namesp во 10:12
Козињак со павлака
Редакција Рингераја, 23.4.2011
За тесто:
- 250 гр. павлака
- 1 пак. ванилин шеќер
- 500 гр. брашно
- 1 сув квасец
- 125 гр. шеќер
- 1 ампула со есенција лимон
- 1 ампула со есенција рум
- 3 јајца
- 1 белка
- малку сол
- 200 гр. суво овошје
За премачкување
- 1 жолчка
- 1 с.л. пресно млеко
Приготвување
Затоплете ја павлаката во сад, без да зоврие. Ставете го брашното и квасецот во сад за месење и додадете ја павлаката и останатите продукти. Измесете ја смесата додека не добиете глатко тесто.
Тестото покријте го со влажна крпа и оставете го на топло за да втаса додека го зголеми обемот.
Посипете го со брашно и на малку набрашнета површина додадете суво овошје (суво грозје, кајсии) и/или ореви во тестото. Обликувајте 5 ролни од тестото и сплетете ги во плетенка.
Поставете го козињакот во намрсена тава за печење, во која ќе поставите и хартија за печење, намачкајте го со жолчка и млеко и оставете го повторно на топло, додека втаса уште еднаш. Печете го во средината на претходно загреана рерна околу 30 минути на горе и долен грејач, на 180° C, или на топол воздух на 160 ° C
Прочитајте уште:
Велигденска плетенка за празничната трпеза
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Дали обемните домаѓни задачи ја намалуваат креативноста на децата?

Иако многу родители не го знаат значењето на скратеницата CRP, тие се свесни дека неговите вредности можат да покажат да...

Разбирливо е колку децата денес сакаат да гледаат телевизија, но родителите се тие кои мораат да ги надгледуваат и до од...
