Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 19:19:12
Merka5
Andrijanaa1 ic da ne se sekiras,koga procitav sto si napisala me potseti na prikaznata na moja prijatelka,ama bas ista prikazna,so toa sto ona bese i 4prsta otvorena,pa miruvase i ja porodija vo 31nedela,dvajcata bea zdravi zivi malku vo inkubator za da se posoncaat i gramaza da stavat i pred 2nedeli slavea 1 rodenden ....ic ne se sekiraj,odmaraj,uzivaj posto uste malku ke imas 'mnogu' ili 'duplo' rabota ... Inace nie denes bevme na kontrola 37gn+3d,Ctg-to ni k od kontrakcii,Grashko se mavta po stomakov uziva,pa sega spremam taktika Kako da go izbrkate deteto od sebe (nagore-nadole po skalite 6sprat,pesacenje,sex i sl ...ke vi kazam ako mi uspee
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 19:27:36
vesnab
i jas imam problem so spienjeto, samoooo se vrtam, ama na koja strana sum jas na taa e moe hehe pa pak na drugata strana i odnovo cela nokj a odenje vo wc na maksimum 2 saati, pa ako mozeme toa da go nareceme spienje dobro teram ...i od pred 2 dena spijam sama, so 5 pernici okolu mene, od shto spijam mirno i ne stanuvam po 10 pati vo tekot na nokjta muz mi se otkaza i se premesti vo sobata do mene sega sme cimeri hahaha, kiselini, bolki vo preponi, nishto ne me zaobikoli noooo najdobro od se e shto sonceto moe e vo najdobar red pa mama kje izdrzi ushte malku ... a procitav nekoja mamicka pisala deka samo devojcinja kje se rodele pa restrikcija od deckovci vo idnina , odma da popravam, jas nosam mashko, LUKA kje se vika , sin na mama, doktorkata vcera vo GAK vika samo organot go pokazuva , sonceeee, so netrpenie cekam da se rodi iako doktorkata mi kaza deka najverojatno ushte 2 nedeli nema da se porodam ne sum ushte otvorena a 36 nedela i 4 dena...offfff, kje cekame toa e ...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 21:16:15
taisa
cel den mi se stega stomakot ama nemam bolki,uste ne sum bila na GAK a planiram tamu da se poragam eve vleguvam vo 38ma nedela CTG pravev kaj maticnata dva pati a i me pregleda vaginalno od sedmi mesec e svrteno nadolu a ne sum otvorena barem ne bev minatiot petok a tie sto mi rekoa deka poslednite nedeli pomalku ke se dvizi me izlazaa
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 21:23:17
Ikana
Da pregeska gledav na vesti na Kanal5..zamisli, greotka nekoja zena imala infekcija i ja porodile vo 7mi mesec ama ne znaat uste so koja bakterija si imaat rabota pa samo edna operaciona sala raboti za itni slucai...drugoto se steriliziraat i zimaat brisevi za da vidat koja bakterija e....
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 22:12:36
Zivka*
Devojki pomagajte ....mnogu pocna da me boli zeludnikot pred saat ipol ,piev samo mleko ama ne mi pomaga nesto ,ne smeam da legnam poso uste tolku me boli ,i sea dali od sedenje ama pocna kicmata da me boli mnogu ....kraj na 38ma nedela sum ,da ne me fakaat bolki mene vecerva za poraganje?ne sum imala kontrakcii do sega ,a i da vi kazam najiskreno neznam kako treba da se osekaat kontrakciite prva bremenost mi e, a utre od sabajle sum na kontrola....
