namesp во 10:12
Леблебијата е адекватна замена за месо?!
Редакција Рингераја, 22.5.2018Има повеќенаменска улога во кулинарството, може да се користи како вариво, од неа се прави лебно брашно, или пржени грицки кои не се штетни.
Не се разликува многу од останатите мешунки: содржи до 23 проценти протеини, 58 проценти јаглехидрати и околу 5 проценти растително масло. Во неа има повеќе железо од месото, а притоа овој минерал не се губи при готвењето.
Во арапските древни записи, леблебијата се споменува и како моќен афродизијак. Леблебијата содржи многу растителни влакна кои се заслужни за намалување на холестеролот. Леблебијата има уште едно корисно својство: од организмот ги исфрла сулфатите, штетни соединенија кои се користат како конзерванс во преработената храна.
Леблебијата е природен извор на калциум, бакар и магнезиум, и според новите истражувања таа има значајна улога во врзувањето на калциумот за коските. Тоа упатува на фактот дека остеопорозата се јавува не поради недостаток на калциум, туку поради дефицит на магнезиум. Освен тоа, овој минерал учествува во регулирањето на срцевиот ритам и го намалува нивото на холестерол и е многу важен за бремените жени бидејќи ја намалува опасноста од спонтан абортус и предвремено раѓање.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Децата исто како и возрасните се изложени на стрес и затоа пожелно е навреме да учат како да се справуваат со него. Ринг...

Розеола е акутна болест на доенчиња и мали деца што е проследена со висока температура и осип на кожата

Уметничка творба на тема Правата на детето по повод одбележувањето на Детската недела ни испрати наставничката на Никола...

KidzOMEGA е одличен извор на OMEGA 3 масни киселини EPA I DHA, со прекрасен вкус на портокал во кој ќе уживаат децата. ...
