Gorde86 во 22:14
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
Многумина сметаат дека микробрановата печка е едноставна и брза, дека штеди време и енергија па често ја користат прекумерно не знаејќи дека има и лоши ефекти.
Колку е безбедно да се користи, кои се штетните дејства и треба ли потполно да се исфрли од употреба? Ве збунуваат рекламите во кои се вели дека микробрановите печки го чуваат вкусот, соковите и витамините од храната. Дали има вистина во тоа? Сите овие прашања ве мачат уште повеќе, доколку имате бебе или дете за кое често стоплувате млеко и храна во микробранова.
Создавање на вештачки молекули
Обработката на храна во микробранова печка влијае на здравјето, посебно на децата во развој. Во храната обработена во микробранова се создаваат единствени молекули кои никогаш не се најден во природата. Тие меѓупродукти не можат да бидат разградени во човековото тело и ако се консумираат подолг период можат да направат низа здравствени проблеми, бидејќи се задржуваат долго во телото. Со обработката на храна во микробранова печка се поларизираат молекулите во нутритиенти и создаваат слободни радикали. Тие реагираат на ензими и ги прекинуваат биолошките процеси, што има долгорочно штетно дејство на здравјето.
Што точно се случува со храната?
- Се забрзува структурната дезинтеграција на храната, паѓа нејзината хранлива вредност, а биоискористливоста на витамините Б, Ц и Е и есенцијалните минерали се редуцира и менува, па телото од нив има помала корист.
- Дури и краткото изложување на зеленчукот во микробранова доведува до тоа минералите да бидат променети во слободни радикали. Антиоксидантните компоненти во зеленчукот скоро потполно се губат (брокулата губи 8-10% повеќе антиоксиданси, отколку кога е подготвена на пареа).
- Се менува молекулскиот состав на протеините и природните шеќери. Вака загреаното адаптирано млеко ја менува структурата на аминокиселините на начин кој може да предизвика функционални, структурни и имунолошки абнормалности.
- Аминокиселините се претвораат во изомери кои не се биолошки активни. Некои од тие аминокиселини докажано делуваат токсично на бубрезите, на црниот дроб и на нервниот систем на доенчињата.
- Мајчиното млеко со загревањето во микробранова печка ја губи заштитната лизозомска активност и антителата, а го потпомага и растењето на многу патогени бактерии.
- Месото обработено на овој начин содржи нитрозамини, многу штетни материи, а витаминот Б12 во месото скоро потполно се губи.
- Храната се загрева рамномерно, особено месото, бидејќи мастите во него се загреваат побрзо од останатите делови.
- Континуираното земање на вака подготвена храна доведува до слабост на имуниот систем, намалено или изменето производство на хормони.
- Микробрановата печка врзува атмосферска радиоактивност, правејќи дополнителна штетна радијација.
Само повремено
Еден загреан оброк веројатно нема многу да наштети, но продолженото користење, судејќи по многубројните нови истражувања, може да предизвика многу несакани реакции во организмот, особено на оној кој е во развој. Затоа, иако загревањето во рерна или на рингла трае подолго, сепак е побезбедно за здравјето на најмладите.
me_mother_of_three во 13:31
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
me_mother_of_three во 13:30
на тема RE: Нова мобилна апликација за поддршка на родители на деца
забава Бремените
Автор: bobik
Како да се изградат здрави граници со родителите?
Во секое семејство постои длабока поврзаност меѓу родителите и децата,...
Црвен кармин за свадбени прослави
Црвениот кармин отсекогаш бил симбол на самодоверба, елеганција и заво...
Грешките не се крај, туку патоказ
Во животот често тежнееме кон совршенство, но токму грешките се тие шт...
Идентитетот на бебето започнува со игра и збор
Чувството на сопствен идентитет не се појавува одеднаш. Тоа се гради у...
Пастеризирано vs. Сурово млеко
Млекото отсекогаш било симбол на здравје и природна храна, но околу то...
Одвикнување од пелени.
пеперутка16
Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?