Vedrana13 во 19:37
на тема RE: Вештачко оплодување VIII дел
Што е грелин?
Грелин е познат како „хормон на гладот“. Тој се произведува главно во желудникот и ја испраќа пораката до мозокот дека телото има потреба од храна. Кога желудникот е празен, нивото на грелин расте и го зголемува апетитот.
Што е лептин?
Лептин, од друга страна, е „хормон на ситоста“. Тој се ослободува од масните клетки и испраќа сигнал до мозокот дека има доволно енергија во телото и дека не треба повеќе храна.
Како функционираат заедно?
Грелин и лептин заедно учествуваат во управување со гладот и ситоста. Кога телото е гладно, грелинот го зголемува апетитот и те тера да јадеш. Кога си сит, лептинот ја потиснува желбата за храна.
Кога овие два механизми се во баланс, имаме здрав и правилен однос кон храната. Но, стресот, неправилната исхрана, недоволниот сон и други фактори можат да го нарушат овој баланс.
Зошто е важно да го разбереме овој процес?
Разбирањето на хормонската регулација на гладот ни помага да ги разликуваме вистинските сигнали на телото од „лажните“ желби и импулси. Ова е клучно за градење здрави навики, подобро контролирање на апетитот и одржување на здрава тежина.
Совети за балансирање на грелин и лептин:
Гладот е многу повеќе од едноставна желба за јадење тоа е сложена хормонска игра која ја регулира енергијата и здравјето на телото. Кога ќе ги разбереме и почнеме да ги слушаме овие сигнали, ќе можеме да создадеме поздрав однос кон храната и телото.
4
3
3
забава Бремените
Автор: bobik
Депресијата и анксиозноста не живеат само во мислите
Во новото секојдневие, депресијата и анксиозноста не се само „ментални...
Мајчино млеко единствената сигурна храна за детето
Мајчиното млеко не е само храна. Од првиот момент по раѓањето, бебето ...
Промени ја мислата. Промени го денот
Позитивното размислување на прв поглед звучи едноставно, а всушност ја...
Денес ќе зборуваме за моментите кога мислиме дека сме “паднале”.Тоа се...
Малите моменти во големиот процес на развој
Бебињата растат и се менуваат неверојатно брзо. Секој ден носи нешто н...