Gorde86 во 22:14
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
Кашичките од зеленчук се воведуваат во исхраната на доенчињата три недели по воведувањето на житарици. А кога за тоа ќе дојде време, родителите имаат многу прашања. Најчеста е дилемата дали се подобри домашните или купечките кашички.
Ќе се обидеме да одговориме:
Кашички од кујната на мама
Плус за домашните кашички: Подготовката на храна за бебето не се разликува многу од подготовката на храна за целото семејство. Таквиот начин е поефтин, постои можност за полесно мешање на зеленчукот при правење на пире и поголема разновидност. Исто така, на тој начин ги користите продуктите кои ги купувате и за останатите членови на семејството. Домашната храна е повкусна од индустриската, а нејзиниот состав може да се контролира до најситниот детал. Освен што е квалитетна, таа е и поефтина.
Минус за домашните кашички: За подготвување на храна за доенче во домашни услови потребно е повеќе време и напор.
Индустриски направени кашички
Плус за индустриските кашички: Комерцијалната храна за бебиња е практична и сигурна и одговара на препораките на Европската асоцијација за гастроентерологија, хепатологија и исхрана. Адекватна и прилагодена на возраста на бебето, пакувана во мали порции и згодна за престој надвор од домот.
Минус за индустриските кашички: Готовите кашички често содржат повеќе вода, скроб и шеќер од храната направена во домашни услови. Царевниот скроб или оризовото брашно служат за згуснување на кашичките, а во некои од нив се додава сол или шеќер – за да им се подобри вкусот. Тие додатоци не се опасни, но го заземаат местото на здравите состојки и ги разблажуваат нутритивните својства на храната.
Најчести дилеми
Иако препораките на педијатрите се различни, родителите треба да му дозволат на доенчето само да одлучи колку ќе изеде. Улогата на родителите е да изберат што ќе јаде бебето, а бебето само ја одредува количината.
Нутритивниот состав е отприлика сличен – што покажуваат многу студии. Тоа е заради тоа што овошјето и зеленчукот се процесираат веднаш по бербата, па нема време да се изгуби нутритивната вредност. Процесот на обработка тече брзо, а еднаш спакувани во тегличка, состојките потешко ја губат нутритивната вредност отколку кога стојат свежи подолго време – бидејќи не се изложени на воздух, кој е еден од разградувачките фактори.
Дали оброците подготвени во домашни услови се похранливи од купечката храна?
Секако, вкусот на домашно подготвената храна секогаш ќе биде посупериорен. Очигледната предност на направените кашички е што го знаете точниот сооднос на состојките во неа, како и склоноста на Вашето бебе кон одредени производи. Ако обезбедите свежа храна додека бебето е мало, ќе формирате вкус кај детето повеќе да сака домашно подготвена и свежа храна и подоцна во животот. Подготовката на храната дома ќе Ви овозможи подоцна да додавате и зачини, да комбинирате вкусови, правејќи го оброкот на бебето неодолив.
Кога Вашето мало дете ќе порасне и ќе почне да јаде со остатокот од семејството продолжете да подготвувате вкусна храна од продуктите кои се на располагање во таа сезона. Подготовката на храната дома обезбедува најдобро можен нутритивен состав и потполна контрола над бебешката исхрана.
12
3
3
3
me_mother_of_three во 13:31
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
me_mother_of_three во 13:30
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
забава Бремените
Автор: bobik
Дали технологијата нe зближува или нe оддалечува?
Дали технологијата навистина нe зближува, или пак полека нe оддалечува...
Една од најдлабоките, но и најтешките вештини што може да ја поседува ...
Што се случува со телото после породување?
Породувањето е еден од најмоќните, најинтензивните и најтрансформативн...
Разликата меѓу вљубеност и љубов. Зошто е важна?
Во животот многупати мислиме дека сме го пронашле „она вистинското“ чу...
Зошто некогаш сме „буре од емоции“?
Понекогаш се будиме прекрасно расположени, а неколку часа подоцна ни п...