|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Ја сакаме храната која сме ја мразеле како деца?

Редакција Рингераја, 17.2.2015
Научниците открија дека со возраста вкусот ни станува "сложен" и успева да ја оцени храната која во детството не сме ја сакале
Клучни зборови:

image
/11


 

Научно е докажано дека како деца не можеме да го почувствуваме вистинскиот вкус на некоја храна. Експертите утврдиле дека секој човек достигнува возраст на која почнува да му се допаѓа храната за возрасни.

Истражувањето покажува дека во просек на околу 22 години луѓето почнуваат да чувствуваат и да му се допаѓаат вкусови како козјо сирење и авокадо, кои како мали не сакале да ги јадат.

Бебињата се раѓаат со вроден апетит кон слатки работи. Новороденчињата се раѓаат со 30 000 рецептори за вкус, но со текот на времето само една третина од нив остануваат претежно на јазикот. Ова објаснува зошто тогаш почнуваме да толерираме и да се насладуваме на посилни вкусови.

Скушата е "тежок" вкус дури и за време на адолесценцијата. Замислете и ќе видите дека пред 20-та година едвај сте сакале да помирисате биено сирење, пармезан или зачинето кари, кои сега ги обожавате.

Во листата на "храна за возрасни" се уште лукот, ренот, спанаќот и киселите краставички. Козјото сирење е најомразениот вкус во детството, а просечниот човек го проценува на 28-та година. Други вкусови кои не сме ги обожавале како мали се остриги и школки кои почнуваат да се јадат во просек на 24 години.

Во истражувањето учествувале 1950 лица од Британија кои ја класифицирале храната која ја мразеле како мали, а сега ја обожаваат.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

16 работи кои не треба да ги кажуваме на д...
Некои од фразите - позитивни или повеќе негативни, кои ги користите во воспитувањето на своите деца, можат да имаат долг...
4
Кои родителски совети им штетат на децата?
Секогаш добро размислете што му велите на своите деца и не дозволувајте да правите компромиси со тоа. Држете се до висти...
4
Мир со свекрвата?
Има снаи кои ја сакаат свекрвата речиси колку сопствената мајка (дури и повеќе!). За жал, ова е исклучок. Обично односит...
4
Министерот Тодоров вторпат стана татко
Утрово Министерот за здравство, Господин Никола Тодоров доби син.
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?