|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Може ли да биде здраво месото печено на скара?

www.doktori.mk, 29.10.2013
Скарата е модерен начин на практикување на најстариот метод на припрема на храна. Може ли месото печено на скара да биде здраво?
Клучни зборови:

image
/11


 

 

Пред се мораме да напоменеме! Редовното конзумирање на печена скара е познато по својот штетен ефект. Иако сите ние ја конзумираме, неминовно е да напоменеме дека високата температура на која се подготвува месото иницира создавање на штетни соединенија кои имаат висока канцерогена моќ, па се доста штетни за здравјето. Исто така и чадот кој излегува од скарата, и темперетурата која се произведува од неа, доведува до реакција на креатининот и аминокиселините во месото и рибата, создавајќи хемиски соединенија познати како хетероциклични амини (HCA) што е исто така штетно.

 

За разлика од цигарите и некои други намирници, за кои навистина нема што позитивно да се каже, за скарата сепак може да се одбере некој позитивен збор, не толку за здравјето на телото, туку за здравјето на духот. 

Пред се е добро што на скара не се ставаат масла, месото кое не се пржи во масло е многу по здраво за конзумирање. Постојат разни начини за вашата скара да функционира, плин, јаглен, струја и сл. Од овие најштетно е приготвувањето на скара на јаглен. 

Да, во секое друштво има по еден мајстор за скара, кој  целиот ден ќе го потроши занимавајќи се со нејзиното распалување, одржување и печење. Сепак, некој мора да го одмени, бидејќи постојаното седење до чадот е исклучително штетно и опасно. Затоа, при подготовката на скарата секогаш бидете повеќемина. Месото превртувајте го често, така тоа ќе биде повкусно, а штетноста ќе биде мала. Предходно истото можете да го обабрите и да го истенчите, за тоа да помине помалку време на високата темперетура, а со тоа да биде помалку штетно.

Скарата никако неможе да биде штетна ако се конзумира во помали количини и не толку често. Излегувањето во природа, доброто расположение, играњето на топка на зелените ливади, и мирисот на скара, се комбинација која никако неможе да биде штетна. 

 

 

doktori.mk.logo

 

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Прашавме доктор: Справување со нејадењето
Рингераја постојано и будно ги следи Вашите проблеми од сите области. Со цел да Ви помогнеме воспоставивме соработка со ...
3
Децата родени со царски рез страдаат од ал...
Заради породувањето со царски рез децата не доаѓаат во контакт со бактериите од породлниот канал на мајката, па така не ...
3
Чекор по чекор - без дубак
Децата кои извесен период поминале во стојалки често паѓаат кога проодуваат, бидејќи не ја совладале рамнотежата, затоа ...
3
Зошто моето бебе дише толку брзо?
Одличноооо, таа спие сега конечно можам да се одморам!Чекај, дали се уште дише? Па, да, градите и се креваат.Сега да пре...
3




Анкета

До која возраст?
Admin

До која возраст носеа вашите деца пелени?

0-12 месеци (9%)

12-24 месеци (45%)

24-36 месеци (36%)

36-48 месеци (9%)


Број на сите гласови: 11

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!