namesp во 10:12
Што со јајцата кои ќе Ви останат по Велигден?
Редакција Рингераја, 1.5.2016
Класични полнети јајца
Ова е убав, брз рецепт, погоден за деца, бидејќи нема зачини
Состојки:
6 тврдо варени јајца, пресечени по должина
¼ чаша мајонез
½ кафена лажица сенф
½ лажичка бела киселина
1/8 лажичка сол
¼ лажичка бибер
пиперка за украс
Извадете ја жолчката, ставете ја на чинија и испасирајте ја со вилушка. Додадете мајонез, сенф, киселина, сол и бибер и се заедно промешајте. Со филот наполнете ги белките од јајцата. Покријте ги со провидна фолија и оставете ги во фрижидер еден ден пред послужување.
Грчки полнети јајца
Состојки:
6 тврдо варени јајца
¼ чаша мајонез
1-2 лажици сенф
2 супени лажици фета сирење
1 лажица ситно сецкани маслинки
оригано
сол и бибер по вкус
пиперка
Извадете ја жолчката од јајцата, испасирајте ја во чинија и додадете мајонез, сенф, фета, маслинки и оригано. Се заедно измешајте, наполнете ги јајцата и украсете со мелена пиперка.
Јајца полнети со спанаќ
Состојки:
12 тврдо варени јајца
¼ чаша мајонез
2 лажици јаболкова киселина
2 лажици растопен путер
½ кесичка замрзнат спанаќ од кој ќе ја исцедите водата
3 ситно сецкани парчиња пушена сланина
млад лук
сол и бибер по вкус
Сите состојки измешајте ги заедно со претходно испасираните жолчки и наполнете ги јајцата. Изладете ги во фрижидер најмалку еден час пред послужување.
Како да сварите тврди јајца?
Постојат неколку начини за тоа:
- Ставете ги јајцата во големо тенџере, ставете најмалку еден литар вода, за да ги прекрие јајцата. Ставете капак и пуштете го шпоретот на најсилно. Кога водата ќе зоврие тргнете го тенџерето од оган и оставете го поклопено најмалку 20 минути. Потоа изладете ги јајцата со ладна вода.
- Во големо тенџере ставете ги јајцата и ставете најмалку еден литар вода. Тенџерете ставете го на оган и вклучете на висока температура. Откако водата ќе зоврие намалете ја температурата и оставете да се варат 14 минути. Потоа изладете ги јајцата со ладна вода.
Како да ги наполните јајцата?
Јајцата најлесно се чистат под млаз ладна вода. Јајцата може да ги полните со лажица, што е потежок начин. Најдобро е да земете кесичка за замрзнување и малку да го отсечете едниот ќош. Ставете го филот во кесичката и нежно стискајте за да ги наполните јајцата.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Научете како да ги препознаете првите знаци на расипување на меленото месо и дознајте како да го чувате и подготвувате

Штотуку родената ќерка на Бијонсе и Џеј Зи, малата Blue Ivy Carter нема ни една недела откако се роди, но веќе прави муз...

Јас се држам до правилото дека треба "лажичката да заигра" односно што почесто да имаме готвен и течен оброк дома. Мат...

KidzOMEGA е одличен извор на OMEGA 3 масни киселини EPA I DHA, со прекрасен вкус на портокал во кој ќе уживаат децата. ...