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 22:16:35
kremco
Eve da se prijavam,bevme vo Ina,zadovolna sum,go imam devojceto moe na cd,se rastopiv mnogu e slatko ,bebeto vo 30n i 2 dena tezi 1.760,sega me zbuni pred dve ned kaj maticniot 1.700 dali e mozno samo 60gr da se popravilo?? Ama doktorkata rece nisto ne e precizno,sto znam... Rece deka treba test za skrien seker da pravam,iskreno jas ne znam sto e toa i smetam deka ne mora,sovet nekoj? Andrijana1 ne se sekiraj,samo smireno i odmaraj maximalno pa kolku kje isteras dodeka se porodis tolku,ne e nisto strasno se kje bide vo red..I mene grloto na matkata mi se skratuva???sto e rabotava?ama toa rece doktorkata ne mora nisto da znaci ama za dve ned da proverime...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 22:21:21
Zivka*
Kremco i jas go pravev toa za skrien seker testot,nisto strasno ke ti zemat krv od prstot posl eke ti dadat da se napies glukoza i posle saat vreme pak treba da ti zemat krv od prstot i tolku e :))) mene pocnuva panika da me faka ili strav neznam sto e......
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 27.10.2011 23:11:51
taisa
i jas sum isto 38 nedela i veke nekolku dena imam lazni bolki,a denes kombinirano bolki pa potoa mi se stegase stomakot maticnata mi rece ako prestanat nisto i deka normalno e toa pa treba da se porodam mislam vazno e bebeto da si ima voda i da go osekas da mrda a jakite bolki pred porogaj mislam deka ne mozat da se promasat.a i da se kontrakcii najvazno e da si smirena i svesna pa toj moment site go cekame
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 1:55:16
jana33
Zdravo na site! Konecno i jas vo tertoto tromesecje 28 nedela i dva dena :) Bev na kontrola i bebusot e spusten mnogu nisko i so glavata veke e svrten nadolu, doktorkata rece poveke da miruvam, a ako setam stom pocuvstvuvam zamor vednas da sednam. Mi dade da pijam magnezium za da ne dojde do predvremeno poroduvanje Celata sum vo panika neznam sto da pravam vednas zakazav kaj Dr. Dimcev no duri za vo 30ta nedela a dotogas ostanuva da cekam i da odmaram. Ako nekoj imal slicno iskustvo neka pise da znam sto da pravam.pozz
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 8:40:22
miana
Zdravo na site..Dobro utroo.....Iskreno me ispalsivte so infekcijata na GAK Sega ke baram po net da vidam sto bilo... Inaku jas vcera na tri ili cetiri pati dobivav lazni bolki ama pominuvaa..Inaku sum 32 ra + 5 dena...Dobredojde na Jana33 i nemoj da se sekiras-kako ti rekle taka pravi-doktorite znaat najdobro..Mene prvoto bebe rano mi se spusti vo 8mi mesec i mi dadoa boleduvanje porano-prestanav da odam na rabota za da ne se zamoruvam. Se porodiv vo 40 ta nedela - tocno na termin
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 9:40:35
Viktori
Избришани се две мислења поради офтопицирање. Темата е за трудниците, а не за болниците. Има соодветни теми со сличен наслов, па таму пишете. И кога префрлате некоја информација, добро би било да ставите и извор, за да бидеме сите уверени во веродостојноста.
< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 28.10.2011 9:41:37 >
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 11:12:33
lili31
izvini admin.viktor,bez navreda ali nie trudnici sme del ot taa bolnica,odvaj se snaogame da najdeme nekoja vrska za da odime i da osiguruvame sto poiskusen doktor i pouspesen so cel nie i nasive bebinja da sme zdravi i bez nikakvi posledici,zasto vo denesnive vreminja zaradi neprofesionalnost i brzanje moze sekakvi trajni problemi da imame (kako majkata isto i deteto),pa bilo i so infekcija,jas imam loso iskustvo so lekarite pa zatoa i vi napisav.greota e celi 9 meseci da rastes vo svoj stomak dete koj sekoja kontrola e ok pa vo posledniot moment se da upropastis,izvini ali mnogu sum emocialna vo avaa tema,zatoa i nema mnogu da se zadrzam... Nie sekoj mig si cekame da se poragame vo taa bolnica i mislam deka imame pravo da znaeme sto se slucuva.osobeno golema zagrizenost e za nie trudnici sto veke sme pri kraj.....so pocit i nadez deka ke me razberete
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 11:21:52
arh_diz
lili31 verojatno pogresno si ja razbrala viktori.viktori nema nisto protiv sto se pisuva za bolnici no taa kazuva deka na forumov imame posebna tema za bolnici kade moze da se podelat mislenja ovaa tema e za nesto drugo. Eve klik TUKA imame razgovarano za bolnici
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 11:36:11
ivoni4ka
dobro utro mamicki eve nie stanavme si pieme posle burnata nos so odenje po wc i klocanje jana33 jas nekade pogore procitav deka so nasiot problem ima uste edna mamicka na nea i dale progesteron i urogestan pa se mislam za 2 nedeli ke odam na kontrola da go prasam d-r za toa a magnezol si kupiv ama od nego dobiv povtorno kiselini, izgleda pak ke se vratam na sumlivite tableti gi piev koga me fakaa grvcevi uste li go osekas bebusot dolu nisko da kloca oti jas do pred 2 dena go osekav malku pogore ( se kaci ) ama eve 2 dena veke pak dolu nisko. neznam veke sto da pravam. za testot za skrien dijabet e GTT -glikemija toleranten test i se sipituva so nego skrien dijabet ne e strasen nitu bolen ama za da se ispituva treba indikacija a jas sto citam po forumive skoro na sekoja 2 zena go ispituvaat neznam zosto, pa i ovie dimerite i slicni ispituvanja. jas sum inaku dipl. laborant i smetam deka nema potreba od tolku ispituvanja samo gi panicat trudnicite. neznam sto ima vrska gramazata na bebeto so glikemijata??????????
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 11:39:00
Ikana
e pa mislam deka e ako bebeto e napredno, pa sumnjaat na gestaciski dijabet. mene zatoa mi pravea, vo 26 nedela, izleze se normalno...nisto te opteretuvaat so glikoza, pred toa ti zemaat ednas krv od prst, pa pies rastvor, pa uste 2 pati ti zemaat krv i rezultati imas za pola saat
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 11:56:26
ivoni4ka
ikana eve i sama si pisala za rastvorot. Toj rastvor e glikoza t.e. seker i voda. tokmu toa e opteretuvanje na organizmot so glikoza za da se vidi dali normalno se sozdava insulin vo organizmot koj bi go razradil sekerot sto se prima dodatno. neli se zema krv na gladno pa pies rastvor , potoa po polovina cas pak se zema krv, pa pak se zema rastvor i potoa po 1 cas se zema krv. site dobieni rezultati se pisuvaat vo grafikon i se dobiva kriva t.e. bubrezen prag. kaj normalna kriva na bubrezniot prag se zabelezuva deka max. koncentracija na glikoza se postignuva po prviot cas od zemanjeto a posle insulnot sto e laci vo organizmot si ja zavrsi svojata funkcija i go smali sekerot. sega nie kakp sto ucevme deka glikemija se isputuva i skrien seker kaj trudnici sto imaat zgolemena plodova voda, genetski predispozicii, prethodni pokacuvanja na sekerot kaj trudnicata von bremenost i slicno. a za kilazata na bebeo skoro voobicaeno e kaj bebinjata koi se rodeni nad 4 kg da imaat namalen seker vo krvta bidejki majkata ne moze da go zadavoli koicestvoto na seker za bebeto i za nea ama posle eden mesec so bebeto se sreduva rabotata. a sprema mene nema potreba tolku mnogu sipituvanja pa i vo rana bremenost ili 2 tromesecie.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 12:18:26
