Малку намирници можат да се пофалат со историја, присутност и влијание во кујната како кромидот. Иако често го земаме здраво за готово, токму тој е невидливиот столб на вкусот, темелот без кој многу јадења би биле безживотни.
Без разлика дали станува збор за супа, чорба, пржено јадење, вариво или печено месо – кромидот речиси секогаш е првиот што оди во тенџерето.
Во продолжение, ќе ја откриеме вистинската улога на кромидот во готвењето и зошто е толку важен за вкус, текстура и арома.
Кратка историја: Од древен лек до секојдневна состојка
Кромидот се користи уште од антички времиња, не само како храна, туку и како лек. Египќаните му припишувале магични својства, а Римјаните го сметале за природен стимуланс. Денес, тој е основа на речиси секоја светска кујна, од медитеранската до азиската.
Зошто кромидот е толку важен во кујната?
- Ја дава основата на вкусот (умами ефект).
Кога се пржи или карамелизира, кромидот ослободува природни шеќери кои му даваат на јадењето длабочина и слоевитост. - Го балансира киселото и слаткото.
Неговата природна пикантност помага да се балансираат вкусовите, особено кај јадења со домати, вино или оцет. - Обезбедува структура на јадењето.
Во салати и маринади, сечканиот кромид дава крцкавост и свежина. - Пренесува мирис и емоција.
Мирисот на пржен кромид често буди носталгија, спомен на домашна кујна, на бабини рецепти, на топлина.
Видови кромид и нивната улога
- Жолт кромид. Тој е најуниверзален и одличен за пржење, динстање и долготрајно готвење.
- Црвен кромид. Со поостар и послатко-пикантен вкус. Идеален за свежи салати, скара и туршии.
- Белиот кромид. Нежен и помек по вкус и се користи во мексикански и медитерански јадења.
- Млад кромид (праз). Одличен за пролетни рецепти, омлети и благо-пржени јадења.
Кулинарски тајни со кромид
- Карамелизација. Со трпение и малку масло, кромидот станува сладок и златно-кафен, совршен за тартови, бургери или француска супа.
- Закиселување. Брзо мариниран кромид со оцет и шеќер е идеален како свеж додаток.
- Пире од кромид. Кога ќе се испече во рерна и ќе се испасира, создава кремаст додаток што може да се користи како основа за сосови.
Здравствени придобивки – кромидот како природен сојузник на здравјето
- Богат со антиоксиданси (особено кверцетин),
- Помага при воспаленија,
- Го зајакнува имунитетот,
- Може да го стабилизира шеќерот во крвта.
Иако не се смета за „суперхрана“, неговата секојдневна употреба има кумулативен позитивен ефект.
Кромидот – секојдневна алатка за готвачите со душа
Кромидот е оној скромен пријател во кујната кој никогаш не ве изневерува. Доколку научите да го користите правилно и да го почитувате како основа, а не споредна улогасекое јадење ќе стане побогато, потопло и повкусно.
Бонус совети:
- За да избегнете солзи при сечкање – ставете го кромидот 10 минути во фрижидер пред сечење.
- Не го пржете на висока температура – ќе изгори, наместо да омекне.
- Комбинирајте го со лук внимателно – лукот гори побрзо, па додавајте го подоцна во процесот.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Доење за време на бременост
Во неразвиените земји не е чудно да се види жена која дои, иако е бремена. Но во нашиот “развиен дел од светот”, околу т...
4
Витамини и суплементи во бременоста
Бременоста е период на огромни промени во телото на жената. Расте и бебето и телото на мајката. За да се обезбеди правил...
3
Правилна исхрана во 1-то тромесечие од бре...
Здравите промени во исхраната на почетокот од бременоста ќе ви бидат од корист и вас и на бебето. Прочитајте ги нашите с...
3
На што треба да внимаваат трудниците на море?
До кој месец од бременоста е дозволено да се плива во морето, како да се справите со летната жештина, какво однесување н...
3