|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Дали треба да го лупиме овошјето и зеленчукот?

www.doktori.mk, 2.4.2014
Дали некогаш сте размислувале дали навистина се бескорисни деловите од растенијата кои ние постојано ги фрламе, како што се некои листови, кори, лушпи и слично? Дали овие делови воопшто смеат или би требало да се употребуваат во исхраната?
Клучни зборови:

image
/11


 

Кора од јаболко

Кверцетин е антиоксиданс кој се наоѓа само во кората на јаболкото и е особено корисен за белите дробови и мозокот. Ако редовно јадете лупено јаболко воопшто нема да го внесувате и многу ќе изгубите. Освен ова јаболкото е полно витамини и навистина е необјасниво зошто луѓето инсистираат да го лупат.

 

Кора од портокал

Кората од портокал е еден од убедливо најмоќните природни лекови против покачени маснотии во крв, а е одличен благодет за срцето. Кората од портокал пред да се употреби мора да се увериме дека е чиста и не била подложна на хемикалии. 

 

Листови од цвекло

Листовите од цвекло ретко кој ги употребува, од цвеклото се користи најмногу коренот, затоа и ова растение се одгледува и купува. Но, листовите од цвеклото не се ништо помалку корисни од коренот, тие се благодет за организмот и од нив можат да се направат вкусни чорби, погачи и слични јадења кои се здрави за организмот.

 

Кора од лубеница

Иако ви звучи зачудувачки кората од лубеницата содржи материја наречена Л-цитрулин, која е многу здрава за организмот и му помага при болки во мускулите. Порано старите луѓе често ја јаделе кората од лубеницата и тоа било нормално, но подоцна овој тренд многу опаднал и сега повеќето сметаат дека истата е штетна или отровна, што е сосема неточно.

 

Лушпа од компир

Лушпата од компирот според истражувањата е повеќе корисна и од самиот компир. Ова не значи дека треба да сварите лушпи од компири, но понекогаш можете да испечете компир со лушпа и воопшто да не се грижите дека тоа е штетно.

 

Семки од тиква

Сигурно се сеќавате на старите добри времиња кога вашите баби и дедовци редовно ги приготвуваа семките од тиквите. Семките од тиква се навистина здрави делови од ова растение и се делотворни за функцијата на целиот организам. Затоа наредниот пат кога приготвувате тиква немојте да ги фрлате семките.

 


Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Егзема или атопичен дерматит
Егзема или атопичен дерматит е воспаление на кожата предизвикано од комбинација на наследни фактори и одредени надворешн...
5
Љубовта меѓу мајката и бебето
Научниците кои се занимаваат со развојот на децата, откриле кои физиолошки и хемиски фактори допринесуваат во развојот н...
5
Кувар за бебе: Кашичка од цвекло и сусам
Кашичката од цвекло ќе му биде примамлива за јадење на секое бебе заради својата интересна боја. Можете да ја воведете в...
4
Кувар за бебе: Кашичка од телешко месо и ц...
Со малку труд подгответе му на своето бебе (постаро од осум месеци) здрава, вкусна и весела кашичка
4




Анкета

Што да дознаете.
пеперутка16

Кога би носеле тројки, што би направиле?