|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Мајонезот – пријател или непријател?

Редакција Рингераја, 29.12.2015
Повеќето од нас имаат различно однесување кон мајонезот – некои го обожуваат, а некои не можат да му ја поднесат миризбата. Колку е мајонезот здрав, ви откриваме во оваа статија
Клучни зборови:

image
/11


 

Мајонезот е најпродаваниот сос за јадењата. Сендвичи, салати, тар-тар сос и многу други јадења, го содржат во себе мајонезот како клучна состојка.

Од друга страна пак, мајонезот се здоби и со одредена лоша репутација, пред се заради тоа што не е многу полезен по здравјето. Тоа беше случај во една неодамна објавена студија за најлошите производи во фрижидерот, според која мајонезот се најде на прво место.

 

Што е мајонезот?

Мајонезот е всушност волшебен производ. Практично составен само од масло, мала количина на жолчка од јајце, лимонов сок и сенф. Сите тие состојки се разбиваат во еднородна маса. Мајонезот ја добива својата конзистенција како резултат на емулсификација – метод на мешање на две состојки кои не се мешаат – вода и масло. За да се случи емулсификација, неопходни се молекули, т.н. емулсификатори, кои имаат хидрофилни и липофилни својства. Така емулсификаторот може да се поврзе со молекули од различни типови и да ги соедини.

 

Какво значење има мајонезот за вас?

Основната карактеристика на мајонезот е што содржи премногу маснотии. Втората карактеристика е високата калориска вредност. Во една супена лажица мајонез се состојат 100 килокалории.

 

Корисен или не?

Тоа зависи од маслото. Практично секое масло може да биде искористено за подготовка на мајонез. Од таа причина, квалитетот на маслото игра главна улога дали мајонезот ќе биде полезен или не.

 

А што е со бактериите?

Во домашниот мајонез се става сирова жолчка. Во мајонезот кој го купуваме тоа не е проблем, бидејќи јајцата поминуваат низ фаза на пастеризација, што го прави производот безопасен.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Телесна тежина на новороденото бебе
Телесната тежина на бебето делумно зависи од тоа колкав е вашиот прираст на тежина во бременоста, а нормалната телесна т...
4
Заушки
Акутно заразно заболување кое првенствено ги зафаќа паротидните жлезди, но може да бидат зафатени и другите плунковни жл...
4
Авантурата наречена "Бебе"
Првата година со бебето е како патување со возот на ужасот - летала кон небесата од радост, но и нуркање кон бездна. Цел...
3
Како новопечената мајка да ја надмине исцр...
Советите кои следат ќе ви помогнат да преживеете (и да уживате) во текот на првите недели...
3




Анкета

majka vs svekriva
Angelce Monice

da bi imale izbor kaj koja bi ziveele?

mama (50%)

svekrva (50%)


Број на сите гласови: 6

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!