namesp во 10:12
Најдобрите извори на железо во природата
Редакција Рингераја, 18.11.2014
Сте чувствувале ли некогаш дека сте уморни, слаби и како без здив? Тоа се едни од најдобрите показатели на недостаток на железо во крвта. Долготрајниот дефицит на овој важен елемент е основа за развој на анемија.
За да ја вратите енергијата, а и за да се заштитите од анемија, нема да биде лошо да вклучите во вашата исхрана повеќе производи богати со железо.
Недостатокот на железо е еден од најпознатите, одамна документирани, дефицити на исхраната. Овој елемент е клучен за производство на црвени крвни клетки. Тој има водечка улога и во преносот на кислород до сите делови на телото, како и за изнесувањето на јаглеродниот диоксид од ткивата.
Анемијата се среќава најчесто кај жени, девојки, деца и спортисти.
Недостатокот на железо може да биде поправен преку храна богата со овој важен елемент. Еве кои се најдобрите извори на железо во природата:
Животински органи - црн дроб, срце, бубрези. Тие се познати како моќни енергетски носители заради високата содржина на железо. Освен тоа се богати со витамини, аминокиселини и други минерали.
Иако се богати со железо, овие храни не се препорачуваат на бремените жени, како и на луѓето кои страдаат од кардиоваскуларни болести поради висок холестерол, пациенти кои претрпеле мозочен удар или инфаркт.
Морските плодови, црвените меса, јајцата и пилешкото месо се исто така прекрасни извори на железо.
За вегетаријанците е многу важно да се придржуваат кон препораките за исхрана и да консумираат производи кои изобилуваат со железо, бидејќи тие од својата исхрана ги исклучиле месните производи и нивните деривати.
Прекрасни вегетаријански извори на железо се темнозелени лиснати зеленчуци, како спанаќ. Исто така грашок, цвекло, грав и коријандер. Од овошјето такви се сувото грозје, урмите, кајсиите. Од јаткасти плодови и семиња добри извори на железо се бадемите, оревите, семките од сончоглед, семки од тиква и сусам.
Варивата исто така се исклучително корисни во овој контекст.
Луѓето кои јадат месо, имаат малку повеќе предност пред луѓето кои јадат вегетаријанска и веганска храна,бидејќи железото добиено од месо и млечни производи многу полесно се апсорбира, од она добиено од вегетаријански производи.
Важно е да се напомене дека пијалоците кои содржат танини како чајот и кафето, не треба да се пијат за време на оброк, бидејќи нивното мешање со производите ја попречува апсорпцијата на железото. Прекумерното консумирање на калциум исто така и штети на апсорпцијата на железото. Затоа избегнувајте да јадете спанаќ со сирење или урда на пример.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Кога ќе се спомне кортикостероид, кај родителите веднаш се појавува страв, недоумица и се поставуваат безброј прашања - ...
