Мамма во 18:19
на тема Песнички на македонски
Но подуеноста не е само резултат на прејадување, туку често на комбинација на храна што телото тешко ја вари. Па, кои се тие намирници што можат да го нарушат вашиот гастро-комфор?
1. Млечни производи
Млекото, јогуртот, сирењето и другите млечни производи се први на листата ако имате нетолеранција на лактоза, односно телото не создава доволно лактаза, ензим кој ја разградува млечната шеќер-лактоза. Резултатот е: гасови, подуеност, дијареа.
Совет: Обидете се со безлактозни производи или растителни алтернативи како бадемово или овесно млеко.
2. Грав и мешунки
Леќата, гравот, боранијата се полни со влакна, протеини и нутриенти. Но исто така содржат олигосахариди, шеќери кои телото не ги вари целосно и кои ферментираат во дебелото црево.
Совет: Гответе ги добро, оставете ги да се накиснат претходно и воведувајте ги постепено во исхраната.
3. Крстoцветни зеленчуци
Брокула, карфиол, зелка, прокељ се здрави, но чести предизвикувачи на надуеност. Причината се сулфурните соединенија и нерастворливите влакна кои ферментираат во дигестивниот тракт.
Совет: Наместо да ги јадете сурови, варете ги на пареа. Така ќе бидат полесни за варење.
4. Газирани пијалаци
Содржат јаглероден диоксид, гас кој веднаш завршува во стомакот. Дури и природно газираната вода може да биде проблематична кај чувствителни луѓе.
Совет: Наместо газирано, пијте вода со лимон или чај од нане кој го смирува дигестивниот тракт.
5. Вештачки засладувачи (сорбитол, ксилитол, манитол)
Често се наоѓаат во „sugar-free“ производи: гуми за џвакање, протеински барови, диетални слатки. Овие алкохолни шеќери се слабо сварливи и често предизвикуваат гасови и грчеви.
Совет: Читајте ги декларациите внимателно, „без шеќер“ не значи и дека сте заштитени од подуеност.
6. Леб и пекарски производи од бело брашно
Содржат малку влакна, но содржат и глутен кој кај некои лица предизвикува чувствителност. Покрај тоа, квасецот може да биде дополнителен фактор.
Совет: Обидете се со интегрални или безглутенски алтернативи и внимавајте на свежината.
7. Преработени меса и солена храна
Преголемите количини на натриум ја задржуваат вода во телото, што предизвикува оток и чувство на „надуен стомак“.
Совет: Намалете сол и внесувајте повеќе калиум преку банани, спанаќ, авокадо.
Кога подуеноста е аларм?
Ако подуеноста е честа, болна или придружена со губење тежина, промени во столицата или гадење, потребно е да се консултирате со гастроентеролог. Понекогаш проблемот не е само во храната, туку во состојби како Синдром на иритабилно црево (IBS), целијакија или SIBO (бактериски раст во тенко црево).
забава Бремените
Автор: bobik
Децата и животните: Пријателство што учи, гради и лечи
Врската меѓу децата и животните отсекогаш предизвикувала посебни емоци...
Варикоцела - симптоми и начини на лекување
Варикоцелата е релативно честа состојба кај мажите која се карактеризи...
Животот не мора да е совршен за да биде убав
Сите ние посакуваме совршенство. Сакаме да имаме совршен ден, совршени...
Како да забремените со дијабетес?
Дијабетесот не значи дека треба да се откажете од желбата да имате дет...
Секојдневието е полно со убавина
Животот често ни изгледа како трка. Постојано брзаме кон нешто, кон сл...