namesp во 10:12
Ја сакаме храната која сме ја мразеле како деца?
Редакција Рингераја, 17.2.2015
Научно е докажано дека како деца не можеме да го почувствуваме вистинскиот вкус на некоја храна. Експертите утврдиле дека секој човек достигнува возраст на која почнува да му се допаѓа храната за возрасни.
Истражувањето покажува дека во просек на околу 22 години луѓето почнуваат да чувствуваат и да му се допаѓаат вкусови како козјо сирење и авокадо, кои како мали не сакале да ги јадат.
Бебињата се раѓаат со вроден апетит кон слатки работи. Новороденчињата се раѓаат со 30 000 рецептори за вкус, но со текот на времето само една третина од нив остануваат претежно на јазикот. Ова објаснува зошто тогаш почнуваме да толерираме и да се насладуваме на посилни вкусови.
Скушата е "тежок" вкус дури и за време на адолесценцијата. Замислете и ќе видите дека пред 20-та година едвај сте сакале да помирисате биено сирење, пармезан или зачинето кари, кои сега ги обожавате.
Во листата на "храна за возрасни" се уште лукот, ренот, спанаќот и киселите краставички. Козјото сирење е најомразениот вкус во детството, а просечниот човек го проценува на 28-та година. Други вкусови кои не сме ги обожавале како мали се остриги и школки кои почнуваат да се јадат во просек на 24 години.
Во истражувањето учествувале 1950 лица од Британија кои ја класифицирале храната која ја мразеле како мали, а сега ја обожаваат.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Афтозен стоматит, или уште познат само како „афти“, е заболување на усната празнина кое се карактеризира со појава на ма...

Дали имате навика додека ги миете забите во огледалото да го погледнете јазикот? Тоа е многу едноставен, но и корисен на...

Денес е посебен ден во семејството на Ѓоковиќ - пред точно една година Новак и Јелена му станаа родители на малиот Стефа...

Како да знам дали моето дете јадело колку што е потребно - е едно од најчестите прашања што ги поставуваат родителите. С...
