namesp во 10:12
Дали медот е поздрав од шеќерот?
Редакција Рингераја, 11.6.2014
Нашето тело го разложува шеќерот во гликоза, за да го користи како гориво. Колку е храната покомплексна, толку на телото му е потребна поголема енергија за да ја разложи.
Шеќерот е составен од 50% глукоза и 50% фруктоза. Шеќерот кој се наоѓа во овошјето се разложува брзо, што доведува до налет на енергија. Она што нема да го искористи нашето тело се претвора во масти.
Медот е исто така составен од шеќер, но содржи 30% глузока и 40% фруктоза. А тука се и 20% други шеќери, од кои има и значително покомплексни, како декстрин. Ова значи дека нашето тело ќе потроши повеќе енергија за медот за го разгради на глукоза.
Со самото тоа акумулираме значително поналку калории.
Медот исто така содржи и 10% други елементи во траги – елементи кои пчелите ги собираат од цвет на цвет. Овие елементи зависат од регионот, па така во зависност од изворот, медот може да содржи мали количини на минерали како што се цинк и селен, како и одредени витамини.
И заради тоа што медот во природата не се разградува, не содржи конзерванси и други адитиви.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Воведувањето на цврста храна кај доенчињата може да биде забавно, весело и интересно, но е предмет на сомнежи и двоумење...

Вежби кои со дозвола на лекар можат да се прават следниот ден по породувањето со цел да го вратат телото и организмот во...
