|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Совети за консумирање на безбедна храна

Министерство за здравство, дирекција за храна, 30.3.2011
Наменето за потрошувачите

image
/11


 

Труењето со храна е често предизвикано од бактерии во храна со која се ракувало неправилно или пак истата била неправилно чувана. Таа храна може да има навидум нормален изглед, мирис и вкус. Кај одредени категории на луѓе постои поголема опасност од труење, а тоа се малите деца, трудниците, старите луѓе и луѓе кои болуваат од одредени заболувања.

 Токму следните совети на едноставен и практичен начин објаснуваат што треба да сторите со цел храната која ја купувате или носите дома да биде безбедна за конзумирање.

 

Десет едноставни чекори до храна која е безбедна за јадење:

 

  1. Купувајте храна на места кои имаат добра репутација и чисти простории
  2. Одбегнувајте расипана храна, храна со поминат рок или храна со оштетена амбалажа и пакување
  3. Веднаш однесете ја дома оладената, замрзнатата или топлата храна, и тоа во изолирана амбалажа
  4. Чувајте ја суровата храна одвоена од храната подготвена за јадење
  5. Одбегнувајте да ја чувате храната која е подложна на расипување во опасната температурна зона подолго од 2 часа
  6. Оладената храна чувајте ја на температура пониска од 4°C, а топлата храна на температура повисока од 63°C
  7. Добро измијте ги и избришете ги рацете кога подготвувате храна
  8. Употребувајте одделни чисти садови за сурова и готова/зготвена храна
  9. Добро сварете го или испечете го меленото месо, пилешкото месо, риба или колбаси
  10. Ако не сте сигурни дали храната е во ред, исфрлете ја.

 

Држете ја храната во зоната на „вистинска“ температура !

 Основото правило дека „храната која е склона на расипување„ треба што подолго да се држи во зоната на вистинската температура, односно 63 -100°C за топла храна, 0-4°C за ладна храна и под 0°C за замрзната храна (-18°C). Одбегнувајте чување на храната која е склона на расипување во зоната на опасна температура, односно од 4-63°C. Конзумирајте ја храната која е склона на расипување, a останала во зоната на опасна температура, во рок од два часа, не оставајте ја за подоцна.

 

При идеални услови бактеријата лесно се дели на секои 10 минути !

 За 3 часа и 20 минути има  1 000 000 бактерии во производот !

 

 Кога купувате:

 

  • Купувајте оладена или замрзната храна на крајот од пазарењето
  • Топлата храна треба исто така да се купува на крајот од пазарењето и истата да биде одделена од ладната или замрзната храна

 

Внимателно одберете кога купувате храна

 

Ø  Внимателно прочитајте ги податоците на етикетата во врска со хранливата вредност на производот, како и можните алергиски реакции

Ø  Одбегнувајте производи во оштетени, нагмечени, надуени или напукнати конзерви, кутии или други амбалажи, без означување, особено без рок на употреба и сл.

Ø  Одбегнувајте храна која остава впечаток дека е расипана или сменила боја

Ø  Проверете дали лицето кое послужува храна користи посебни штипки за разни видови храна

Ø  Купувајте јајца пакувани само во картонски кутии на кои е означен производителот и рокот на употреба и избегнувајте да купувате напукнати и нечисти јајца

Ø  Одбегнувајте оладена и смрзната лесно расиплива храна која стои надвор од ладилник или замрзнувач

Ø  Одбегнувајте готова храна која стои во откриени садови

 

Донесете ја храната брзо дома

 Ø  Ако сте купиле топла, оладена или замрзната храна, треба што побрзо да ја донесете дома

Ø  Ако патувањето трае подолго од половина час или ако воздушните температури се многу високи, добро е да се понесе изолирана кутија или вреќа за ладење со ледени блокови, така што оладената или замрзнатата храна ќе се лади

Ø  Добро би било топлата храна да се стави во посебен сад ако патувањето трае подолго од половина час

Ø  Топлата храна може да се завитка во алуминиумска фолија

Ø  Кога ќе пристигнете дома, оладената и смрзнатата храна веднаш ставете ја во ладилник и замрзнувач

 

Лична хигиена

 Добрата лична хигиена е неопходна за да се осигура безбедноста на храната. Затоа, кога ракуваме со храната треба да обрнеме внимание на високиот степен на хигиена  и чистота, со цел да се избегне пренесување на штетните материи во храната. Посебно треба да се обрне внимание на миењето на рацете.

 

Техника на миење раце:

 

  • Натопете ги рацете со топла вода
  • Ставете сапун или детергент, направете сапуница до рачниот зглоб
  • Тријте ги рацете најмалку 20 секунди, со тоа што добро ќе протриете и околу ноктите
  • Исплакнете го сапунот или детергентот

           Постапката се повторува два пати!

  • Избришете ги рацете со соодветна салфета за еднократна употреба, а никогаш не ги бришете рацете од облеката.

 

Обрнете внимание кога храната ја носите од дома на некое друго место

 

  • Кога одите на излет, јадете на отворено, носите храна на работа или на училиште, бидете внимателни во поглед на тоа како ракувате со храната, каде и колку време истата ја оставате
  • Исечете го на парчиња месото кое треба да го носите некаде и подгответе ги сите салати за јадење
  • Не ја ставајте готовата храна спремна за јадење во садови во кои биле чувани сирови намирници и храна, без претходно да се измијат темелно
  • Обрнете внимание домашните миленичиња или други животни да не се во контакт со храната која се подготвува
  • Може да понесете влажни марамици за еднократна употреба доколку нема  чиста вода за миење на раце.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Стриите избледуваат со помош на мајчино мл...
Дали сте слушнале за ваков обид – избледување на стрии со мајчино млеко? Звучи по малку смешно а можеби се работи за нач...
4
Evy Baby - нови бебешки пелени!
Со комбинација од искуството и најновата технологија за среќни бебиња и мамички, Evyap ги вклопи сите карактеристики што...
3
Календар на исхрана од 4-12 месеци
Воведувањето на цврста храна кај доенчињата може да биде забавно, весело и интересно, но е предмет на сомнежи и двоумење...
3
Зимско мени за децата
Ниските температури го принудуваат детскиот организам да работи со двојно повеќе енергија, за да се компензираат енергет...
3




Анкета

Што да дознаете.
пеперутка16

Кога би носеле тројки, што би направиле?