|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Пита од просо и сирење, традиционален вкус со здрав пресврт

Редакција Рингераја, 15.9.2025
Ако сакаш да внесеш разновидност во исхраната и да пробаш нешто малку поинакво од класичните пити, питата од просо и сирење е одличен избор.

image
Пита од просо и сирење
/11


Просото е зрно кое често го забораваме, а богато е со минерали, лесно сварливо и дава нежен вкус кој совршено се комбинира со млечни производи.

 

Состојки:

  • 200 г просо
  • 400 мл вода
  • 2 јајца
  • 200 г сирење (по вкус, бело сирење или младо сирење)
  • 150 мл јогурт или кисело млеко
  • 3 лажици масло или растопен путер
  • 1/2 кесичка прашок за печиво
  • Сол по потреба
  • Малку сусам или ленено семе за посипување (по желба)

 

Подготовка:

  1. Подгответе го просото. Добро измијте го под млаз ладна вода, потоа сварете го во солена вода (400 мл) додека да омекне и да ја впие течноста. Оставете го да се излади малку.
  2. Измешајте ја смесата. Во подлабок сад изматете ги јајцата, додајте јогурт, масло и сирење издробено со вилушка. Потоа додајте го свареното просо и прашокот за печиво. Измешајте добро.
  3. Печење. Смесата излејте ја во подмачкана тепсија или обложена со хартија за печење. Посипете одозгора со сусам или ленено семе за крцкавост.
  4. Печете во загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути, додека површината не добие златна боја.
  5. Оставете да се излади малку, сечете на парчиња и сервирајте.

 

Совети:

  • Ако сакате побогат вкус, можете да додадете малку кашкавал одозгора пред печење.
  • Наместо јогурт, може да користите кисела павлака за покремаста структура.
  • Одлично се комбинира со чаша јогурт или свежа салата.


Зошто да изберете пита од просо?

Просото е безглутенско жито, богато со магнезиум, железо и Б-витамини. Питата не само што е вкусна и хранлива, туку е и добра алтернатива за луѓе кои сакаат малку поразлична и поздрава верзија на класичните пити.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Кој тип на вежбање најмногу прилега во бре...
Бременост! Мислиме дека ова е периодот кога никој нема да ни замери што јадеме повеќе од вообичаено, некое кило плус нем...
2
5 брзи трикови за совршена фигура
Понекогаш ни сами не сме свесни колку со здрав начин на живот можеме да влијаеме на здравјето и да го промениме текот на...
2
Безбедно ли е да се спортува за време на б...
Убавата и цврста фигура е "фикс идеја" за повеќето жени. Тие се борат со вишокот килограми, почитуваат строги диет...
2
Брзото одење го продолжува животот
Пешачењето е едно од најдобрите работи што можете да направите за вашето здравје. Тоа е корисно за срцето, крвниот прити...
2




Анкета

Одвикнување од пелени.
пеперутка16

Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?