*mika*
Ivoni4ka kako toa strucno go objasnila so glikozata Jas ispituvav nekade 29ta nedela,ne deka imase indikacii, jas mislev toa e vo regularnite pregledi, a i samiot maticen me upati. Rezultatite mi bea na gorna granica, i posle 2-3 nedeli koga bev na pregled, dr mi vika: jades mnogu blago?? toa samo deka bebeto ponapredno vo kilazata za nedela-dve. Znaci ima vrska. I jas da bidam iskrena malku preterav toj zaden mesec i so blago i so peciva, pa samo me napomena da gi isfrlam tie raboti, i da si prodolzam so pozdrava ishrana, drugo nisto. Taka da ne se sekirajte, nisto strasno. I da ne napravite ispituvanje, samo vnimavajte na ishranata, sto pomalku jaglehidrati (blago, peciva, testenini, kompir, gotovi sokovi, gazirani, pa duri i ne premnogu ovosje) tuku povekje zelencuk, meso, mleko mlecni proizvodi, jajca, zitarki.. i nemate gajle
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 12:23:23
vodickata
mamicki eve i jas da se pojavam bev konecno na kontrola i pisav za bakterijata vo vaginalni infekcii vo bremenosta...inace spienje poretko taman ke zaspijam opaa ajde na mockanje se vrakam taman sum zaspala mi se ukocila ednata strana dur se svrtam na drugata kako slonce ajdee pak na mocanje i se taka do najubaviot den sto tolku mnogu si go ocekuvam... a za ova so drzavna nemam zborovi strasno i uzasno ni e zdravstvovo .... i posle nekoj ke kaze sto i fali na GAK... i sega opaaa site vo cair aiiiii ke bide interesno...abe tesko na tie so si nemame za privatno vistina e ekstremno skapo ama nema da se mislis dali ke prezivejs od necistotija i dali porogajot ke go pamtis kako horor ili kako nesto ubavo ama toa e nasa mila Makedonija:)
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 12:34:16
Fiao
„офтопицирање“?! ahahahahahahahahaha izvinete ama stvarno ne mozev da se vozdrzam na anglicizmov ahahahahaha. Iskreno, sakam da postavam prasanje: Za sto e nameneta ovaa tema? Jas mislev deka ova e tema za site aktuelni problemi na trudnicite vo tretoto tromesecie, a ova sto se sluci i komentarite za koi vie vikate deka se "oftopiciranje" (ili kako i da se pisuva), se i te kako problemi so koi bi trebalo da se soocat site trudnici, korisnici na forumov koi imaat namera da se poragjaat vo GAK, pa i vo bilo koja druga bolnica. Mislam deka ne e vo red da gi brisete tugjite komentari, mozete da gi prefrlite vo druga tema i da ne nasocite kade bi mozele da gi procitame... P.S. Koga jas ednas se obidov da go pustam linkot so izvor na informacija mi go preuredivte komentarot zosto taka ne smeelo... Ocigledno mene pravilata ne mi se jasni...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 28.10.2011 12:37:08
ivoni4ka
znaci vaka koga e pokacena glikemijata vo krvata ne se pravi glikemija toleranten test za skrien diabet. samoto ime vi kazuvase pravi koga e normalen sekerot vo krvta, a ima indikacii, za da se ispita dali normalno se sozdava insulin. zamislete vcera bas so edna komivka koja isto e bremena vo 32 nedela ja maltretirale 1 mesec za ispituvanja za seker sto znam glikemija na gladno na najadeno i slicno samo zatoa sto sekerot i bil na analiza 6 ?????????????????? pa boze mili pa normalna vrednost za trudnici e. muabetot mi bese mnogu raboti se ispituvaat a nema potreba pr. ispituvanje PRISKA medicinski indikacii : vo familija daunov sindrom, zgolemen nuhalen nabor i trudnici nad 35 god. i sto so tie rezultati ti davat verojatnost kolku ima sansi vo procenti da ima daunov sindrom znacii ne e dali ima ili nema, pa ajde posle na amniocenteza gi prakaat. pa jas da sum kako niv pravo amniocenteza vo rutinski pregled ke go stavam. ccccccc ili ovie d-r imaat nekoja korist od ovie ispituvanja ili eve da se rece deka se mnogu zagrizeni za bremenite. po knigi ispituvanja sekoj mesec se pravat krvna slika i urina, brisevi urinokltuta so indikacija, krvna grupa, elekroliti kaj trudnici sto mnogu povrakaat, proteinski status kaj trudnici sto imaat otoci, glikemija, masti.