Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:48:38
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho
blond и јас сум дома од 2 месец. И да ти кажам пари уште немам земено,дека ми ги изгубија боловањата па вадев нови и никако да се заврши работава.А колку посто кратат од плата месечно преку завод?
Мене во решението што ми стигна дома за платено боледување, е исто како и платата што ми е (основицата, без додатоците). А јас имав само за 1 месец земено, ама за изборите ми пуштија уште за 2 месеца.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:55:48
hoho
Blond значи ти каснат со платата од фондот,до сега требало да земеш 6 плати.Ај таман со бебчето ќе ти стигаат,за купување на нови работи. А незнаев дека е исто како плата, мислев дека е мимимум 20% помалце од платата.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 14:15:24
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho
Blond значи ти каснат со платата од фондот,до сега требало да земеш 6 плати.Ај таман со бебчето ќе ти стигаат,за купување на нови работи. А незнаев дека е исто како плата, мислев дека е мимимум 20% помалце од платата.
Тоа одредува комисијата колку "заслужуваш" да ти се исплаќа боледување (ваљда според степенот на спреченост за работа). Инаку таман сум си со боледувањата, само за Мај немам земено (не бев на комисиско боледување од 2ри месец туку имав неискористен стар одмор, па нов одмор користев, па нешто колешка ме менеше и така се влечев 2-3 месеци)
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 14:16:11
SkCura77
Vo vrska so taa majcina kniska, sekoj pregled maticnata mi merese tezina i pritisok i site rezultati od laboratorija i mi gi zapisuvase vo kartonot kaj maticnata, ama ne i vo kniska, pa sigurno mislela samo da prepise. A jas doma si vodam baska smetka, si imam specijalen tefter za mojata bremenost i si zapisuvam sve, datumi na pregledi i ispituvanja, duplikat rezultaticuvam, nastanati vidlivi promeni i koga bidnale i sl. A za porodilno otsustvo i bolovanje sama si go davam, zasto 1 nedela pred da doznam deka sum bremena, ostanav bez rabota i jas i soprugot. Kolku se mozese se iskoristija sinite kartoni, posle sve plakjaa babite za privatni pregledi i laboratoriski analizi. Zalno, ama vistinito, ne gi zalam parite ic, samo mi e krivo sto sve plus kje mu ovozmozev na bebeto so tie pari. No sepak mi e najvazno da e zivo i zdravo i poroduvanjeto da mi pomine so lesno i vo red. MM ubavo me tersi deka imame cel zivot pred nas da bideme podobri roditeli, da rabotime i da se trudime povekje za bebeto i deka povekje igracki i povekje partali ne go pravat deteto posrekjno. A koj raboti i moze da iskoristi spored zakoni, ic ne ja zalite drzavava, barajte si gi site prava sto vi sleduvaat, zasto samo jas i MM si znaeme sto sve pominavme ovie meseci da gi najdeme site dupki i da se snaogjame.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 14:34:06
jana81
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki
jana, mila, pa jas sum so samo eden bubreg, taka sum rodena, i eve, cekam vtoro dete. Nemam ni zakrzlaveno bubreze, nisto, imam eden, ama vreden (kompenzatorno nagolemen). Ziveam najnormalno, zdrava sum, mozebi i povekje od prosek, bidekji mnogu vnimavam, a ako poglednes moi analizi na krvta i od bilo koj drug covek, nema da umees da kazes koj e od dvajcata so eden bubreg. Znaci, i ako e taka, ne e strasno. Samo uzivaj si i ic da ne se nerviras za toa!
bravo mamicki i mn mi znacese ovoj tvoj post, ma da uste ne sme sigurni kako stoi situacijata i ne bi sakala predvreme da se nerviram. mozebi ke izleze deka si postoi i drugoto bubreze i ke si funkcionira najnormalno, no kako i da e koga se vrativme od sk razgovaravme i so maticnata i taa ne uveri deka se ke bide vo red i deka nema potreba da se grizam. Inaku bebceto si napreduva super, si odgovara po merkite za GN, ama vcera bev za nikade, ednostavno da ne znaes sto te ceka. Mm sinoka mi vika eden den ke se smeeme na ovie solzi pa aj da mu veruvam deka ke bide taka.
