главичка кромид, 100 г зелени маслинки, оригано, 1 варен компир, сол,
црн пипер.
Подготовка: исечете ги доматите, краставицата, компирот и листовите зелена салата и
ставете во поголем длабок сад. Додајте кругови пиперка и на нив варените зелкички.
Круговите кромид распоредете ги по салатата. Зелените маслинки исечете ги на половина и
додајте во садот. Зачинете со оригано, маслиново масло, сол и црн пипер.

10. Посна црвена салата

10

Состојки;: 1 кг цвекло, 2 лажици ладно цедено маслиново масло, главичка црвен кромид, 2
чена лук, сол, црн пипер, 2 – 3 лажици ачето балсамико, 2 лажици сечкан власец.
Подготовка:сварете го и изрендајте цвеклото на поголеми ленти, или исечете. Една лажица
масло ставете во нелеплив тиган и продинстајте ги ситно сечканите кромид и лук, потоа
додајте го цвеклото и измешајте. Додајте сол и црн пипер и динстајте уште 2 – 3 минути,
на средна температура. Префрлете во сад за салата и зачинете со ачето.Салатата може да се послужи топла или ладна.

11. Салата со туна и зеленчук

11

Состојки: 400 г компири,200 г грашок, 250 г боранија, сув зачин, 2 конзерви туна
Подготовка: сварете ги посебно компирите, грашокот и боранијата. За време на варењето
додајте малку сув зачин (зачинска сол). Исцедете го сварениот зедленчук, а компирите
исечете ги на парчиња. Се’ ставете во голем сад, додајте ја исцедената туна и измешајте,
па по потреба зачинете со сол и црн пипер.И по потреба малку оцет.

12. Салата со риба и сусам

12

Сварете 300 г риба по желба, исчистете од коските и иситнете со раце. Сварете 2 моркови и
4 компири. Во чинија измешајте ја рибата, сечканиот морков и изрендан компир и додајте 3
– 4 сечкани кисели краставички па се’ соединете со околу 350 г посен мајонез. 200 г сусам
испржете на рингла, на ниска температура па додајте во салатата. Добро измешајте и
уживајте во вкусот.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Интервју: Татјана Стојановска
Нејзиниот глас денес ги најавува најновите дневни вести на А1. Далеку од телевизиските камери таа е всушност многу сензи...
4
Урнебесно: Што се случува кога мајката е б...
Една мајка од Хрватска, која со години е преселена, живее и гради кариера во САД, се прослави како победник на натпревар...
4
Врската меѓу оралното здравје и функцијата...
Сите знаеме дека секојдневното четкање и употребата на конец може да спречи губење на забите, расипување и гингивитис. С...
4
Раст и развој на детето
Сложеноста на развојот на секое дете се состои во развојот на обликот и видот на способностите, како што се: моторни, ем...
3




Анкета

Што да дознаете.
пеперутка16

Кога би носеле тројки, што би направиле?