namesp во 10:12
Како да го јадете овошјето?
Редакција Рингераја, 15.10.2014
Сите мислиме дека јадењето овошје значи да се купи овошје, да се исечи на парчиња и да се стави во уста. Но тоа не е така едноставно. Важно е да се знае кога и како да се јаде овошјето.
Кој е исправен начин на јадење на овошје?
Најпрво – овошјето не треба да се јаде по оброк!
Овошјето треба да се јаде на празен желудник.
Да речеме, изедете две парчиња леб, а потоа парче овошје. Овошјето е подготвено да помине низ желудникот во цревата, но лебот го спречува во тоа. Во меѓувреме, цел оброк се распаѓа, ферментира и се претвора во киселина. Беззначајната количина на овошје доаѓа во контакт со храната во желудникот, го подобрува варењето, па цела маса на таквата храна почнува да се расипува.
Јадете овошје на празен желудник и тоа пред оброкот! Овошјето измешано со друга храна произведува гасови. Тоа не е случај со сите видови на овошје, како на пример со лимоните и портокалите, бидејќи се кисели. Ако го јадете овошјето на исправен начин ги знаете сите тајни на убавината, долговечноста, здравјето, енергијата, среќата и нормалната тежина.
Ако сакате да пиете овошен сок – пијте само од свежо овошје, а не концентрирани сокови од конзерва или тетрапак. Не пијте загреан сок. Не јадете ниту варено овошје, бидејќи тогаш не ги добивате неговите хранливи материи. Со варењето ги уништувате сите витамини.
Јадењето на цели плодови е подобро од пиење сок. Ако сакате да пиете овошен сок пијте го бавно, голтка по голтка. Јадете овошје секој ден и ќе се изненадите кога пријателите ќе ви кажат дека изгледате посвежо.
Киви: Мали но моќни, претставуваат добар извор на калиум, магнезиум, витамин Е и растителни влакна. Кивито содржи двојна количина на витамин Ц од портокалот.
Јаболко: Го пролонгира одењето на лекар. Иако јаболкото содржи мала количина на витамин Ц, тоа е антиоксиданс и флавоноид. Го зголемува активното делување на витаминот Ц со што го намалува ризикот од рак на дебелто црев, срцев и мозочен удар.
Јагоди: Јагодата е заштитно овошје. Јагодите спаѓаат меѓу главните овошја кои имаат антиоксидантна моќ и го штитат организмот од рак, запушување на крвните садови и слободни радикали.
2 – 4 портокали секојдневно можат да ве заштитат од настинки, да го намалат холестеролот, да спречат создавање на камен во бубрезите и да го намалат ризикот од рак на дебелото црево.
Лубеница: Лубеницата е најдобро овошје за гаснење на жедта. Се состои од 92% вода, а полна е со глутатион кој го зајакнува вашиот имунитет. Исто така претставува клучен извор на ликопен, оксиданс во борба против ракот. Во лубеницата има и витамин Ц и калиум.
Гуава и папаја: Шампиони по присуство на витамин Ц! Гуавата е исто така богата со влакна, која помага во спречување на опстипација. Папајата е богата со каротин и добро делува на видот.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Оралното здравје на децата е основен чекор за одржување на целокупното здравје во текот на животот. Всушност, тоа е од с...

Без оглед на налепниците и внимателното читање на составот, постојат големи шанси да јадете и несакани додатоци во храна...

Ги повикавме мајките на Facebook да ни кажат кои им се омилени имиња за девојчиња. Еве го нивниот избор

Семејството веднаш по крштевката на малиот принц Џорџ е фотографирано и изгледа прекрасно.Малиот принц беше обле...
