Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 20.6.2011 23:05:26
Carelija
kikitina i skcura77, mene ne mi e jasno kako nemate majcini kniski a dosega sigurno koga odevte kaj maticnite ve merea kolku ste popraveni, vi merea pritisok i sl, pa kaj gi zapisuvaa tie podatoci da mu se snevidi? U ostalom neznam kako e vo sk ama kaj nas gi baraat koga odis na porogjaj obavezno. Rasprasajte si se ubavo i barajte si kniski, da ne ispadne posle vas da ve mlatat zatoa sto na maticnite mozebi ne mu se davat pari za kniski
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 20.6.2011 23:32:09
eleonorastrumica
ijas kaj sto odam nemam majcina kniska,nitu pritisok mi e meren,nitu kila ama epten nisto ,ako sama ne si pobarav brisevi citajki po forumite nemase ni da mi kaze da si gi napravam,taka da maticnite se katasrtofa,zatoa odev kaj drug ginikolog koj sto me upatuvase ama ne moze da se pise maticen
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 20.6.2011 23:34:50
Lara2224
Hm.... mene majcinata kniska mi ja dade maticnata pred eden mesec prazna ama jas nisto ne napisav vo nea... me mrzi nekako :D Si gi imam site resultati od site merenja po red, zaedno so krvnite sliki i rezultati od urina pa ne se zamaram sega i so kniskata, nekako mi e toa zastareno... ako cekam do datum pa moze od dosada i sama ke si ja potpolnam kniskata spored rezultatite :)))))))))))) Lindina ako ja nema zaradi ubavi vesti neka ja nema uste nekoj den pa ja cekame da casti :D a mene me nema zaso si idam na plaza be! ic veke ne mi e gajle, rusevinata doma poleka se sreduva a jas vo Ohrid si idam na plaza i veke ne mu ja mislam. Vaka denje se zanesuvam deka ne mu ja mislam, a navecer sonista...!!! Sonuvam rusevini, raspadnati dzidovi, nisto ne e kako so si pravevme.... lele mislam deka skoknav od son koga vidov kakvo e doma.. pa i se novo so kupivme staro i iskinato bese.... Aj setav ko luda nekoe vreme, pa se smiriv... a posle eden son... edna ubavina... go drzev vo race, go guskav i za prv pat probuvav da go dojam... a toa edna dusicka samo me gleda i si cica ni glas da pusti... aj da ni dade na site po edno takvo so pobrzo.....
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 20.6.2011 23:39:39
Lara2224
i sakam uste nesto da ve prasam... jas iskreno sakam da odam na provokacii posle 36 nedela (ako ne mu dojde samo neli) i toa najkasno do 38ma. Bepceto si e golemko, sigurno e okolu 3000-3100gr sega a sme 35ta GN. Site okolu mene (sto se poragjale 1980-1990) mi zborat kako sum luda, kako treskam gluposti kako ne znam so. Detevo e dve nedeli ponapredno od GNa baska ima izgledi do kraj da bide mnogu golemo. Cela familija na mm se rodeni mnoooogu golemi 5-7kg!!! A jas sum sega golema zena :D 178cm, a sum rodena 3100! a i baska imam edna tesna tesna karlica se mislam dali sega moze da iskoci od nea a ne pa so 5-6 kila?!? Aj ve molam kazete mi dali i vie mislite deka sum luda?!?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 0:00:45
srekna_mama
Мамички ќе можете ли да ми кажете кога прв пат се оди на CTG? Сега сум во 35-та недела а се уште не сум била на таков преглед а планирам да се пораѓам во ГАК па дали ќе треба да се закаже?...или да си одам некаде на приватно?..ама нели ќе биде подобро да го правам таму каде што планирам да се пораѓам?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 1:01:47
bombica
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lara2224
i sakam uste nesto da ve prasam... jas iskreno sakam da odam na provokacii posle 36 nedela (ako ne mu dojde samo neli) i toa najkasno do 38ma. Bepceto si e golemko, sigurno e okolu 3000-3100gr sega a sme 35ta GN. Site okolu mene (sto se poragjale 1980-1990) mi zborat kako sum luda, kako treskam gluposti kako ne znam so. Detevo e dve nedeli ponapredno od GNa baska ima izgledi do kraj da bide mnogu golemo. Cela familija na mm se rodeni mnoooogu golemi 5-7kg!!! A jas sum sega golema zena :D 178cm, a sum rodena 3100! a i baska imam edna tesna tesna karlica se mislam dali sega moze da iskoci od nea a ne pa so 5-6 kila?!? Aj ve molam kazete mi dali i vie mislite deka sum luda?!?
