Направете забава со децата подготвувајќи насмеани и весели колачиња со џем. Здравооо! Ураааа!
Состојки
За бисквити
100g незаситен путер, (омекнат на собна температура)
100г рибино шеќер
1 Слободно јајце, (слабо претепан)
275g обична брашно
1 Tsp Ванила Екстракт
За полнење
Седелен Малина Џем
1. Загрејте ја рерната на 190C. Поставете сад за печење со хартија со маснотии.
2. Кремот на путерот и шеќерот заедно во сад се додека не се комбинираат. Победете во екстрактот од јајца и ванила, малку повремено, додека не се комбинираат.
3. Промешајте во брашното додека мешавината не се спои како тесто. Извадете го тестото на лесно изветрена работна површина до дебелина од 1cm.
4. Користете ги бисквити, исечете ги бисквитите од тестото и внимателно ставете го на тавата за печење.
5. Печете ги бисквитите за 8-10 минути или до бледо златно-кафеава. Внимавајте на нив, бидејќи тие брзо се претвораат во кафеава боја! Се остава настрана за зацврстување за 5 минути, а потоа се лади на жица.
6. Земете ладна бисквит база и се шири џем. (Не се лути со ширењето на џемот или само ќе оди насекаде кога ќе го ставите горниот дел, но бидете сигурни дека има доволно џем каде што лицето ќе биде!) Ставете го врвот во положба и повторете се додека не бисквитите се завршени.
7. За забавен дел, декорација - Земете лице со бисквит од сендвич и натопете го врвот на лицето / бисквитот во некое растопено чоколадо. Попрскајте стотици и илјадници на чоколадото, а исто така можете да го натепате smartie во чоколадото и да го направите во носот за лицето!
Состојки
За бисквити
100g путер, (омекнат на собна температура)
100г шеќер
1 матено јајце
275g брашно
1 супена лажица ванила екстракт
За полнење
Џем од овошје
1. Загрејте ја рерната на 190C. Поставете сад за печење со намастена хартија.
2. Изматете ги кремасто путерот и шеќерот заедно во сад се додека не се комбинираат. Додадете го изматеното јајце и ванилата и мешајте додека состојките не се соединат.
3. Додадете го брашното и мешајте се додека мешавината не се спои како тесто. Извадете го тестото на работна површина и исучете го до дебелина од 1cm.
4. Користетејќи модли за бисквити, исечете ги бисквитите од тестото и внимателно ставете го на тавата за печење.
5. Печете ги бисквитите 8-10 минути или додека добијат бледо златно-кафеава боја. Внимавајте на нив, бидејќи тие брзо се претвораат во кафеава боја! Оставете ги настрана додека се зацврстат околу 5 минути, а потоа изладете ги на решетка.
6. Земете ладнаа бисквита и намачкајте ја со џем. Ставете го горниот дел и внимателно стегнете. Повторете ја постапката се додека не се завршени бисквитите.
Наздравје!
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Како да се спречи циркуларен кариес на дет...
Совети од д-р Зорка Чрчева-Димовска, ортодонт
4
Електронските уреди и децата
Во дигиталната ера, електронските уреди како смартфони, таблети, компјутери и телевизори станаа неизоставен дел од секој...
3
Мисија: здраво дете во есен
Со доаѓањето на есента, детските носиња почнуваат да течат, кашлицата станува секојдневие, а вирусите постојани гости во...
3
Дали детето Ве лаже, или фантазира?
Децата честопати знаат да си фантазираат, но кога тоа ќе почне да се граничи со лага, настанува вистински проблем за род...
3