|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

3 знаци дека меленото месо е расипано

Редакција Рингераја, 1.11.2018
Научете како да ги препознаете првите знаци на расипување на меленото месо и дознајте како да го чувате и подготвувате

image
/11


Меленото месо се расипува брзо. За разлика од парчињата месо, површината на меленото месо е многу повеќе изложена на кислород, кој е еден  од главните извори на поддршка на бактериите кои предизвикуваат труење со храна.

Структурата на меленото месо формира безброј мали воздушни џебови, а секој од тие џебови е погодно место за развој на бактерии. 

 

Како да препознаете дали меленото месо е расипано

Во случај да е расипано, знаците кои ќе ги забележите ако воопшто ги има, зависат од тоа колку е месото расипано. Еве ги знаците дека месото почнало да се расипува:

 

Месото е лигаво

Слузот на површината е предизвикан од формирање на бактериски клетки - кои претставуваат тело на бактериите.

 

Месото има чуден мирис

Овој мирис го предизвикуваат гасови кои бактериите ги произведуваат.

 

Месото ја променило бојата

Познатата црвена боја на месото, која потекнува од железото е истата состојка која на крвта и дава црвена боја. Таа ќе стане сива доколку месото почнале да го разградуваат бактерии. 

Ако месото е сивкасто, слузаво и мириса - расипано е.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Утре – појава која се гледа само еднаш во ...
Во среда, 6. јуни околу 1 час по изгревањето на сонцето ќе имате прилика за последен пат во животот да видите и снимите ...
4
Блог: Кај нас важи правилото "лажичкат...
Јас се држам до правилото дека треба "лажичката да заигра" односно што почесто да имаме готвен и течен оброк дома. Мат...
4
Девојчињата прерано на штикли
Многу од производителите на чевли во својата понуда денес имаат и штикли за деца. Лекарите предупредуваат дека носењето ...
3
Тест: Како да препознаете мал генијалец?
Ако Вашето дете има вонсериски потенцијали, овој тест ќе Ви помогне да ги препознаете. Секое дете има посебни, само нему...
3




Анкета

Dali vi se dopaga imeto IGNAT?
anailisav

Dali vi se dopaga imeto IGNAT?

DA (21%)

NE (79%)


Број на сите гласови: 290

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!