namesp во 10:12
Што всушност има во овошните јогурти?
Редакција Рингераја, 26.3.2013
Овошните јогурти спаѓаат во категоријата производи од ферментирано млеко, што се постигнува со дејството на различни видови на бактерии, а во составот одат и шеќер, арома и вештачки бои. Главните предности кои ги има се белковини, калциум и витамин Д, кои ги има и во останатите млечни производи. Меѓутоа, постои разлика меѓу обичните, пробиотички и овошни јогурти. Овошните јогурти и не го заслужуваат името овошни, со оглед на тоа што содржат многу мала количина на овошје, а многу вештачки бои и ароми.
Овошниот јогурт се прави така што на млеко со намалена количина на млечни масти му се додава шеќер во различни облици во текот на производството. Токму заради шеќерот и аромите, индустриски произведениот овошен јогурт не го сакаме многу често на нашето мени!
Наместо него Ви предлагаме комбинација од обичен или пробиотички јогурт, во кој ќе ставиме парчиња свежо или суво овошје. Освен овошје можеме да додадеме и други семиња и ореви. На овој начин ќе добиеме едноставен, здрав и хранлив меѓуоброк.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Во присуство на претставници на медиумите, педијатри, фармацевти, технолози, дерматолози и останати блиски соработници, ...

Можеби Ви се чини дека никогаш нема да се вратите во форма по породувањето, но тоа не е точно. Почетокот на вежбањето е ...

Диетата заснована на три јаболка дневно ја основал нутриционистот Теми Флин. Неговата идеја била да се јадат задолжителн...
