|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Кромидот – скромниот јунак во кујната што дава душа на секое јадење

Редакција Рингераја, 24.6.2025
Малку намирници можат да се пофалат со историја, присутност и влијание во кујната како кромидот. Иако често го земаме здраво за готово, токму тој е невидливиот столб на вкусот, темелот без кој многу јадења би биле безживотни.

image
Кромид
/11


Без разлика дали станува збор за супа, чорба, пржено јадење, вариво или печено месо – кромидот речиси секогаш е првиот што оди во тенџерето.

Во продолжение, ќе ја откриеме вистинската улога на кромидот во готвењето и зошто е толку важен за вкус, текстура и арома.


Кратка историја: Од древен лек до секојдневна состојка

Кромидот се користи уште од антички времиња, не само како храна, туку и како лек. Египќаните му припишувале магични својства, а Римјаните го сметале за природен стимуланс. Денес, тој е основа на речиси секоја светска кујна, од медитеранската до азиската.


Зошто кромидот е толку важен во кујната?

  1. Ја дава основата на вкусот (умами ефект).
    Кога се пржи или карамелизира, кромидот ослободува природни шеќери кои му даваат на јадењето длабочина и слоевитост.
  2. Го балансира киселото и слаткото.
    Неговата природна пикантност помага да се балансираат вкусовите, особено кај јадења со домати, вино или оцет.
  3. Обезбедува структура на јадењето.
    Во салати и маринади, сечканиот кромид дава крцкавост и свежина.
  4. Пренесува мирис и емоција.
    Мирисот на пржен кромид често буди носталгија, спомен на домашна кујна, на бабини рецепти, на топлина.


Видови кромид и нивната улога

  • Жолт кромид. Тој е најуниверзален и одличен за пржење, динстање и долготрајно готвење.
  • Црвен кромид. Со поостар и послатко-пикантен вкус. Идеален за свежи салати, скара и туршии.
  • Белиот кромид. Нежен и помек по вкус и се користи во мексикански и медитерански јадења.
  • Млад кромид (праз). Одличен за пролетни рецепти, омлети и благо-пржени јадења.


Кулинарски тајни со кромид

  • Карамелизација. Со трпение и малку масло, кромидот станува сладок и златно-кафен, совршен за тартови, бургери или француска супа.
  • Закиселување. Брзо мариниран кромид со оцет и шеќер е идеален како свеж додаток.
  • Пире од кромид. Кога ќе се испече во рерна и ќе се испасира, создава кремаст додаток што може да се користи како основа за сосови.


Здравствени придобивки – кромидот како природен сојузник на здравјето

  • Богат со антиоксиданси (особено кверцетин),
  • Помага при воспаленија,
  • Го зајакнува имунитетот,
  • Може да го стабилизира шеќерот во крвта.

Иако не се смета за „суперхрана“, неговата секојдневна употреба има кумулативен позитивен ефект.


Кромидот – секојдневна алатка за готвачите со душа

Кромидот е оној скромен пријател во кујната кој никогаш не ве изневерува. Доколку научите да го користите правилно и да го почитувате како основа, а не споредна улогасекое јадење ќе стане побогато, потопло и повкусно.


Бонус совети:

  • За да избегнете солзи при сечкање – ставете го кромидот 10 минути во фрижидер пред сечење.
  • Не го пржете на висока температура – ќе изгори, наместо да омекне.
  • Комбинирајте го со лук внимателно – лукот гори побрзо, па додавајте го подоцна во процесот.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Доење за време на бременост
Во неразвиените земји не е чудно да се види жена која дои, иако е бремена. Но во нашиот “развиен дел од светот”, околу т...
4
Витамини и суплементи во бременоста
Бременоста е период на огромни промени во телото на жената. Расте и бебето и телото на мајката. За да се обезбеди правил...
3
Правилна исхрана во 1-то тромесечие од бре...
Здравите промени во исхраната на почетокот од бременоста ќе ви бидат од корист и вас и на бебето. Прочитајте ги нашите с...
3
На што треба да внимаваат трудниците на море?
До кој месец од бременоста е дозволено да се плива во морето, како да се справите со летната жештина, какво однесување н...
3




Анкета

Мобилен телефон.
пеперутка16

Дали сте застапник на купување мобилни телефони за деца на возраст од 2, 3, 4 години...?