Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:15:22
Mrs.Tinka
I jas pijam Pregnazon non-stop, taka i na niv pisuva deka se pijat do kraj duri i posle poroduvanje. A i nemas nikakva steta ako pies vitamini. Mene i da mi recat da gi prekinam, ne bi gi prekinala. Dobri se i za bebeto i za krvnata slika-nesto na sto treba da se obrne posebno vnimanie vo ovoj period! Vaka- pijam Pregnazon complete, magnezium 2X250mg, C vitamin 1000, Tothema 2 ampuli na den.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:18:38
fanicka
Jas cela bremenost pijam pregnanker i mi e dobro ne gi menuvam. Denes mi se javija konstantni bolki vo leviot jajnik i mi se cini vo dolniot del od stomakot kaj cerviksot imam neobjasnivi bolki. Zakazav kaj dr eve sega uste malku ke odam. Se isplasiv , kazete mi dali vie imate vakvi iskustva, inaku sum26,1 nedela, samo sto vlegov vo treto tromesecje.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:22:43
Mrs.Tinka
Edno prasanje- od obleka kupiv se, mi ostanaa samo sitnici od apteka, kazete mi sto mi treba za pocetok? toplomerce za voda, cucli lazlivki, sisence, cetka i ceselce za kosa, grickalka, toplomer za temperatura, bivacin ili dermatol za papoce, alkohol, gazicki za papoce, AD kapki, silikonsko lazice, pavloviceva, vlazni maramici, ednokratni peleni pampers, jekoderm, samponce, pavloviceva. Sto uste mi treba a sto ne treba od ova?
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:26:33
fanicka
Tinka, ti treba i pumpica za noseto i toa onaa sto e so vlecenje na mrsulcinjata so smukuvanje preku usta na majkata, ne znam dali ti objasniv dovolnoi.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:28:10
*mika*
Fanicka i jas bas pred nekoj den imav cela vecer takva konstantna bolka, kako menstrualna tegoba, ama nemozev da i definiram kontrakcii, nitu kolku traat, posto bese neli konstantna. A bas pred 2 dena, uz nea dobiv i nekolku kontrakcii, bas kako menstrualni grcevi, i svativ kako treba da izgledaat, ama jas treram 38ma nedela. Kaj tebe e uste rano, ama poleka se podgotvuva najverojatno organizmot. Nekoi mnogu porano gi custvuvaat tie lazni kontrakcii. Ako ne e nesto posebno bolno, i ako ne pominuva javi mu se na dr. Ako ti pomine, ne zaboravaj sepak pri nareden pregled da mu spomnes. Ajde so ubavo samo neka e, ima vreme, neka si posedi uste tvoeto vo meseto :)
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:29:52
dostickage
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka
Edno prasanje- od obleka kupiv se, mi ostanaa samo sitnici od apteka, kazete mi sto mi treba za pocetok? toplomerce za voda, cucli lazlivki, sisence, cetka i ceselce za kosa, grickalka, toplomer za temperatura, bivacin ili dermatol za papoce, alkohol, gazicki za papoce, AD kapki, silikonsko lazice, pavloviceva, vlazni maramici, ednokratni peleni pampers, jekoderm, samponce, pavloviceva. Sto uste mi treba a sto ne treba od ova?
Spored mene , cucli lazacki ne ti trebaat, sisence, ceselce isto.moze ke se rodi bez kosa pa sto kje ti go.sisence isto moze da ne ti treba , ideata e da go dois ako ti treba mozes da si kupis sekogas. grickalka ne se preporacuva , mozes ubavi specijalni nozicki. alkohol da ; fizioloski rastvor za nose da , AD kapki da, silikonsko lazice ne ne gledam zasto.pavloviceva i peleni da,jekoderm da.samponce - ne tuku sredstvo za banjanje mustela ili hipp ili bebi sapunce kako ke odlucis. po najnovi istrazuvanja i papoceto ne se macka so nisto osven ako od bolnica ne ti navedat so sto , koga i kako. Pozdrav
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:50:58
kikicka
I jas pijam Pregnazon non-stop, taka i na niv pisuva deka se pijat do kraj duri i posle poroduvanje. A i nemas nikakva steta ako pies vitamini. Mene i da mi recat da gi prekinam, ne bi gi prekinala. Dobri se i za bebeto i za krvnata slika-nesto na sto treba da se obrne posebno vnimanie vo ovoj period! Vaka- pijam Pregnazon complete, magnezium 2X250mg, C vitamin 1000, Tothema 2 ampuli na den.