Lara spored mene ako ragas prirodno najdobro e togas koga bebusot sam ke resi da izleze .E sega dr. treba spored tvojata karlica i procenkata na kilazata na da proceni dali ti mozes ili ne da go rodis toa bebe po priroden pat.Na moja bratucedka dr. iskreno i kazal deka ona tesko ke go rodi toa bebe i deka za nejzino dobro i za dobroto na bebeto e da se napravi carski....Taka i se porodi
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 10:19:33
nelaa
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lara2224
Lara spored mene ako ragas prirodno najdobro e togas koga bebusot sam ke resi da izleze .E sega dr. treba spored tvojata karlica i procenkata na kilazata na da proceni dali ti mozes ili ne da go rodis toa bebe po priroden pat.Na moja bratucedka dr. iskreno i kazal deka ona tesko ke go rodi toa bebe i deka za nejzino dobro i za dobroto na bebeto e da se napravi carski....Taka i se porodi [/quo
mene doktorot mi imase receno deka tesna sum vo karlicata slabecka malecka ke se pomacam za poragaj i jas sama mu rekov pa carski ke me naprajs doktore bebceto e 3150 i me zakaza carski sega go cekam denot da dojdi :)
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 10:20:19
heba
hohoo bev sabajle da dokupam sho treba i pa se mi fali ako ostaam na mm teshko mene kje bide kje nakupi gluposti na ton za koj so on smeta deka nema bolje...pa uspat i malce ovoshje se natupaniv pa dremev srcevo mi lupa 200 na saat i mi se vrti koga kje mi tekne ja neznam kako kje dodrzam i onaka sum panicharka i netrppeliva a za ova mislam kujznae sho kje se desi....jas odam kaj Popovic doktorot i za nego imam mn pozitivno mislenje kako jas taka i mn od mojata familija i rechisi site odime kaj nego :))) i on kje me poragja najvekje bev za zakazano bidejki neskam da me fatat bolki pa da me poragja drug doktor neznam zasho ...inaku jas imam pominato najmnogu pateshestvija po kakvi ne doktori i kaj kogo ne!! tolku rabota imam a nishto ne mi se pravi .. jas mislam Lidina i Elche se porodile i sea se praat vazni :))
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 10:23:26
kikitina
ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija
kikitina i skcura77, mene ne mi e jasno kako nemate majcini kniski a dosega sigurno koga odevte kaj maticnite ve merea kolku ste popraveni, vi merea pritisok i sl, pa kaj gi zapisuvaa tie podatoci da mu se snevidi? U ostalom neznam kako e vo sk ama kaj nas gi baraat koga odis na porogjaj obavezno. Rasprasajte si se ubavo i barajte si kniski, da ne ispadne posle vas da ve mlatat zatoa sto na maticnite mozebi ne mu se davat pari za kniski
Јас матичната ја имам само за упати и рецепти инаку за прегледи си идев во Систина, се што требаше да се испита ја сама си барав или од Систина ми кажуваа. Матичната се има запишано во картонот во кој што ме води, за мајчина книшка никогаш не ми ни спомнала. Сепак јас кога ќе одам на контрола во понеделник во ГАК ќе си прашам , ако треба ќе ја терам матичната се од картонот да препише во книшката. Инаку вчера и денес се осеќам некако смирено, убаво спијам по цела ноќ, да не е тоа затишје пред бура . Влегов во 37 ма недела, ми се чини дека времето многу брзо летна.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 10:26:58
hoho
Незнаев дека и Попович е горе, сум одела и кај него кога ќе ми се уврти навечер дека имам болки и на 2 пати ме има примено на дежурство, супер е, позитивен. Значи утре среда со среќа, нека е со лесно, се ќе помине како што треба. А ќе ни откриеш во колку саат имаш закажано? да ја пуштиме тоа време цела среќа кај тебе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 11:06:02
blond
Ова ми беше најлошо преспиена ноќ. Станував најмалку 10 пати, стомакот ме чешаше премногу, жештина ме обливаше, станувава се туширав. Па како капак на се, мм спиеше како заклано јагненце и не можеш да го разбудам да ми помогне малкуцка. Се мислам дали да закажам и јас царски или пак со провокација да одам. Многу се мислам бидејќи секако ако до недела не излезе малово, др ќе ми препорача царски уште истиот ден да направиме. И навистина не знам. Џабе цел месец така ми тече породилното
