Мамма во 18:19
на тема Песнички на македонски
Без разлика дали станува збор за супа, чорба, пржено јадење, вариво или печено месо – кромидот речиси секогаш е првиот што оди во тенџерето.
Во продолжение, ќе ја откриеме вистинската улога на кромидот во готвењето и зошто е толку важен за вкус, текстура и арома.
Кратка историја: Од древен лек до секојдневна состојка
Кромидот се користи уште од антички времиња, не само како храна, туку и како лек. Египќаните му припишувале магични својства, а Римјаните го сметале за природен стимуланс. Денес, тој е основа на речиси секоја светска кујна, од медитеранската до азиската.
Зошто кромидот е толку важен во кујната?
Видови кромид и нивната улога
Кулинарски тајни со кромид
Здравствени придобивки – кромидот како природен сојузник на здравјето
Иако не се смета за „суперхрана“, неговата секојдневна употреба има кумулативен позитивен ефект.
Кромидот – секојдневна алатка за готвачите со душа
Кромидот е оној скромен пријател во кујната кој никогаш не ве изневерува. Доколку научите да го користите правилно и да го почитувате како основа, а не споредна улогасекое јадење ќе стане побогато, потопло и повкусно.
Бонус совети:
забава Бремените
Автор: bobik
Отворената комуникација меѓу партнерите е основа за длабока интимност ...
Што значат соништата за време на бременоста?
Бременоста носи многу промени: телесни, емоционални, хормонални. Но ед...
Како да играте со вашето бебе додека е будно?
Во првите неколку недели по раѓањето, новороденчето поголемиот дел од ...
Најдобри пијалоци за метаболизам и слабеење
Кога зборуваме за слабеење, често мислиме на исхраната и физичката акт...
Природни трикови за мазна и природна коса
Дали сакате мазна и уредна коса, или пак да и дадете природен изглед н...
Млеко.
Admin
По една година, кое млеко е поздраво да му се дава на дете: