|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Мајонезот – пријател или непријател?

Редакција Рингераја, 29.12.2015
Повеќето од нас имаат различно однесување кон мајонезот – некои го обожуваат, а некои не можат да му ја поднесат миризбата. Колку е мајонезот здрав, ви откриваме во оваа статија
Клучни зборови:

image
/11


 

Мајонезот е најпродаваниот сос за јадењата. Сендвичи, салати, тар-тар сос и многу други јадења, го содржат во себе мајонезот како клучна состојка.

Од друга страна пак, мајонезот се здоби и со одредена лоша репутација, пред се заради тоа што не е многу полезен по здравјето. Тоа беше случај во една неодамна објавена студија за најлошите производи во фрижидерот, според која мајонезот се најде на прво место.

 

Што е мајонезот?

Мајонезот е всушност волшебен производ. Практично составен само од масло, мала количина на жолчка од јајце, лимонов сок и сенф. Сите тие состојки се разбиваат во еднородна маса. Мајонезот ја добива својата конзистенција како резултат на емулсификација – метод на мешање на две состојки кои не се мешаат – вода и масло. За да се случи емулсификација, неопходни се молекули, т.н. емулсификатори, кои имаат хидрофилни и липофилни својства. Така емулсификаторот може да се поврзе со молекули од различни типови и да ги соедини.

 

Какво значење има мајонезот за вас?

Основната карактеристика на мајонезот е што содржи премногу маснотии. Втората карактеристика е високата калориска вредност. Во една супена лажица мајонез се состојат 100 килокалории.

 

Корисен или не?

Тоа зависи од маслото. Практично секое масло може да биде искористено за подготовка на мајонез. Од таа причина, квалитетот на маслото игра главна улога дали мајонезот ќе биде полезен или не.

 

А што е со бактериите?

Во домашниот мајонез се става сирова жолчка. Во мајонезот кој го купуваме тоа не е проблем, бидејќи јајцата поминуваат низ фаза на пастеризација, што го прави производот безопасен.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Најубави мисли за бебињата
Најубавите, некогаш кажани, мисли за бебињата. Ќе Ве разнежнат...
7
10 вкусни овошни кашички за бебе
Направете сами сладок оброк за своето бебе! Домашните кашички се повкусни, поздрави, поевтини. Еве неколку предлози...
6
Календар на исхрана од 4-12 месеци
Воведувањето на цврста храна кај доенчињата може да биде забавно, весело и интересно, но е предмет на сомнежи и двоумење...
4
Компот – идеална замена за чај
Компотот претставува традиционален источно-европски безалкохолен чист џус, приготвен од овошје ставено во голема количин...
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?