Јана81 а 4д исто правеше кај Димчев? da hoho kaj Dimcev pravev i vo 20ta nedela i sega vo 29ta
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 14:49:19
jana81
fala vi na site za podrskata znam deka tuka ke gi si gi naogam odgovorite na site nejasni prasanja kako i dosega a i ke se druzam so vas pocesto posto i mene pocna da me faka nesonica a i nasabajle se budam uste vo 5 6 lele sto ke se pravi denot kako da e 48 saati.
odamna ve citam i mislev koga ke bidam na ovoj forum site ke mi izbegate ke se prefrlite na forum BEBE a vie uste ste tuka site. ajde se nadevam kako vlegov jas nekoja rr ke izleze i ke ne izraduva so ubavi vesti
A za boleduvanjeto posto sum na komisisko fondot mi plaka 85% od plata iako neredovno, a mislam deka porodilnoto e 100% pa ke vidime pozdrav i prijatna druzba
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 14:55:04
heba
neee jas ne sedam do kasno si legnuvam vo 11h amastanuvam vo 12 . 15h i posle neznam shto so sama sebe do nekade 3h posle pak si legnuvam da dospijam do 7h. inaku jas koga bev kaj matichniot dami otvori od 6ti juni boleduvanje on samo zapisha nesho u kartonot i mi reche da dojdam posle odkako kje se porodam ??? so otpusna lista valjda i da mi dade dokument koj shto posle valjda kje treba da go odnesam na rabota pada pochnat da mi davaat porodilno ...pojma neam...
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 14:56:08
hoho
Јана81 јас цела бременост ја поминав во нервози,секирации дали ќе биде или не бидејќи зад мене имам еден абортус, и психички бев опседната секој ден дека нешто ми се случува ама во дружба се е полсено. Јас и ти изгледа сме исто, јас денес влагам во 30 недела. баш денес сум на преглед ама не ми спомнаа ништо за да правам 4 д пак.мислиш треба да правам? Поздравче и не се секирај се со време си се средува и на крај ќе излезе дека се е како што треба и немало место за нервози
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 15:00:19
hoho
Добро heba, бидејќи ти легнувас во 11 и стануваш во 12 и 15, а јас легнувам во 12, ќе те почекам вечер 15 минути да станеш и ќе ти правам друштво. Утре е голем ден, којзнае како се осеќаш.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 15:11:25
blond
Хеба ај прочитај си пошта, Хохо исто и ти. Ај и јас ќе се обидам вечер да ве дружам можам да претпостгавам како и е сега на Хеба... уф душичка... Само со лесно да е
< Поракaта ја уредил blond -- 21.6.2011 15:18:01 >
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 15:32:48
jana81
hoho, da tuka sme jas i ti jas utre vleguvam vo 30 nedela zaedno ke terame do kraj i ke prec ekuvame novi trudnici na forumov a za 4D nemas potreba sega samo redovni kontroli jas vcera bev radi placentata ama ne me glegase na 4D samo vo 21 GN ne se sekiraj
Heba neznam kakvo e cuvstvoto koga znaes koj den ke se porodis dali e podobro ili ne ama aj ke mi kazes posto i jas zdravje ke bidam so dogovoren carski poradi placenta previa, ma da se uste mi e rano da mislam na toa
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 15:42:03
bombica
Ke ve druzam i jas sekako ne sum legnata pred 3-4h Heba nema da odis vecerva vo bolnica?Jas mislev deka vecerta pred carskiot hospitaliziraat A Blond ti uste si tuka? E stvarno na tvoj ne mu se izlleguva, ubavo mu e vo meset_o kaj mama Hoho isti slucaj bev i jas cela bremenost so misli, nervozi, 17 ned vo krevet no ete dobutkav do 38 ned.Ke bide i kaj tebe se ok. Lidina i Elce sigurno si se guskaat so cim gi nema da pisat. Jas utre vecer sum pak na ctg pa ke vidime sto ke kaze dr.A kontrakcii osekam preku celiot den posebno navecer no ne se nitu jaki nitu vo pravilni intervali.Ustvari pa toa i ne e nesto novo za mene veke 18 ned sum so kontrakcii.
