|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Пилешко или говедско? Конечно одговорено - кое месо е поздраво и покорисно?

Редакција Рингераја, 2.8.2025
Вековната дилема конечно добива подлабоко објаснување. Дали пилешкото месо, со својата лесна текстура и репутација како „здрава опција“, е навистина подобро од говедското, кое е синоним за сила и енергија?

image
Месо
/11


Експертите конечно ги споредија двата извори на протеини и донесоа појасна слика за тоа кое месо кога и зошто треба да го избереме.

 

Говедско, моќен извор на железо и цинк

Говедското месо е богато со:

  • железо (хем тип), кое телото го апсорбира многу полесно отколку железото од растителни извори
  • цинк, важен за имунитетот и заздравувањето на ткива
  • витамин Б12, неопходен за нервниот систем и создавање на црвени крвни клетки
  • висококвалитетни протеини, идеални за оние што сакаат да изградат мускулна маса

Но, не сè е совршено. Говедското може да биде:

  • со повеќе заситени масти
  • ризик за висок холестерол ако се консумира во големи количини или ако е слабо обработено

Совет од нутриционистите: Избери посни парчиња (како што се филе или филе миньон) и подготвувај ги без многу масло.

 

Пилешко, крал на лесната исхрана

Пилешкото месо, особено белото месо (гради), е:

  • посно и нискомаслено
  • одличен извор на протеини со малку калории
  • богато со витамини од Б групата, особено Б6 (важен за метаболизам)

Идеално е за:

  • луѓе што сакаат да ослабнат
  • оние со чувствителен дигестивен систем
  • спортски активни лица кои сакаат брзо варлива, но нутритивно богата храна

Единствено илешкото е послабо во железо и не содржи исто ниво на Б12 како говедското.

 

Пилешко или говедско, кој победува?

Не постои апсолутен победник. Сè зависи од твоите потреби. Ако ти е потребно железо и Б12 се препорачува говедско месо. За ниска маснотија, контрола на холестеролот и слабеење се препорачува пилешкото месо. Во градење на мускули се препорачуваат и двата типа на месо, иако говедското во овој случај има мала предност.

 

Ако имаш урамнотежена исхрана, најдобро е да вклучиш и пилешко и говедско, но во умерени количини и со правилна подготовка. Говедското е одлично за оние со недостаток на железо или физички активни, додека пилешкото е совршен избор за лесен, здрав оброк што не го оптоварува телото.

Клучот е во балансираната употреба, а не во исклучувањето на било кој тип месо.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Симптоми на имплантација
Имплантацијата е еден од најсуптилните и најважни моменти во почетокот на бременоста. Тоа е процесот кога оплодената јај...
4
Болна менструација
Менструалната болка е искуство кое го имаат огромен број жени. Некои ја доживуваат како благо тегнење во долниот дел на ...
4
Што значат соништата за време на бременоста?
Бременоста носи многу промени: телесни, емоционални, хормонални. Но една од најинтересните и често занемарени појави се ...
3
Имплантација на оплодената јајце клетка
Вгнездувањето на оплодената јајце клетка (или бластоцистата) се нарекува имплантација.
3




Анкета

Одвикнување од пелени.
пеперутка16

Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?