namesp во 10:12
7 намирници за одличен имунитет
Редакција Рингераја, 21.9.2018ЈАБОЛКА
Јаболката е една од најважните овошки која треба постојано да ја консумирате. За добар имунитет потребни се сирови јаболки, кои треба да ги јадете со кора, бидејќи во неа се концентрирани сите витамини. Јаболката пред с? е извор на влакна, кои се многу важни за вашиот имунолошки систем и придонесуваат за намалување на воспаленијата. Доколку пак сакате да ги подготвувате јаболките, тогаш додадете и цимет, не само поради тоа што комбинацијата е превкусна, туку поради изразените потиввоспалителни својсва.
БРОКУЛА
Брокулата е еден од најдобрите извори на витамини К и Ц, како и на калиум и влакна, кои помагаат на подобрувањето на дигестивниот тракт и зајакнување на пробиотската флора. Витаминот Ц е клучен за создавање колаген, кој ги зајакнува ткивата и коските и го забрзување зараснувањето на раните, а покрај тоа е и моќен антиоксидант кој го штити телото од слободните радикали.
ЦИТРУСНО ОВОШЈЕ
Познато е дека цитрусното овошје е преполно со витамин Ц, а покрај тоа има и големи предности за здравјето. Покрај тоа што содржи фавоноиди, кои помагаат за работата и здравјето на срцето, содржи и антиоксиданти, кои го намалуваат холестеролот. Витаминската бомба во црвениот грејпфрут или портокал му помага на телото полесно да ги поднесе сите настинки.
СЛАДОК КОМПИР
Слаткиот компир последните години с? почесто е дел од секојдневната исхрана, не само поради слаткиот вкус, туку и поради значајните здравствени својства. Овој компир е одличен извор на калиум и помага во обновување на електролити, па со самото тоа и на функционирањето на мускулите и срцето. Покрај тоа, богат е со влакна и јаглехидрати, кои откако ќе ги внесете ќе ви пружат доволно енергија.
ПАШКАНАТ
Пашканатот е богат со фолна киселина, витамини Б6 и Б5. Витамините Б се пресудни за функционирањето на метаболизмот и производната енергија. Пилешката супа со пашканат е добро познат лек против настинки. Исто така, можете да го подготвувате и печен со малку маслиново масло, бибер и сол, со што ќе се зачуваат сите нутриенти во него, без да се изгуби вкусот.
ТИКВА
Тиквата е најактуелна во есенските денови, но сепак треба да ги знаете нејзините здравствени придобивки. Покрај тоа што е богата со антиоксиданти, тиквата содржи витамини А, Ц и Е, а нејзините семки се полни со влакна, протеини и минерали.
ЛУК
Здравствените предности на лукот се добро познати. Две чишниња лук дневно ќе ви помогнат да го подобрите имунолошкиот систем.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Времето на никнување на првото запче е различно кај сите бебиња. Има бебиња кои се раѓаат со запче и бебиња кои немаат н...

Хипогликемијата, или ниско ниво на шеќер во крвта, е состојба што може да се појави кај новороденчиња, особено во првите...

Јајцето претставува одличен извор на протеини, витамини и минерали. Сe препорачува да се воведе во исхраната на доенчето...

Подготовката на бебешки каши е лесна задача и не бара посебни кулинарски вештини. Рецепти има многу. Овде ќе најдете пет...