< Поракaта ја уредил bombica -- 21.6.2011 15:53:18 >
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 16:00:58
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica
A Blond ti uste si tuka? E stvarno na tvoj ne mu se izlleguva, ubavo mu e vo meset_o kaj mama
Е уште сум тука, аман веќе од мене. Или му е убаво внатре или не сака да излезе да се расправа со мајка му, трето нема Туку во сабота полни 40 недели... Ццц срамота синкооо, којзнае колкав ќе излезеш, сигурно над 3.700кг. Туку од каде ќе излезеш толкав кога јас сум ситна ?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 16:41:39
prettygirl
aa blond tvoeto inaetcivce golemo ke da e :) poveketo brzaat da izlezat predvreme .Ajde ke bidi i toa samo so les da e kaj site, da ne se macime po zestinite uste mnogu. Abe so mu se desava na ovie doktorite? jas mu baram specijalisticki upat za na bolnica, toj mi vika ke ti dademe bolnicki imaj si go.Ok toa, treba bolnicki da si go imam doma zosto neznam koga ke bidi toj svecen moment ama kako ke me primi utre doktorot na bolnica bez specijalisticki?????
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 16:57:11
lete
luge denes mie rodenden ama ic nese raduvam veke sum 37 ma nedela bez dva dena i denes bev na ispit ucev dve nedeli da polagam i profesorkataq me vide bremena neme pusti da polagam zaradi toa sto nejkela damu napravi stres na bebceto neznam sto puknav ja molev nikako neme primi i sum razocarana preterano mi rece sptemvri da odam kako ke odam od struga do skopje so dete sise mislam i taka mnogu se demotivirav drzetemi sreka i utre polagam posle kesi odam doma na porodilno i taka mnogu se raduvam za site sve e vo red so site nas naskoro kesigi gusnime bebcinjata bas sakav nekoj denes dase porodi i da ima rodenden so mene vo ist den keja vikavme ko mene lete hehe
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 17:08:49
Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Ај и јас ќе се обидам вечер да ве дружам можам да претпостгавам како и е сега на Хеба... уф душичка... Само со лесно да е
Vecerva sigurno i jas ke ve druzam do bog znae koe vreme , mm zamina na pat pa nema koj da mi vika da si legnam , a i onaka nemozam da spijam, sto zestinive, sto duri se naviknam sama, pa ke se druzime vecer. Uostalom mora da ja bodrime Heba, potrebna e moralna poddrska pred najvazniot moment itekako. Blond ne mu se zamaraj mnogu stom e masko ke si sedi do kraj. Taka na svekravami posleden termin so mm koga bila bremena i bil 25 april a go rodila na 15 maj. Maskite se pogolemi inati a i pomrzelivi se ubavo im e da si sedat vnatre, tamu se im stiga na gotovo
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 17:34:46
blond
Лете, среќен роденден ... Останато си знаеш, да не редам сега тука зборови
Инаку и јас имам останато уште 5 испита ама еве од кога останав бремена не се појавив на факултет намерно, знам какви стресови се тоа да полагаш, па си решив после да си терам факултетот.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 19:16:06
lete
fala luge ic neme vozbuduva ko vo minatoto rodendeni iznenaduvana i slicno iskreno i jas sega cekam dasigo rodam zdravo pravo bebceto kerkickata moja imam svadba vo avgust bliska pa i fustance za svadba imam kupeno inace so plati trista cuda neemam rabota kako sto sum rodena zavisam od mojte sega i od mazmi samo mi davaat pari jas sigi trosam za bebceto edna krpa nemam kupeno za sebe isto mise faka se nadevam deka do krajot na godinata ke iznapolozam se i kese vrabotam so lesno na site dane dozvolite nikako forceps i vakum poarno neka ve secat i taka
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 19:17:52
blond
Жени, помагајте. Синоќа речиси цела ноќ не спиев од што ме чешаше страшно стомакот. Еве сега забележувам дека имам како пликови низ цел стомак (а претходно ги немав). Многу ме болат, не можам да се допрам на стомакот, само мраз ми помага малку од малку. Од што може да ми се овие пликови ???? ПОМОООООООШ
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 19:24:03
prettygirl
blond i mene me cesa stomakot ama neznam od sho, inace nemam nikakvi plikovi a cesa mnogu isto kako koga mi rastese A navecer od zesko nemozam da spijam mi zezat nozete i nerva me faka pa stanuvam se setam niz soba
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 19:26:37
libra.n
Mene mi se pravea na stomak i na dekolte mali plikcinja, uste od koga ne bev bremena, i toa od ispoteno mislam deka se javuvat. Bas na tie mesta kaj sto sum se ispotila najmnogu a se najnezni tamu mi se pravea malu plikcinja. A sega deka sum doma pod klima, nemam takov problem. Za sigurno konsultiraj se so doktor
Бременоста е прекрасен период, но носи и низа предизвици, од кои болка...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?