|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Есенска бомба полна здравје - Дуња

Редакција Рингераја, 15.10.2018
Според некои историчари, дуњата била забранетото овошје во Рајот, а не јаболкото. Ова овошје, чиј латински назив е Cydonia oblonga, служи како симбол на плодноста уште од старите времиња
Клучни зборови:

image
/11


Уште помалку е познат фактот дека името мармалад потекнува од португалскиот збор за дуња – marmeleiro, зошто првобитно мармаладот се правел од дуњи. Меѓутоа, дуњата не треба да се гледа само како украсно овошје, туку и како лек, и како здрав и вкусен есенски десерт.

Состав и лековитост на дуњата

Плодот на дуњата расте на стебло со средна големина кое достигнува висина од 2,5 до 4 метри. Розеникаво-белите цветови на дрвото се појавуваат во пролет, а потоа се раѕвиваат во златножолти плодови. Сезоната за берење на дуњите започнува во септември.

Дуњата е нискокалорично овошје кое во 100 г содржи само 57 калории. Изобилува со диетални влакна, содржи витамин Ц, витамини од Б комплексот, тиамин, рибофлавин, и пиридоксин и минералите бакар, железо, калиум и магнезиум. Во некои извори дури се наведува дека содржи витамин Б17. За овој витамин многу малку се зборува во службените публикации, а во алтернативните кругови го сметаат за еден од најлековитите природни лекови за рак.

Секојдневното конзумирање на дуњите се покажало благотворно за џигерот, при пролив, дизентерија, чир на желудник, туберкулоза, и болести на очите. Високата концентрација на диетални влакна во дуњата помага при слабеење. Кај проблеми со цревата или желудникот, дури и нема подобар лек од компотот од дуњи. Сокот на дуњата помага при пореметувања на крвните садови, дишни или гастроинтестинални пореметувања. Големото количество на антиоксиданти кои ги содржи дуњата ѕначително го намалуваат риѕикот од рак. Тинкурата направена од сокот од свежи плодови (Tinctura Ferri cydoniata) има моќно лековито дејство против бледилото и слабокрвноста. Дуњата можете да ја искористите и како освежувач ѕа просторот. Едноставно ставете ја во просторијата која сакате да мириса убаво.




Семки од дуња

Благодарејќи на големото количество на слуз, семките од дуњата ја негуваат и хидратираат кожата. Го регулираат процесот на природно влажнење, помагајќи и на кожата да ја задржи потребната влага, па затоа стануваат се позастапени во светската козметичка индустрија. Се препорачуваат како едно од најдобрите средства против декубитус, опекотини, испукана кожа, чешање или како облог за воспалени очи.

Чај од семки на дуња

Чајот од семки од дуња помага во ослободувањето од стрес и несоница. Помага и при воспаленија на усната шуплина и грлото, и како средство за ублажување на болки.

За да го направите овој чај, потопете лажичка семки од дуња со вода и оставете ја да отстои преку ноќ. Загрејте ја течноста пред конзумирање и пијте по три шолји на ден. Истиот чај, но незагреан можете да го користите против кожни проблеми како локално средство.

Чај од листови

Прелијте лажичка исушени листови од дуња со половина литар врела вода. Исцедете ја течноста после 30 минути и пијте додека е топла. Чајот од листови помага кај проливи на деца и бебиња, а исто така и во третирање на акни.




Дуњата во кујната

Сировата дуња не може да се јаде поради својата рапава структура, но ако отстои доволно долго на топло, оваа структура се губи по малку, па може без проблеми да се јаде. Ако сакате да ви стои подолго време сирова, чувајте ја во фрижидер или на ладно место. Инаку, претставува вистински деликатес и од неа се подготвуваат мармалади, џемови, компоти, желе, сок, колачи, салати и сосови.

Лековити својства на дуњата:

  • Го помага слабеењето
  • Го смирува проливот
  • Ја подмладува и хидратизира кожата
  • Се користи против акни
  • Помага при болести на џигерот и очите
  • Корисна е ѕа болести на цревата и желудникот
  • Делотворна е при анемија
  • Го намалува стресот и несоницата
  • Нејзините семки штитат од рак

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Осип после висока температура
Розеола, исто така позната како шеста болест (exanthem subitum и roseola infantum) е вирусна болест кај мали деца. Се ка...
5
Чудо на природата: бебе родено под превез!
Гинеколог сподели неверојатна фотографија! Редок феномен кога бебето се раѓа потполно обвиено со превез и се уште не е с...
5
Маџун – лек за целиот организам
Маџунот уште наречен гроздов слад, е специјалитет добро познат на нашите предци, како по својот оригинален вкус и арома,...
4
Вежби по породувањето
Вежби кои со дозвола на лекар можат да се прават следниот ден по породувањето со цел да го вратат телото и организмот во...
3




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?