|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Најнездрави видови на месо

www.rak.mk, 9.5.2011
Доколку на вашата трпеза се најде црвеното месо повеќе од 2 пати неделно, би требало да знаете дека набрзо би можеле да имате проблеми со крвниот притисок, со нивото на холестеролот во крвта, како и со органите за варење.

image
/11


 

Ова е листата на најнездравите видови на црвено месо. Поточно, овие видови на месо не би требало да ги јадете почесто од два пати неделно.

 

Јагнешко месо

Јагнешкото месо за многумина е најсладок деликатес, што поради неговата посебна арома, што поради неговиот специфичен вкус. Но, кога здравјето е во прашање, јагнешкото месо е на црната листа, заедно со говедското месо.

Според десетгодишното истражување на Европскиот центар за нутриционизам и испитување на ракот, откриено е дека лицата кои секој ден консумираат околу 80 грама црвено месо имаат 3 пати поголем ризик да заболат од рак на дебелото црево, во однос на оние лица кои немаат таква навика. Се претпоставува дека хемоглобинот и миоглобинот во црвеното месо, во реакција со хемиските супстанции во човечкиот организам, создаваат канцерогени соединенија.

 

Препорака:
Исклучето го црвеното месо од секојдневното мени и ограничете го на само една порција неделно. Сè повеќе од една порција црвено месо неделно, го зголемува ризикот за добивање на рак на дебелото црево.

 

Говедско месо

Правите гурмани знаат дека вкусот на печените говедски ребра е незаменлив, но говедското месо е поврзано со различни видови на рак, посебно со ракот на простатата. Бројни клиничката студии го потврдиле тоа.

 

Препорака:
Како и во претходниот случај, и овде се препорачува што поретка консумација на говедско месо. Сепак, и кога го готвите говедското месо, правете го тоа така што месото полека и на тивко ќе го печете и ќе го избегнувате директното пржење на месото. На тој начин ќе го намалите присуството на канцерогените материи во месото.

Салами

Саламите често се прават од најлошите парчиња месо, а ако го земеме во предвид и тоа што при припремањето на саламите се користат и многу адитиви и додатоци кои се канцерогени, не е ни чудно што тие се вклучени во оваа црна листа.

Некои видови на салами содржат многу поголеми количини на нитрозамини, дури и од сланината.

Сланина

Сланината е многу вкусна за јадење. Многу мал број на луѓе можат да и одолеат. Но, во сланината се кријат, освен големи количини на масти, и канцерогени нитрозамини, соединенија кои не е можно да се отстранат ниту со готвење на високи температури. Напротив, тогаш тие стануваат уште поопасни за организмот.

 

Препорака:
Обидете се да ги исфрлите саламите и сланината од вашето мени или јадете ги многу поретко.

Свински кобасици

Свинските кобасици се полнети со маст, зачини и додатоци, кои не само што не се здрави, туку се и најголеми виновници за појавата на кардиоваскуларни заболувања. Европското здржение за здрава и сигурна храна неодамна објавило дека повеќето готови свински кобасици во себе содржат една исклучително штетна состојка, т.н. црвен 2G, кој предизвикува рак.

 

Препорака:
Ако јадете кобасици, не ги купувајте најефтините, кои имаат неприродно црвена боја. Подобро купете од поскапите, кои се поздрави, но и нив јадете ги поретко.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Како да препознаете труење со храна?
Стомачните вируси кои активно заразуваат периодов можеби и не можеме да ги спречиме, но може да се заштитиме од труењата...
6
Календар на исхрана од 4-12 месеци
Воведувањето на цврста храна кај доенчињата може да биде забавно, весело и интересно, но е предмет на сомнежи и двоумење...
5
Кортикостероиди за дерматолошка примена
Кога ќе се спомне кортикостероид, кај родителите веднаш се појавува страв, недоумица и се поставуваат безброј прашања - ...
4
Што лечи маслото од оригано?
Маслото од диво оригано спаѓа во еден од најделотворните продукти. Погледнете што се' лечи ова растение
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?