|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Вариво од лигњи - медитерански вкус на трпезата

Редакција Рингераја, 26.9.2025
Лигњите не се користат често во секојдневната кујна, но кога ќе се подготват на вистински начин, можат да бидат вистинска деликатесна чорба.

image
Фото:Canva/Варивото од лигњи е хранливо, богато со протеини и минерали, а во исто време лесно за варење.
/11


Состојки:

  • 500 г свежи или замрзнати лигњи (исчистени и исечкани на прстени)
  • 2 моркови (ситно исечкани)
  • 2 компири (на коцки)
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 домат или 200 мл доматно пире
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка црвена пиперка
  • Ловоров лист
  • Сол и бибер по вкус
  • Магдонос за послужување


Подготовка:

  1. Во подлабока тава или тенџере загреј го маслиновото масло и пропржи го ситно сечканиот кромид и лукот.
  2. Додај ги морковите и компирите, па кратко пропржи за да пуштат арома.
  3. Стави ги лигњите и остави да се динстаат 5-7 минути, додека малку да омекнат.
  4. Додај доматно пире, зачини (пиперка, сол, бибер, ловоров лист) и прелиј со околу 500 мл вода.
  5. Готви на тивок оган околу 25-30 минути, додека компирите и морковите да омекнат, а вкусовите се соединат.
  6. По желба, пред сервирање пороси со свеж магдонос.


Совети:

  • Може да додадеш и тиквичка или целер за побогат вкус.
  • Ако сакаш погусто вариво, додади уште еден компир или малку брашно растворено во вода.
  • Варивото најдобро оди со свеж леб или со малку ориз.


Варивото од лигњи е совршен баланс меѓу здраво и вкусно топло јадење што ќе внесе медитерански дух во твојата кујна.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Книгите на Наташа Малечка за прв пат на Са...
Во пресрет на годинешниот Саем на книга, со особено големо задоволство ви ги препорачуваме книгите на авторката Наташа А...
3
Досада, тага или глад?
Колку пати сте посегнале по фрижидерот без да сте навистина гладни? Или пак сте го забележал своето дете како бара нешто...
3
Домашен буџет
Контролата врз домашниот буџет не значи само ограничување на трошоците. Тоа е истовремено начин да создадете финансиска ...
3
Рингераја - приказна за нашето семејство!
Рингераја е повеќе од медиум, Рингераја е пријател, Рингераја е советник, Рингераја е рамо за плачење, Рингераја е помош...
2




Анкета

Kristina ili Cenka
mammaa

Kako da ja krstime nasata kerkicka Cenka (po babata) ili Kristina

Cenka (9%)

kristina (64%)

Drugo (27%)


Број на сите гласови: 248

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!