Мамма во 18:19
на тема Песнички на македонски
Но подуеноста не е само резултат на прејадување, туку често на комбинација на храна што телото тешко ја вари. Па, кои се тие намирници што можат да го нарушат вашиот гастро-комфор?
1. Млечни производи
Млекото, јогуртот, сирењето и другите млечни производи се први на листата ако имате нетолеранција на лактоза, односно телото не создава доволно лактаза, ензим кој ја разградува млечната шеќер-лактоза. Резултатот е: гасови, подуеност, дијареа.
Совет: Обидете се со безлактозни производи или растителни алтернативи како бадемово или овесно млеко.
2. Грав и мешунки
Леќата, гравот, боранијата се полни со влакна, протеини и нутриенти. Но исто така содржат олигосахариди, шеќери кои телото не ги вари целосно и кои ферментираат во дебелото црево.
Совет: Гответе ги добро, оставете ги да се накиснат претходно и воведувајте ги постепено во исхраната.
3. Крстoцветни зеленчуци
Брокула, карфиол, зелка, прокељ се здрави, но чести предизвикувачи на надуеност. Причината се сулфурните соединенија и нерастворливите влакна кои ферментираат во дигестивниот тракт.
Совет: Наместо да ги јадете сурови, варете ги на пареа. Така ќе бидат полесни за варење.
4. Газирани пијалаци
Содржат јаглероден диоксид, гас кој веднаш завршува во стомакот. Дури и природно газираната вода може да биде проблематична кај чувствителни луѓе.
Совет: Наместо газирано, пијте вода со лимон или чај од нане кој го смирува дигестивниот тракт.
5. Вештачки засладувачи (сорбитол, ксилитол, манитол)
Често се наоѓаат во „sugar-free“ производи: гуми за џвакање, протеински барови, диетални слатки. Овие алкохолни шеќери се слабо сварливи и често предизвикуваат гасови и грчеви.
Совет: Читајте ги декларациите внимателно, „без шеќер“ не значи и дека сте заштитени од подуеност.
6. Леб и пекарски производи од бело брашно
Содржат малку влакна, но содржат и глутен кој кај некои лица предизвикува чувствителност. Покрај тоа, квасецот може да биде дополнителен фактор.
Совет: Обидете се со интегрални или безглутенски алтернативи и внимавајте на свежината.
7. Преработени меса и солена храна
Преголемите количини на натриум ја задржуваат вода во телото, што предизвикува оток и чувство на „надуен стомак“.
Совет: Намалете сол и внесувајте повеќе калиум преку банани, спанаќ, авокадо.
Кога подуеноста е аларм?
Ако подуеноста е честа, болна или придружена со губење тежина, промени во столицата или гадење, потребно е да се консултирате со гастроентеролог. Понекогаш проблемот не е само во храната, туку во состојби како Синдром на иритабилно црево (IBS), целијакија или SIBO (бактериски раст во тенко црево).
забава Бремените
Автор: bobik
Зошто е важна редовната хигиена во домот?
Домот е многу повеќе од четири ѕида. Тој е наше засолниште, место за о...
Здравствени придобивки од јадење овошје
Овошјето е едно од најприродните и највкусните извори на витамини, мин...
Колострумот, познат како „првото млеко“, е вистинско богатство што мај...
Секој од нас барем еднаш почувствувал чувство на тежина, стегнат стома...
Да си добар родител: очекување или вистинска приказна?
Денес, родителите живеат под лупа со присуството на социјалните мрежи,...