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 11:34:03
heba
abe kako rano lugje ja odev sekade bez problem dodeka ne vlegov vo 9ti mesec vo istiot moment kvaknav i mn mi beshe teshko nemozev da vozam povekje do rabota t.e nazad a nemoesh da najdesh nekoj so kje te nosi i vrakja , i ajde sho ima da zalish goolema rabota ako trgnesh na rabota koga kje ima bebeto 8 ili 9 meseci dovolno e golemo i vo gradinka da odi , nego aj da ne vi opraam kako i da e site mi imaat kazano deka vo 9ti mesec trudna zena mn mn nema kade sama da sheta ili da odi na rabotabidejki ne se znae moze i dva dena vo 9ti da se porodish ama moze i da se di do 42 nedela ama mora da si smirena posledniot mesec i da si spremash poleka se shto ti treba na tebe i na bebeto. pa i po zeshtinite ...do pazar kje otidam mi se vrti posle 3 4 saatanemozam na sebe da dojdam. inaku odam na carski zoshto vo princip privano site na ovoj ili na onoj nachin zavrshuvaat na carski taka da go preskoknuvam delot na kornenje kosa dva dena, potoa poradi zlezdaa koja mipraveshe problem i e bash kade shto se pravi malion rez pri normalen poragjaj i najvazno poradi toa shto imam tezok sluchaj hemoroidi ednash ako napnam neznam sho kje im se desi a toa shto go chitav deka so krpen gz' posle poragjaj dve nedeli zvezdi se brojat beter od carski dva pati a da ne zboram za narednoto iskachanje vo wc horor
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 11:48:14
hoho
Па незнам , слушам вака многу другарки го имаат касно земено трудничкото а и незнам Blond кога го има земено. Јас на пример на боловање сум од страт (затоа што морам ) и може немам право да зборам за тоа, ама ве гледам вака сите многу сте си подвижни па затоа прашувам дали сте можеле покасно да ги земете, мислев дека немате гајле за одење на работа. А и тоа што викаш heba не е битно и на 8 месеци се големи више, оформени, така да нема проблем, а и плус незнам како ама сите си ги продолжуваат трудничките боловања уште по некој месец. А што викаш за царски имаш право сега сите после 2 дена маки завршуваат со царски рез.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 12:11:28
jana81
zdravo dragi rr eve i jas posle tolku vreme citanje konecno da se prijavam o ova tromesecie. 29ta GN sum i sega za sega nemam nekoi poteskotii pa ke vidime kako ke bide ponatamu no citajki ve vas me ceka najteskiot period od bremenosta. Ova tromesecie ke go pominam lezejki bidejki imam placenta pravija,i prethodno se dvizev po malku ama vo 27 GN prokrvarev i pravec bolnica. Edna nedela lezev na GAK sega sum doma odmaram.Toa go prifativ normalno znam deka ke mora da si lezam i toa e toa no mene nesto dr me plasi i uste sum vo sok. Vcera bev na kontrola vo Sistina kaj dr.Dimcev za placentata no nekoi 2o min gledanje covekot mi kazuva deka ne moze nikako da go vidi desnoto bubreze na bebceto,rece deka poradi toa sto e bebceto karlicno mozebi ne moze da go vidi, no potoa vikna i druga doktorka zaedno gledaa i pak ne mozea da go vidat. Na kraj go prasuvame sto e rabotata posto na screeningot kaj nego vo 20ta GN bese se vo red, toj mi vika mozebi e ednoto ke mu bide zakrzlaveno a mozebi i voopsto ke go nema pa ke funkcionira najnormalno i so eden no veli toa i ne tolku bitno. ve molam kako moze da ne bide bitno deeto mi bide so eden bubreg a za nacinot na kazuvanje sto da vi kazam katastrofa mn sum isplasena se nadevam se ke bide vo red. pozdrav do site se citame povtorno
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 12:29:51
mamicki
jana, mila, pa jas sum so samo eden bubreg, taka sum rodena, i eve, cekam vtoro dete. Nemam ni zakrzlaveno bubreze, nisto, imam eden, ama vreden (kompenzatorno nagolemen). Ziveam najnormalno, zdrava sum, mozebi i povekje od prosek, bidekji mnogu vnimavam, a ako poglednes moi analizi na krvta i od bilo koj drug covek, nema da umees da kazes koj e od dvajcata so eden bubreg. Znaci, i ako e taka, ne e strasno. Samo uzivaj si i ic da ne se nerviras za toa!
