|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Грешки при складирање: Храна што не треба да оди во ладилник

Редакција Рингераја, 31.5.2025
Иако фрижидерот е првото место каде инстинктивно ги ставаме намирниците, не сe треба да заврши таму. Некои продукти всушност „страдаат“ на ладно – губат вкус, омекнуваат или побрзо скапуваат.

image
Храна ладилник
/11


Правилното складирање не е само прашање на навика, туку и на зачувување на квалитетот. Еве што треба да остане надвор од ладилникот – за свежина што трае подолго.

  1. Домати – Ладилникот го прекинува нивното природно зреење и ја нарушува аромата и вкусот. Наместо тоа, најдобро е да се чуваат на собна температура – каде можат да созреат правилно и вкусот да дојде до израз.
  2. Компири – Ладењето го претвора скробот во шеќер, што резултира со чуден вкус и нерамномерно готвење. Наместо тоа, чувајте ги на темно, суво и проветрено место за да го зачувате нивниот квалитет.
  3. Кромид и лук – Во ладилникот стануваат влакнести и побрзо се расипуваат поради вишокот влага. Наместо тоа, чувајте ги во проветрен сад, на темно и суво место – далеку од директна светлина.
  4. Леб - Ладилникот го суши лебот и го прави тврд. Наместо тоа, чувајте го на собна температура во хартиена кеса, или замрзнете го ако сакате да трае подолго.
  5. Мед Во фрижидерот, медот се кристализира и го губи својот мазен изглед. Бидејќи е природен конзерванс, најдобро е да се чува на собна температура, во кујнски шкаф – суво и темно место.
  6. Банани – Ниската температура го забавува зреењето, но истовремено предизвикува потемнување на лушпата. Најдобро е да ги оставите на собна температура, каде што природно ќе дозреат.

Со правилно складирање, не само што ќе го зачувате вкусот и квалитетот на храната, туку и ќе избегнете непотребно расипување.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Кога срцето забрзано чука...
Кај повеќето родители овој симптом предизвикува страв и итна посета на педијатар. Прво треба да се препознаат ситуациите...
4
Покачен ЦРП кај деца
Иако многу родители не го знаат значењето на скратеницата CRP, тие се свесни дека неговите вредности можат да покажат да...
4
Двојазичност кај децата
Што значи терминот двојазичност, или билингвизам? Најопшто значење на овој термин е: користење на повеќе јазици (може да...
3
Албумите со сликички – радост за сите гене...
Градиме пријателства, собираме сликички и одиме во Берлин во зоолошката градина!
3




Анкета

Dali vasiot maz vi pomaga okolu decata?
Sandra Petrusevska



Da,no poretko (43%)

Da,sekako (35%)

Voopsto ne saka da go pravi toa (7%)

Celata rabota ja prevzema toj (2%)

Samo koga sum epten premorena (8%)

Mi plakja pomosnicka (6%)


Број на сите гласови: 89

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!