|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Антиоксидантен потенцијал на храната: Клучот за здравје и младост

Редакција Рингераја, 11.6.2025
Во модерното време кога стресот, загадувањето и нездравиот начин на живот се дел од нашата секојдневие, антиоксидантите стануваат вистински херои во заштитата на нашето тело.

image
Антиоксиданси овошје
/11


Што се антиоксиданти?

Антиоксидантите се молекули кои го спречуваат или забавуваат оксидативното оштетување на клетките. Овој процес се случува кога слободните радикали - продукти од нормален метаболизам, но и од надворешни влијанија како загадување, УВ зрачење и нездрава храна, напаѓаат здрави клетки. Ова оксидативно оштетување е поврзано со развојот на кардиоваскуларни болести, дијабетес, рак и предвремено стареење.


Антиоксидантен потенцијал на храната

Не сите храни имаат исти антиоксидантни способности. Антиоксидантниот потенцијал се мери преку способноста на храната да ги неутрализира слободните радикали и се изразува во единици како ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Храната богата со антиоксиданти не само што го забавува стареењето, туку и го зајакнува имунитетот и го подобрува општото здравје.


Најмоќните антиоксиданти во храната

  • Бобинки (боровинки, капини, малини). Богати со флавоноиди и витамин Ц, тие се меѓу најмоќните антиоксиданти.
  • Темна чоколада. Содржи флаваноли кои ја подобруваат циркулацијата и го штитат срцето.
  • Ореви и бадеми. Извор на витамин Е и здрави масти, кои штитат од воспаление.
  • Зелен лиснат зеленчук (спанаќ, кељ). Богати со лутеин и зеаксантин, кои го штитат видот.
  • Црвено вино и грозје. Содржат ресвератрол, моќен антиоксидант кој го поддржува здравјето на срцето.
  • Зелен чај. Богат со катехини кој го забавува стареењето на клетките.
  • Лук и кромид. Содржат соединенија со силни антибактериски и антиоксидантни својства.


Како да ја зголемите антиоксидантната вредност на вашата исхрана?

  1. Разновидност на боите. Колку повеќе бои има вашиот оброк, толку поголема е шансата да внесете различни антиоксиданти.
  2. Свежина на храната. Свежата и минимално обработена храна има поголем антиоксидантен потенцијал.
  3. Зачини и билки. Куркума, ѓумбир, цимет и босилек се неверојатни извори на антиоксиданти.
  4. Избегнувајте преработена храна. Тие содржат мало количество антиоксиданти и многу штетни состојки.


Зошто антиоксидантите се важни за вас?

Антиоксидантите не само што помагаат во превенција од болести, туку го подобруваат и квалитетот на животот. Тие ја штитат кожата од оштетување предизвикано од сонце, го поддржуваат здравјето на мозокот и ја одржуваат енергијата и виталноста. Во комбинација со здрав начин на живот, тие се клучен фактор за долговечност и виталност.

Внесувањето храна богата со антиоксиданти е еден од наједноставните и најпријатните начини да се грижите за своето здравје. Природата ни нуди моќни алатки за заштита од оксидативен стрес и болести, и сè што треба е да ги вклучиме овие намирници во нашата дневна рутина.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Зошто трудниците сакаат кисела храна?
Многу трудници кажуваат дека одеднаш почнале да посакуваат нешто кисело: корнишони, лимон, туршија или оцет. Дури и жени...
4
lale: Мојата породилна приказна
Моментот кога јас се претворив во “ние”
4
Хормон на бременоста – hCG
Клетките на растечкиот ембрион започнуваат да лачат хормон наречен хуман хорионски гонадотропин или hCG, супстанција кој...
3
Бојадисување на косата и бременоста
За многу жени, бојадисувањето на косата е дел од рутината за лична нега. Но кога ќе дојде бременоста, се појавуваат праш...
3




Анкета

Независност.
Admin

Дали вашите деца се донекаде независни или сè уште ги храните и ги успивате? Мислам на деца од 2,5 години и нагоре.