Gorde86 во 22:14
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
Освен поволното влијание на телесната маса, супата е и докажан сојузник во борбата против вируси и настинки.
Денес, со длабоко вкоренетото традиционално верување, постои и научна потврда за здравствената предност од консумирање на супа. Супата отсекогаш била синоним за храна која не теши, закрепнува и лечи, а неретко не потсетува и на домашната атмосфера и времето кое го поминуваме во кругот на семејството.
За виток стас и против дехидрација
Пилешката супа докажано помага при настинка и затнат нос, супата од домати е народен лек за мамурлак, а од неодамна на консумацијата на супа и се припишуваат и некои други прехранбени адути. Името, се покажало дека супата може да биде одличен сојузник при губењето на вишокот телесна маса и одржувањето на витка линија. Истражувањата покажуваат дека супата како предјадење може да го намали вкупниот внес на калории внесени со главниот оброк. Значи, познато е дека започнувањето на оброк со супа, ја зголемува ситоста и го намалува внесот на енергија. Освен поволното дејство на телесната маса, супата е докажан сојузник во борбата против вирусите и настинките. Се смета дека топлината помага во исфрлањето на секретот од градите и синусите, а течноста ја спречува дехидрацијата. Во прилог е водич низ домашните и индустриските супи, нивните особености, предности и недостатоци.
Месни и рибји бујони
Со варење на месото или на рибата, со додаток на разновиден зеленчук, се добива бистра супа или бујон. Во таквите супи обично се додава ситна тестенина. Месото е одличен извор на вкус, но скромен со желатин, додека коските и кожата даваат слаба арома, но изобилство на желатин. Затоа во подготовка на месна супа најчесто се комбинираат месо и коска, кои се варат во двојно поголема количина на вода. Ако не сакате да претерувате со маснотија, потребно е да ја фадите мрснотијата додека месото се вари.
За подготовката на рибја чорба потребно е пократко време за варење. Потребно е рибата внимателно да се исчисти од шкргите и темелно да се измие пред варење. Рибата се додава во вода во која претходно е варен кромид,, со маслиново масло, бибер во зрно, ловоров лист и и коренест зеленчук по желба. Пред самиот крај на варењето додадете сол.
Гулаш супи
Гулаш супата е комбинација на манџа, вариво и супа. Се одликува со богатство на месо исечено на парчиња, богат вкус, просечно висока енергетска вредност во однос на другите супи и разни додатоци како компири и друг разновиден зеленчук. На многумина гулаш супата може да им послужи и како главно јадење.
Супа од кесичка
Во денешно време, кога потрошувачите бараат производи за брза подготовка, кои се исто така економични, супата од кесичка им е потенцијално решение. “Потенцијално” бидејќи сите супи не се еднакво добри. Добар избор би била супа која содржи голема количина на квалитетен зеленчук, што помалку конзерванси, соли и контрадикторниот мононатриум глутаминат, што помалку заситени маснотии и хидрогенирани масти. Супите од кесичка се подготвуваат за само неколку минути, можат да бидат месни и зеленчукови, бистри или густи. Кога одбирате индустриска супа, важно е да ја читате декларацијата. Ако видите хидрогенирани растителни масти, оставете ја супата на рафтот.
И конечно, можеме да заклучиме дека вкусот, мирисот и аромата на домашната супа е ненадминливо доживување и тешко може да се мери со готовите дехидрирани супи.
me_mother_of_three во 13:31
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
me_mother_of_three во 13:30
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
Носот.
пеперутка16
Како го чистите носот на малите деца?