Исто и јас пиев цела бременост само веќе на крај неможев да ги поднесам тотемата и пиев само аронија сируп, се беше ок со бебчето 3830 се роди со косаа,се супер испадна. инаку за силиконското лажиче не дека ќе го рани туку ќе и теба за капките д3 јас со лажиче и давав, и да знаете во случај да не ви кажат пошто мене никој не ми спомна за д3 капки од пливит се мењаат на 3 недели ,тоа што останало не се дава бидејќи дејството не е исто,така ми кажа после педијатарот. другоо исто шампон не ти треба, освен ако не е за новородече не купувај посебен за коса бидејќи не се употребува за шампон специјален за коса до 1 година,за папочето ми кажаа со алкохол и еден прашок али се после ќе си купиш не се оптеретувај знам дека сакаш се да ти е премно али секогаш фали нешто! Ајде изгуравте уште малку па со лесно нека ви е!
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 14:57:11
kikicka
инаку за топломер или обичен или оној што се мери на чело или во уше,јас имав и цуцла топломер,и дигитален стандард,али мрдкат со дупето па тешко да се измери,овој на чело може скап е али корисен е доста и за понатаму кога ќе се поголеми нема шанси во дупе да и измереш темп.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 15:16:20
ana mari
zenski jas se vrativ fala bogu se e vo red me pregledaa i mi rekoa deka teloto se podgotvuva za poroduvanje, tie bolki bile kako bolki pred poragaj i deka sekoj moment moze da dojde bebusot sega ne se znae uste kolku ke trae ali bebusot vise se sprema za nadvor .... deneska ni ja nema lili31 dane ima nesto novo kaj nea
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 15:20:38
Andriance
Eve ti sovet od taze mama toplomerce da, cucla YES...sisence nemora - osven ako ne treba da go dohranuvas ama toa kje si vidis, neka bide staklo i neka bide so cucla kako bradavka....ceshel da cetka ne, mesto grickalka zemi nozicki, toplomer da, za papoce ne zemaj nishto se dodeka oni ne ti kazat sto i kako...mozes eventulano da si zemes gaza..taa posekako za neshto kje ti treba...i kapki kje ti kazat kakvi,pocekaj, lazice ne ti treba, peleni maramici plavloviceva da..i za kozmetika pocekaj...moze kje ti treba medicinka..
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 15:52:37
kremco
Zdravo mamicki.. Mnogu mi se spie ,mnogu me mrzi deneska se.. Moram nesto da prasam,zosto velite deka decata vi se mali? bebe 34 nedela 2200 malo ?!? Sin mi se rodi 4250 i bas znam gledam vo izvestaite vo 34 nedela bese 2225 ,pa toa stvarno ne e malku,kjerka mi sega sto ja nosam (kolku slatko zvuci) tezi isto 2300 otprilika,i ne znaci deka i taa kje se rodi 4kg ama toa ne e malo za 34 nedela,nemoze da bide 3 kg uste od sega koga toa ne odi taka,na kraj se kacuva najmnogu,seto toa e individualno i merkite ne mora da znaci deka se tolku...
Jas nisto ne sum cepnala od podgotovki,za mene nema ni da se spremam ama za bebeto moram. Treba se da isperam i ispeglam,bi sakala totalno cela garderoba sto kje ja nosi da mi bide spremmna zasto sakam koga kje se rodi samo da si uzivkam so niv da nemam cela planina za peglanje i perenje..
Za vitaminite,ne pijam nisto,site tri ginekolozi mi rekoa deka ne treba nisto,mislam deka zatoa i ne se zdebeliv ic.Minatata bremenost piev pregnacare i mnogu mi otvaraa apetit..