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:05:22
heba
da da i jas se slozuvam porano ne ni znaele dali ima dva ili eden ajde ne se sekiraj kje si zivee najnormalno, bashka moze samo mu e pomal, a isto smetam i deka nema pravlen ili dobar nachin na kazuvanje kako i da ti go kazat i so namil glas normalno e deka kje se istrevozish, mislam deka rezultatite malce podobro kkje ti gi objasni doktorot koj ti ja vodi bremenosta, podrshka sekogash kje dobiesh na forumov zatoa bidejki sega si doma mozesh pochesto da se ukluchuvash i da delish mislenja i chustva so site nas sekoj si ima nekoj svoj problem ovde ni e izduvniot ventil taka da i ti i site novi shto pishale denovive aktivno da si se ukluchuvaat sekoj den i da si pomogneme kolku shto mozeme!!! pozz do site vecher ako ne spijam kje ve otecham :)))
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:12:15
blond
Хохо, морав јас да го отворам породилното штом влегов во 9ти бидејќи цела бременост си ја преседов дома (не одев на работа бидејќи ми беше ризична бременоста, ми ја водеа како патолошка бременост). Плус и работното место не ми е такво да можам да работам трудна И така комисијата последен пат ми го продолжи боледувањето до 25ти, и напиша препорака од 26ти Мај да ми се отвори породилно. И така направи матичната. А секако од градот кај што ми е матичната ( и од каде што сум по потекло) породилното не го отвараат на тој ден што си се породила туку еден месец пред термин, така да и да не бев со патолошка бременост, секако ќе ми го отвореа.
Јана81, и јас цела бременост така си ја поминав, плацентата се повлекуваше и пак се спушташе цело време. И постојано си прокрварував и од памет се вадев. Само не кревај ништо тешко, уживај, не шетај многу, многу. И секс НИКАКО бидејќи сексот 90% е веројатно дека ќе предизвика крварење и ред др глупости. А за едниот бубрег баш сакав да ти пишам дека мамички е со еден бубрег, а тоа го дознала на 25 години (ако се добро сеќавам што прочитав) па си функционира без проблем. Не грижи се, само со позитивни мисли.
Туку кажувајте некој бабин лек за побрзо да го натерам ова да излезе. Лидина ја нема, она си се олеснила, Хеба утре ќе се олесни, ајде фрлајте на мене "клетва" и јас денес, утре да се олеснам
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:13:41
hoho
Јана81,не се секирај, докторите најдобро си знаат што е и како е и сигурно не е ништо опасно еве mamicki најубаво ти објасни. Heba па ти седиш до многу касно навечер, тешко дека некој може да те дружи Јас на пример си легнувам најкасно во 12. Ама ај вечер е посебна вечер, па ќе се потрудиме да останеме со тебе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:21:09
hoho
Blond значи и мене така ќе ми го отворат трудничкото , здравје. Јас па мислев дека на патолошка па ги отвараат на крај ама ете немало врска. Дека сега мислам дека по новиот закон е да си отвориш трудничко кога сакаш а не 28 дена пред пораѓај како што беше. Ај нема врска месец порано или покасно, кога ќе дојде време за на работа и 2 години да си седиме дома пак нема да ни се оди на работа И ајде стискам палци и за тебе, побрзо нека биде, уште денес ако може
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:37:05
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho
Blond значи и мене така ќе ми го отворат трудничкото , здравје. Јас па мислев дека на патолошка па ги отвараат на крај ама ете немало врска. Дека сега мислам дека по новиот закон е да си отвориш трудничко кога сакаш а не 28 дена пред пораѓај како што беше. Ај нема врска месец порано или покасно, кога ќе дојде време за на работа и 2 години да си седиме дома пак нема да ни се оди на работа И ајде стискам палци и за тебе, побрзо нека биде, уште денес ако може
И јас мислев дека ќе ми продолжат комисиското боледување до крај, ама не, ми го продолжија само една недела (бев на комисија на 17 Мај, они ми го продолжија само до 25 Мај и потоа напишаа одоздола предлог за отварање на породилно од 26ти Мај). Ајде како и да е, се изнаседов дома, од почеток на бременост (од 2ри месец) сум си дома и пари земам што седам дома, па кај го има тоа, уште да се жалам
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 21.6.2011 13:43:13
hoho
blond и јас сум дома од 2 месец. И да ти кажам пари уште немам земено,дека ми ги изгубија боловањата па вадев нови и никако да се заврши работава.А колку посто кратат од плата месечно преку завод?
Бременоста е прекрасен период, но носи и низа предизвици, од кои болка...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?