namesp во 10:12
Од која храна децата најмногу се гушат?
Редакција Рингераја, 6.8.2013
Според неодамнешно американско истражување, број на мали деца кои во периодот од 2001-2009 година побарале итна помош заради гушење со храна изнесува 112.000.
Етикетирани како најопасни производи, од кои најчесто доаѓа до гушење кај децата, се тврдите бомбони. Во текот на осумгодишната студија во Америка, дури 15% побарале помош од лекар заради гушење. Останати производи со кои треба да се биде внимателен се сите останати бонбони, месо со коска, овошје и зеленчук, семки, тврдо овошје, чипс, пуканки, кекс, колачи и помфрит...
Голем број од децата кои се гушеле со овие производи биле пуштени дома, но мал дел од нив сепак морале да бидат хоспитализирани, а тоа се во главно оние кои останале без здив заради јадење семки, јаткасто овошје, школки, па дури и виршли.
Просечна возраст на децата кои најчесто се гушат е 4 години и повеќето од нив се момчиња. Неразвиените заби се најчеста причина заради која доаѓа до влегување на храната во дишникот. Зголемената активност исто така ги зголемува шансите за гушење.
Истражувачите советуваат дека децата никако не треба сами да јадат производи кои личат на дишните органи (виршли), храна која тешко се џвака (овошје и зеленчук) и храна која се консумира од рака (јаткасто овошје). Секако, на децата под 5 години не треба да им се даваат мастики и тврди колачи, а овошјето и зеленчукот задолжително да се сечат на мали парчиња.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Било да се најдеме на детско игралиште, да посетиме детска градинка или училиште, или да појдеме на роденденска забава, ...

Се работи за доста чест проблем на малите деца, а причините можат да бидат различни. Со тек на растењето симптомите се н...

Кога станува збор за патување со бебе, нема место за импровизации. Сигурноста мора да биде на највисоко ниво, без разлик...
