|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Чоколадо и вино за здраво срце?!

Редакција Рингераја, 23.3.2017
Кои храни како влијаат на нашиот организам?
Клучни зборови:

image
/11


 

Риби

Лососот, скушата, харингата и други риби го намалуваат ризикот од аритмија и атеросклероза. За да се почувствува поволното влијание врз организмот, сепак треба да се консумира 2-3 пати во неделата.  

 

Овес

Богат со влакна, омега-3 масни киселини, фолна киселина и калиум, овесот го намалува лошиот холестерол, го поддржува тонусот на крвните садови и го подобруваат варењето. Колку поголеми се зрната на овесот, толку се покорисни.

 

1

 

Шумски плодови

Боровинките и јагодите се многу ефикасно средство за намалување на крвниот притисок и проширување на крвните садови.  

 

Темно чоколадо,

но такво кое има содржина на какао над 70%, спасува од згрутчување на крвта и затоа штити од инфаркт и мозочен удар. Антиоксидантите во него пак го намалуваат високиот крвен притисок.

 

2

 

Ореви

Оревите, особено бадемите и оревите, содржат големо количество омега-3 масни киселини и спречуваат зголемувањето на лошиот холестерол.  

 

Маслиново масло

Маслиновото масло содржи мононезаситени масти, кои се борат успешно со наслагите од холестерол и спречуваат затнувањето на крвните садови. Резултатите од долгогодишни истражувања покажуваат дека благодарение на секојдневната употреба на маслиновото масло жителите на островот Крит умираат поретко од инфаркт, иако имаат генетска предиспозиција кон високо ниво на холестерол.

 

Авокадо

Ако додавате по 1/4 авокадо во салатата или месото, ќе го намалите нивото на "лошиот" и ќе си додадете "добар" холестерол во крвта. Освен тоа посебниот фермент содржани во авокадото, го забрзува процесот на апсорбирање на каротен од организмот, кој исто така е од значење за здравјето на срцето.

 

3

 

Вино

Виното има антиоксидантно, антиканцерогено, антитромбоцитни и антиинфламаторни својства кој при редовно консумирање го спречува развојот на кардиоваскуларни болести и рак.  

 

Зелен чај

Флавоноидите во него дејствуваат како антиоксиданси, поради што ги спречуваат воспалителните промени. Се претпоставува дека се намалува и згрутчување на крвта, укажувајќи на тој начин профилактичка улога при инфаркт.


Спанаќ и брокула

Содржат многу лутеин, калиум, фолна киселина и целулоза, кои го нормализираат крвниот притисок и згора на тоа го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести.

 

5

 

Цимет

Циметот го намалува лошиот холестерол и освен тоа го забрзува метаболизмот и помага за губењето на вишокот килограми.

 

6

 

Лук

Тој исто влијае позитивно на кардиоваскуларниот систем, го намалува крвниот притисок и штити од формирање на атеросклеротични наслаги, што е главната причина за стеснување на крвните садови.


Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Храна која е опасна за бебињата
Воведувањето на цврста храна е важен чекор во развојот на бебињата. Постојат производи кои можат потенцијално да предизв...
4
Календар на исхрана од 4-12 месеци
Воведувањето на цврста храна кај доенчињата може да биде забавно, весело и интересно, но е предмет на сомнежи и двоумење...
4
Компот – идеална замена за чај
Компотот претставува традиционален источно-европски безалкохолен чист џус, приготвен од овошје ставено во голема количин...
4
Зошто е важно месото во детската исхрана?
Со воведувањето на месо во исхраната на бебето ќе се задоволат неговите потреби за железо, цинк и многубројните минерали...
4