namesp во 10:12
Домашна VS супа од кесичка
Редакција Рингераја, 30.4.2014
Освен поволното влијание на телесната маса, супата е и докажан сојузник во борбата против вируси и настинки.
Денес, со длабоко вкоренетото традиционално верување, постои и научна потврда за здравствената предност од консумирање на супа. Супата отсекогаш била синоним за храна која не теши, закрепнува и лечи, а неретко не потсетува и на домашната атмосфера и времето кое го поминуваме во кругот на семејството.
За виток стас и против дехидрација
Пилешката супа докажано помага при настинка и затнат нос, супата од домати е народен лек за мамурлак, а од неодамна на консумацијата на супа и се припишуваат и некои други прехранбени адути. Името, се покажало дека супата може да биде одличен сојузник при губењето на вишокот телесна маса и одржувањето на витка линија. Истражувањата покажуваат дека супата како предјадење може да го намали вкупниот внес на калории внесени со главниот оброк. Значи, познато е дека започнувањето на оброк со супа, ја зголемува ситоста и го намалува внесот на енергија. Освен поволното дејство на телесната маса, супата е докажан сојузник во борбата против вирусите и настинките. Се смета дека топлината помага во исфрлањето на секретот од градите и синусите, а течноста ја спречува дехидрацијата. Во прилог е водич низ домашните и индустриските супи, нивните особености, предности и недостатоци.
Месни и рибји бујони
Со варење на месото или на рибата, со додаток на разновиден зеленчук, се добива бистра супа или бујон. Во таквите супи обично се додава ситна тестенина. Месото е одличен извор на вкус, но скромен со желатин, додека коските и кожата даваат слаба арома, но изобилство на желатин. Затоа во подготовка на месна супа најчесто се комбинираат месо и коска, кои се варат во двојно поголема количина на вода. Ако не сакате да претерувате со маснотија, потребно е да ја фадите мрснотијата додека месото се вари.
За подготовката на рибја чорба потребно е пократко време за варење. Потребно е рибата внимателно да се исчисти од шкргите и темелно да се измие пред варење. Рибата се додава во вода во која претходно е варен кромид,, со маслиново масло, бибер во зрно, ловоров лист и и коренест зеленчук по желба. Пред самиот крај на варењето додадете сол.
Гулаш супи
Гулаш супата е комбинација на манџа, вариво и супа. Се одликува со богатство на месо исечено на парчиња, богат вкус, просечно висока енергетска вредност во однос на другите супи и разни додатоци како компири и друг разновиден зеленчук. На многумина гулаш супата може да им послужи и како главно јадење.
Супа од кесичка
Во денешно време, кога потрошувачите бараат производи за брза подготовка, кои се исто така економични, супата од кесичка им е потенцијално решение. “Потенцијално” бидејќи сите супи не се еднакво добри. Добар избор би била супа која содржи голема количина на квалитетен зеленчук, што помалку конзерванси, соли и контрадикторниот мононатриум глутаминат, што помалку заситени маснотии и хидрогенирани масти. Супите од кесичка се подготвуваат за само неколку минути, можат да бидат месни и зеленчукови, бистри или густи. Кога одбирате индустриска супа, важно е да ја читате декларацијата. Ако видите хидрогенирани растителни масти, оставете ја супата на рафтот.
И конечно, можеме да заклучиме дека вкусот, мирисот и аромата на домашната супа е ненадминливо доживување и тешко може да се мери со готовите дехидрирани супи.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Многу бебиња страдаат од пеленски осип. Со помош на овие совети црвенилото на газето брзо ќе го надминете.

Иако доењето туѓи деца беше совршено вообичаена професија во минатото (доилките беа особено пожелни во аристократските и...

Вашето дете треба да се вакцинира за да неговиот организам стекне имунитет на некои од тешките заразни болести. Вакцинат...

Додека доите зголемена е потребата за калории. Разновидната и здрава исхрана во која уживавте во бременоста треба да про...
