|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Храна која станува токсична со подгревање

Редакција Рингераја, 3.4.2018
Многумина од нас имаат навика да приготвуваат големи количини храна која ја подгреваат следните неколку дена

image
/11


Излегува сепак, дека тоа може да биде не само нездрава храна која ги загубила корисните својства, но дури и токсична! Видете која храна не треба да ја подгревате:

1. Компири

Тие ги губат корисните состојки при загревањето. Дури и да ги оставите на собна температура подолго време, може да станат токсични и да предизвикаат мачнина и труење при консумирање.

2. Ориз

Оризот има спори кои можат да се претворат во бактерии кои остануваат активни дури и по термичката обработка. Кога оризот ќе остане на топло долго време откако бил зготвен,  има голема веројатност да формира токсини кои предизвикуваат повраќање и дијареа.

3. Јајца

Тие се богати со протеини, тие се корисни, но треба да се консумираат ограничено и по можност веднаш по нивната подготовка. Ако се претоплат  формираат токсини кои предизвикуваат штети на дигестивниот систем.

4. Пилешко

Пилешкото е исто така богато со протеини и се претвора во штетна храна при подгревањето која го напаѓа дигестивниот систем. Ако сакате да консумирате веќе зготвено пилешко, подобро јадете го ладно во салата.

5. Спанаќ

Како и сите други зелени зеленчуци, спанаќот е богат со железо и нитрати. Кога ќе се претоплят, овие нитрати можат да се претворат во нитрити и други познати канцерогени (материи кои можат да предизвикаат рак во живото ткиво).

6. Масло

Маслото од гроздови семки, ореово масло, масло од авокадо, лешниково масло и лененото масло, сите имаат многу ниска точка на вриење. Затоа, кога ги подгревате, тие горат. Значи, не ги користете за готвење, печење или пржење, туку за додавање на крај.

7. Репка

Репката најчесто се користи за салати и супи. Таа исто така содржи нитрати, кои при подгревањето стануваат токсични.

8. Печурки

Печурките се богати со протеини и треба да се консумираат во ист ден, во кој се подготвуваат. При подгревање нивната структура се менува и стануваат штетни за организмот.

9. Цвекло

Цвеклото е исто како спанаќот – многу нитрати, не треба да се подгрева.

10. Целер

Целерот има висока содржина на нитрати и на тој начин таа може да стане токсична, ако ја подгревате. Нитратите се претвораат во нитрити и го зголемуваат ризикот од метхемоглобинемија. Тоа е состојба во која нитритите во крвта комуницира со хемоглобинот и железото во неа, што ги прави неспособни да пренесуваат кислород до вашите живи клетки. Компликациите можат да вклучуваат несвестица или дури и смрт.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Што е неопходно да имате по породувањето?
Олеснителни околности за мајките после породувањето
2
Повеќе комфорност, повеќе мајчино млеко
Кога млекото треба да се измолзува..
2
Вежби по породувањето
Вежби кои со дозвола на лекар можат да се прават следниот ден по породувањето со цел да го вратат телото и организмот во...
2
Совети за поздрав почеток на Новата година
Лошото комбинирање на храната, односно, внесувањето на јагленохидрати и белковини во ист оброк, има за последица лошо ва...
2




Анкета

машки имиња
kristina oh

помогнетени во изборот за насето срценце...

марко (22%)

иво (9%)

филип (21%)

јован (10%)

петар (12%)

лука (26%)


Број на сите гласови: 258

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!