|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Како канцерогената состојка стигна во млекото?!

Редакција Рингераја, 20.2.2013
Што е афлатоксин, како стигна во млекото и како делува на луѓето?

image
/11


 

 

Горан Јешиќ, секретарот за  земјоделство во Србија, на јавноста и ги предочи резултатите од вонредните анализи на млекото, во кои е откриена недозволена количина на канцерогената материја афлатоксин М1.

Афлатоксин е производ на развојот на Aspergillus flavus. Се јавува во предели со влажна клима, баш како што е Србија, но и како последица на суша. Во Србија се појавил во пченката во текот на сушната 2012. година, а стручњаците процениле дека 70% од родот е затруен.

 

Како афлатоксинот стигна во млекото?

Преку пченката, која се користи како исхрана на стоката, афлатоксинот стигна и во организмот на кравите. Афлатоксините кои се најдени во млекото се најсилните познати канцерогени во природата. Во Србија дозволена количина на афлатоксин во млекото е 0,05 микрограми по килограм, во ЕУ 0,025 додека во Унгарија е потполно забранет.

За да се направи килограм сирење, потребни се најмалку 3,5 кгр. млеко, што значи 3,5 пати поголема опасност по здравјето на луѓето.

Кога еднаш ќе влезат во исхраната афлатоксините тешко се уништуваат.  Бидејќи сточната храна е затруена со пченка, овој канцероген ќе се појави во сите млечни производи: млеко, сирење, кашкавал и друго. Потрошувачите ниту по мирисот, ниту по вкусот не можат да се посомневаат дека млекото е токсично.

 

Што може афлатоксинот да му направи на нашиот организам?

Токсичните ефекти се манифестираат како воспалителни промени на системот за варење. Акутна афлатоксикоза се одликува со влошување на состојбата на организмот, внатрешно крварење и смрт. Сепак, за да дојде до вакви промени, мора да се внесе исклучително голема количина на афлатоксин.

 

 

Извор: NezavisneNovine

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Идентитетот на бебето започнува со игра и ...
Чувството на сопствен идентитет не се појавува одеднаш. Тоа се гради уште од првите месеци од животот.
5
Телесна тежина на новороденото бебе
Телесната тежина на бебето делумно зависи од тоа колкав е вашиот прираст на тежина во бременоста, а нормалната телесна т...
4
Најубави имиња за девојчиња по ваш избор
Ги повикавме мајките на Facebook да ни кажат кои им се омилени имиња за девојчиња. Еве го нивниот избор
4
Исхрана по породување
Породувањето не завршува само со доаѓањето на бебето. Тоа е и нов почеток за телото на мајката.
3




Анкета

Одвикнување од пелени.
пеперутка16

Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?