namesp во 10:12
Смоква – сочна, слатка и лековита
Редакција Рингераја, 2.9.2014
Свежите смокви се ценети заради тоа што изобилуваат со антиоксиданси како каротени, танини, лутеин и клорогенска киселина. Освен тоа, свежите смокви содржат голема количина на витамини А, Е и К.
Антиоксидансите не штитат од слободните радикали чие разорно дејство може да доведе до предвремено стареење, деменција, срцеви болести и карцином.
Воедно, истражувањата покажуваат дека хлорогенската киселина го урамнотежува нивото на шеќер во крвта.
Смоквите, како и другите продукти богати со влакна, помагаат во слабеење и одржување на посакуваната тежина. Во смоквите се пронајдени и споеви со антиканцерогено дејство – бензалдехид и кумарин.
Прелиминарните здравствени истражувања потврдија потенцијално делување на овие споеви на карцином на простатата и кожата. И свежите и сувите смокви содржат значајна колчина на витамини од групата Б како што се ниацин, пиридоксин, пантотен и фолна киселина.
Овие витамини учествуваат во метаболизмот на јагленохидратите, белковините и мастите. Б комплексот е значаен за мозочната функција, а посебно за добро расположение.
Исто така сувите смокви се обилен извор на минерали како калциум, цинк, калиум, селен, железо и бакар.
и покрај ниската калориска вредност (74 калории на 100 грама), смоквата содржи прехранбени влакна, витамини и минерали.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Кај повеќето родители овој симптом предизвикува страв и итна посета на педијатар. Прво треба да се препознаат ситуациите...

Кога носето ќе прокрвари, се плашат и родителите и децата. Но дали стравот е оправдан?

При повраќање организмот губи брзо многу течности и минерали. При обилно и постојано повраќање се стигнува брзо до дехид...

За Велигден, главна состојка на менито се јајцата. Колку е корисно да јадете варени јајца, каква е препорачаната доза и ...
