namesp во 10:12
Леблебијата е адекватна замена за месо?!
Редакција Рингераја, 22.5.2018Има повеќенаменска улога во кулинарството, може да се користи како вариво, од неа се прави лебно брашно, или пржени грицки кои не се штетни.
Не се разликува многу од останатите мешунки: содржи до 23 проценти протеини, 58 проценти јаглехидрати и околу 5 проценти растително масло. Во неа има повеќе железо од месото, а притоа овој минерал не се губи при готвењето.
Во арапските древни записи, леблебијата се споменува и како моќен афродизијак. Леблебијата содржи многу растителни влакна кои се заслужни за намалување на холестеролот. Леблебијата има уште едно корисно својство: од организмот ги исфрла сулфатите, штетни соединенија кои се користат како конзерванс во преработената храна.
Леблебијата е природен извор на калциум, бакар и магнезиум, и според новите истражувања таа има значајна улога во врзувањето на калциумот за коските. Тоа упатува на фактот дека остеопорозата се јавува не поради недостаток на калциум, туку поради дефицит на магнезиум. Освен тоа, овој минерал учествува во регулирањето на срцевиот ритам и го намалува нивото на холестерол и е многу важен за бремените жени бидејќи ја намалува опасноста од спонтан абортус и предвремено раѓање.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Замесувањето на козињак е вистински предизвик за секоја домаќинка. Ви гарантираме успех, доколку ги следите нашите совет...

Да му помогнеш на детето да верува во себе е една од најважните улоги што ги имаш како родител. Самодовербата не се град...

Истражувањата сe почесто покажуваат дека присуството на телевизор во детската соба е поврзано со зголемен ризик од дебел...

Телевизиска емисија наменета за родители „Кој кого расте“ чии водител е Зорица Црношија вонедела на 07.04.2013 во 10.20 ...
