namesp во 10:12
Чоколадо и вино за здраво срце?!
Редакција Рингераја, 23.3.2017
Риби
Лососот, скушата, харингата и други риби го намалуваат ризикот од аритмија и атеросклероза. За да се почувствува поволното влијание врз организмот, сепак треба да се консумира 2-3 пати во неделата.
Овес
Богат со влакна, омега-3 масни киселини, фолна киселина и калиум, овесот го намалува лошиот холестерол, го поддржува тонусот на крвните садови и го подобруваат варењето. Колку поголеми се зрната на овесот, толку се покорисни.
Шумски плодови
Боровинките и јагодите се многу ефикасно средство за намалување на крвниот притисок и проширување на крвните садови.
Темно чоколадо,
но такво кое има содржина на какао над 70%, спасува од згрутчување на крвта и затоа штити од инфаркт и мозочен удар. Антиоксидантите во него пак го намалуваат високиот крвен притисок.
Ореви
Оревите, особено бадемите и оревите, содржат големо количество омега-3 масни киселини и спречуваат зголемувањето на лошиот холестерол.
Маслиново масло
Маслиновото масло содржи мононезаситени масти, кои се борат успешно со наслагите од холестерол и спречуваат затнувањето на крвните садови. Резултатите од долгогодишни истражувања покажуваат дека благодарение на секојдневната употреба на маслиновото масло жителите на островот Крит умираат поретко од инфаркт, иако имаат генетска предиспозиција кон високо ниво на холестерол.
Авокадо
Ако додавате по 1/4 авокадо во салатата или месото, ќе го намалите нивото на "лошиот" и ќе си додадете "добар" холестерол во крвта. Освен тоа посебниот фермент содржани во авокадото, го забрзува процесот на апсорбирање на каротен од организмот, кој исто така е од значење за здравјето на срцето.
Вино
Виното има антиоксидантно, антиканцерогено, антитромбоцитни и антиинфламаторни својства кој при редовно консумирање го спречува развојот на кардиоваскуларни болести и рак.
Зелен чај
Флавоноидите во него дејствуваат како антиоксиданси, поради што ги спречуваат воспалителните промени. Се претпоставува дека се намалува и згрутчување на крвта, укажувајќи на тој начин профилактичка улога при инфаркт.
Спанаќ и брокула
Содржат многу лутеин, калиум, фолна киселина и целулоза, кои го нормализираат крвниот притисок и згора на тоа го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести.
Цимет
Циметот го намалува лошиот холестерол и освен тоа го забрзува метаболизмот и помага за губењето на вишокот килограми.
Лук
Тој исто влијае позитивно на кардиоваскуларниот систем, го намалува крвниот притисок и штити од формирање на атеросклеротични наслаги, што е главната причина за стеснување на крвните садови.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Рингераја постојано и будно ги следи Вашите проблеми од сите области. Со цел да Ви помогнеме воспоставивме соработка со ...

Заради породувањето со царски рез децата не доаѓаат во контакт со бактериите од породлниот канал на мајката, па така не ...

Децата кои извесен период поминале во стојалки често паѓаат кога проодуваат, бидејќи не ја совладале рамнотежата, затоа ...

Одличноооо, таа спие сега конечно можам да се одморам!Чекај, дали се уште дише? Па, да, градите и се креваат.Сега да пре...