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 16:00:01
ivoni4ka
ИЗВОРНА ПОРАКА: e bas mi e milo sto e vo red se samo mi e pak rivo sto sega ke se guskase so bebusot ama i toa ke bide leka poleka
inaku jas se vrativ od kontrola od bokserka se pretvorila vo fudbalerka samo so nodzinjata mrda a toa sto me stegase stomakot bilo natiskanje na nerv ili krven sad pa sum go osekala kako grc teska e 1650 g proporciite se vo red samo sto terminot ne mi se poklopuva za 5-6 dena taka da ke bide nekade 22 januari ama koga ke bide togas ne m ja mislam a ikana kaj mene e grloto sega e vo red kolku se skratilo tolku sega za 1 mesec od poslednata kontrola e samo skrateno 1 mm i na dopir e mnlitavo a ne meko kako sto bese polsledniot pat za vag iscedok mi dade vaginaleti KAnsen zamislete na recept se 15 den!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sega treba 3 da stavam pa pauza od 1 nedela pak uste 3 taman ko ke bidam na slednata kontrola za 1 mesec ke zememe brisevi i ke videme dai se iscistila poz
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 16:00:15
Kockicka
HAHAHAH jas I kremco sme isti samo sto mene mi e prva bremenost i ne pijam ama bas nisto ni mama vit ni neznam sto samo magezium Biolectra 1od 250 mg nautro i tolku a zdebelena sum samo 8 kg vo 36 nedela :D
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 16:04:03
ivoni4ka
i jas nepijam vitamini sega sum samo na Magnezium doktorot vo pocetokot mi dade pregnacare ama jas ne i piev bidejki m stvaraa kiselini sega mi vika ke pies mamavit aha se plasam deka i toa ke go pijam abe si jadam sekakvo ovosje i zelenck na polsenata kontrola hemoglobinot mi bese 142 zelezo 19 i da pijam vitmaini no txh
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 16:41:54
Ikana
Ivonicka bravo, odlicno si pominala!!! Ke izguras ajde do januar nemas gajle!!! Lele luge mene me pustija doma sum ke vidime do koga samo!!! Teraoija: progesteron gel vaginaleti so aplikatori... Nesto novo za da ne se bockame:) utre pak na ctg posto edvaj ja razbudivme dundava denes, me ubija 3 pati po pola saat na ctg, ama i jas sum umorna. Mala ispravka... Ima 2000 gr vo 32 +4... Neznam ni ova dali e yocno vcera mi rekoa2200 deka e... Mi davaat okolu 2 nedeli i izgleda ke iskaca malava! Samo so lesno neka e pa sto bide bide
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 16:59:28
Ikana
i jas nemam poim da ti kazam, denes ti vikam 3 pati me stavija po pola saat, a bebevo spie li spie, ko namerno da ne zeza, i blago i rucav nejke da se razbudi pa poslednoto nekako bolje iskoci i me pustija. znaci najverojatno radi zreenjeto sto go primiv, da vidat dali ke imam kontrakcii...fala bogu i pu pu nemam...aj sega da vidam kolku do naredno hospitaliziranje hahahah
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 17:00:23
ivoni4ka
ikana a zrela li ti e postelkata za poroduvanje denes doktorot mi kaza deka treba na postelkata na eho da se gledaat meuri deka e zrela a za ctg tolku cesto bidjki ima kontrakcii koga stavaat sondite na stomak edna e za tonovi ( taa dolu pod papok) a taa drugata e na dno na matka za kontrakcii i na ctg izleguvaat 2 linii : 1 e za tonovite na bebeto a drugata - dolnata e a kntrakcii ako e taa nagore nadolu kako ekg togas se ima kontrakcii zavisno kolku se i na kolku vreme a ikana ti sakas da mi begas a? lele sto ke pravam sama tuku ajde se da bide kako sto treba ama stiskaj izdrzuvaj ne se davaj
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 17:07:37
Ikana
Znaci zenski ako vi rekle da piete vitamini ne se zafrkavajte, znaat sto vi zborat. bebto moze se debelee od nesto, megjutoa ti jadi kolku sakas ako nema toa sto mu treba dzabe e...bas taka sega mi objasni dr. Livrinova...mi rece za da go zdebelime naglo da jademe mnogu blago, znaci koka kola, ekleri, tulumbi, suvo ovosje, cokoladi, ne po 100 na den ama obavezno malku po sekoj obrok....jogurt na kilo i proteini sekoj den obavezno, jajca, pavlaka, sirenje, bujoni od meso (corbi), mandzi so meso telesko...toa nakratko za Tinka...ne kupuvaj se i sesto, zemi samo toa sto ti e neophodno, i taka pedijatar ke ti kaze pa ke treba duplo da kupuvas...eve ti kazaa otprilika a za drugoto pocekoaj go bebeto!
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 17:13:50
Ikana
da be srcka ima kalcifikati na postelkata, kako zrela mi rekoa deka e....pa za taa dolnata linija na ctg ti zboram, taa bese denes mnogu mirna, odnosno rascepkana pa mi go povtaraa...neznam sto da kazam i ja nejkam da ti begam, sakam januar da si go fatam tuku aj sto ke bide ke bide!!! ti drz se i samo hrabro, sega tuka sme se drzime site zaedno, mora da pomine i ova!!!
ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka
ikana a zrela li ti e postelkata za poroduvanje denes doktorot mi kaza deka treba na postelkata na eho da se gledaat meuri deka e zrela a za ctg tolku cesto bidjki ima kontrakcii koga stavaat sondite na stomak edna e za tonovi ( taa dolu pod papok) a taa drugata e na dno na matka za kontrakcii i na ctg izleguvaat 2 linii : 1 e za tonovite na bebeto a drugata - dolnata e a kntrakcii ako e taa nagore nadolu kako ekg togas se ima kontrakcii zavisno kolku se i na kolku vreme a ikana ti sakas da mi begas a? lele sto ke pravam sama tuku ajde se da bide kako sto treba ama stiskaj izdrzuvaj ne se davaj
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 17:47:47
Ikana
abre srcke ajde da jademe mekici alooooo znaes koga bebeto saka togas ke dojde, ne e nase da odlucime, taka da ti samo drzi se, se e toa prirodno, malce ke boli, malce nema da boli, se po red i opaaa bebe vo raceteeeee
ИЗВОРНА ПОРАКА: ana mari
zenski jas se vrativ fala bogu se e vo red me pregledaa i mi rekoa deka teloto se podgotvuva za poroduvanje, tie bolki bile kako bolki pred poragaj i deka sekoj moment moze da dojde bebusot sega ne se znae uste kolku ke trae ali bebusot vise se sprema za nadvor .... deneska ni ja nema lili31 dane ima nesto novo kaj nea
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 17:49:51
Mrs.Tinka
Fala vi na site za odgovorite, super korisni soveti od iskusni mamicki. Jas se si mislam deka ne sum kupila se sto treba. Vo pravo ste, moze da go rastrcame tato posle poroduvanje da si kupuva, moze malku i da trcka, a ne po cel den da se fali !
Ikana i jas imam kalcifikati na postelkata, mi otkrija vo 30-ta nedela deka pocnale da se sozdavaat, zatoa primam Clexane inekcii i eve me 36+3 nedela, se nadevam ke doturkame do kraen termin ama tesko...Blagodarenie na mojot dobar ginekolog so vreme pocnavme so terapijata. Maticniot se bunese deka ne trebalo terapija, pa ne davase upati, pa se inatese itn... zatoa ne se odi kaj sekogo- se se specijalisti a kolku se strunjaci??? Poveke odmor i samo relaksirano, koga ke si dojde bebko, togas. Drugarka mi rodi bebce 32 nedela, bese malku vo inkubator ama super si se prilagodi- da go vidis sega kakvo e, bucko ubavko. I smeni go ginekologot!
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 18:22:50
Ikana
Tinkeeeeee 4 ginekolozi smeniv hihihiihh, prvo idev privatno malce, pa kaj bratucetka mi vo drzavna i momentalno cel konzilium imam so mene hahahah, duri i na doktori od sistina i remedika denes im se javuvaa...clexane ne mi dade nikoj posto niski mi se d dimerite, i stvarno nemase potreba....kaj mene e operacijata biten i gazecki faktor, odnosno konizacija pred 18 meseci. postelkata bi izdrzala ako ne otkaze grloto...lele aj dosta ve trujam, kazete vie kako ste zenski....fiao mislam bese na zabar denes pa na gak ke idela, aj i nejze da ja pocekame!!!
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 18:45:57
ivoni4ka
ИЗВОРНА ПОРАКА: fanicka
Jas cela bremenost pijam pregnanker i mi e dobro ne gi menuvam. Denes mi se javija konstantni bolki vo leviot jajnik i mi se cini vo dolniot del od stomakot kaj cerviksot imam neobjasnivi bolki. Zakazav kaj dr eve sega uste malku ke odam. Se isplasiv , kazete mi dali vie imate vakvi iskustva, inaku sum26,1 nedela, samo sto vlegov vo treto tromesecje.
fanicka kaj mene ko imase takvi neobjasnivi bolki ili trpnenja kako sto jas gi vikav na cevix pocna da mi se skratuva gervixot toa bese nekade 20 nedela koga ke odis na kontrola kaz mu na dr za toa ke vidi dali ti e cervixot ili ne a za clexane se prima koga se ima hematmcinja na postelka a ne kalcifikati ikana e vo pravo za toa i za da se dade clexane se isptuva procent na koagulacija na krvta ( protrobminsko vreme, vreme na koagulacija odnosno faktori na hemostaza(a ne d-dimeri
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 22.11.2011 18:49:06
Mrs.Tinka
E da, mene d-dimerite mi bea neznacitelno, no pokaceni. Clexane-ite mi gi prepisaa poradi naodot na gin za postelkata, inaku nemase da mi gi dadat. Ajde ne se zamaraj, lezi si poveke, koga ke resi da iskaca, barem nekoja nedela da posedi. I sestra mi so konizacija, i rekoa da lezi, pa go prenosi hahah. Nikad se ne zna.
Сексот не е само физички чин. Тој е комуникација, енергија, присуство ...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?