Mother. во 00:54
на тема RE: Шум на срце кај дете
Научно е докажано дека како деца не можеме да го почувствуваме вистинскиот вкус на некоја храна. Експертите утврдиле дека секој човек достигнува возраст на која почнува да му се допаѓа храната за возрасни.
Истражувањето покажува дека во просек на околу 22 години луѓето почнуваат да чувствуваат и да му се допаѓаат вкусови како козјо сирење и авокадо, кои како мали не сакале да ги јадат.
Бебињата се раѓаат со вроден апетит кон слатки работи. Новороденчињата се раѓаат со 30 000 рецептори за вкус, но со текот на времето само една третина од нив остануваат претежно на јазикот. Ова објаснува зошто тогаш почнуваме да толерираме и да се насладуваме на посилни вкусови.
Скушата е "тежок" вкус дури и за време на адолесценцијата. Замислете и ќе видите дека пред 20-та година едвај сте сакале да помирисате биено сирење, пармезан или зачинето кари, кои сега ги обожавате.
Во листата на "храна за возрасни" се уште лукот, ренот, спанаќот и киселите краставички. Козјото сирење е најомразениот вкус во детството, а просечниот човек го проценува на 28-та година. Други вкусови кои не сме ги обожавале како мали се остриги и школки кои почнуваат да се јадат во просек на 24 години.
Во истражувањето учествувале 1950 лица од Британија кои ја класифицирале храната која ја мразеле како мали, а сега ја обожаваат.
4
3
3
3
забава Бремените
Автор: bobik
Кога „уште не е време“ станува медицински ризик
Одложувањето на бременоста е лична одлука и често резултат на образова...
Промени во градите за време на бременоста
Промените во градите се природен дел од бременоста и знак дека телото ...
Семејството е местото каде што започнува сe
Тоа е местото каде што ги правиме првите чекори, каде што учиме што зн...
Во време на брзи промени, дигитална оддалеченост и зголемен стрес, емп...
Пренатални витамини и зачнување: мит или реалност?
Пренаталните витамини често се доживуваат како клучен чекор кон полесн...