namesp во 10:12
Совети за спречување на пукање на јајцата
P. L., 28.4.2021
Варете ги полека на тивок оган
Проблемот со пукање на јајцата започнува уште при самото варење, лушпата започнува да пука и испуканите јајца веќе не можеме да ги употребиме за бојадисување. Некои домаќинки советуваат јајцата да ги извадите од ладилник неколку минути пред варењето. Внимателно ставете ги во тенџере, ставете ладна вода и варете ги полека на тивок оган, се додека не зоврие водата. На овој начин лушпата на јајцето полека ќе се прилагодува на се повисока температура и помала е веројатноста да испука.
Додадете сол во водата
Солта може да помогне лушпата на јајцето да не испука. Во водата во која се варат јајцата ставете неколку лажици готварска сол. На овој начин ќе го спречите пукањето на јајцата.
Додате оцет во водата
Некои домаќинки му веруваат на оцетот. Тие советуваат во водата во која се варат јајцата да се додаде половина чаша оцет. Оцетот помага лушпата на јајцето да стане пофлексибилна и да се спречи нејзино пукање.
Имате и Вие некој испробан рецепт? Споделете го со нас на форумите!
Прочитајте уште:
Бојадисување на јајцата со природни бои
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Средното училиште „Лазар Танев“ нуди кетеринг за сите заинтересирани правни и физички лица кој го изработуваат учениците...

Децата исто како и возрасните се изложени на стрес и затоа пожелно е навреме да учат како да се справуваат со него. Ринг...

Розеола е акутна болест на доенчиња и мали деца што е проследена со висока температура и осип на кожата

Уметничка творба на тема Правата на детето по повод одбележувањето на Детската недела ни испрати наставничката на Никола...
