|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Мајонезот – пријател или непријател?

Редакција Рингераја, 29.12.2015
Повеќето од нас имаат различно однесување кон мајонезот – некои го обожуваат, а некои не можат да му ја поднесат миризбата. Колку е мајонезот здрав, ви откриваме во оваа статија
Клучни зборови:

image
/11


 

Мајонезот е најпродаваниот сос за јадењата. Сендвичи, салати, тар-тар сос и многу други јадења, го содржат во себе мајонезот како клучна состојка.

Од друга страна пак, мајонезот се здоби и со одредена лоша репутација, пред се заради тоа што не е многу полезен по здравјето. Тоа беше случај во една неодамна објавена студија за најлошите производи во фрижидерот, според која мајонезот се најде на прво место.

 

Што е мајонезот?

Мајонезот е всушност волшебен производ. Практично составен само од масло, мала количина на жолчка од јајце, лимонов сок и сенф. Сите тие состојки се разбиваат во еднородна маса. Мајонезот ја добива својата конзистенција како резултат на емулсификација – метод на мешање на две состојки кои не се мешаат – вода и масло. За да се случи емулсификација, неопходни се молекули, т.н. емулсификатори, кои имаат хидрофилни и липофилни својства. Така емулсификаторот може да се поврзе со молекули од различни типови и да ги соедини.

 

Какво значење има мајонезот за вас?

Основната карактеристика на мајонезот е што содржи премногу маснотии. Втората карактеристика е високата калориска вредност. Во една супена лажица мајонез се состојат 100 килокалории.

 

Корисен или не?

Тоа зависи од маслото. Практично секое масло може да биде искористено за подготовка на мајонез. Од таа причина, квалитетот на маслото игра главна улога дали мајонезот ќе биде полезен или не.

 

А што е со бактериите?

Во домашниот мајонез се става сирова жолчка. Во мајонезот кој го купуваме тоа не е проблем, бидејќи јајцата поминуваат низ фаза на пастеризација, што го прави производот безопасен.

Водич за летување со детето
Додека планираат годишен одмор со бебето, родителите најчесто имаат дилема каде да одат на летување – на планина или на ...
7
Календар на исхрана од 4-12 месеци
Воведувањето на цврста храна кај доенчињата може да биде забавно, весело и интересно, но е предмет на сомнежи и двоумење...
5
Лоша навика кај децата – цицање прсти
Цицањето прсти или цицањето на палецот е една од најчестите лоши навики за време на детството. Кои се причините и како д...
4
Календар на вакцинација
Вашето дете треба да се вакцинира за да неговиот организам стекне имунитет на некои од тешките заразни болести. Вакцинат...
4


Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:



Анкета

Nadimak
Yummy Mammy

Koj nadimak od Mihaela najmnogu vi se dopaga?

Nela (44%)

Mici (7%)

Meli (17%)

Mili (11%)

Lela (16%)

Leni (4%)


Број на сите гласови: 243

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!