Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 22:50:09
Lara2224
Jas cesto cuvstvuvam bolki i vo kicmata i pod stomakot, i neso kako steganje i nagoni za WC i za povrakjanje, i toa vekje nekoe vreme (nekolku dena) posebno navecer. Ima promeni i vo iscedokot i sega citajki ve vaka znam deka e blisku ama mene drugo me cudi... kaj mene bebevo e malku pomirnicko ama ne bas mirno ko so velat site deka im bilo, nego onaka si se protegnuva ne periodi, po nekad silno i mnoooogu bolno ke me cukne, a obicno koga jas go cepkam, na primer koga se mackam so kremi, obavezno mi vrakja i ono od vnatre i si se brkame po stomakov... :D Prasanjeto mi bese sega blisku e ili ne e blisku?!?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 23:02:26
Jule0712
Zdravo RR kako ste denes...eve jas malku da zdivnam od zeskiot den , klimata seuste ne mi raboti se ladam so eden ventilator koj poveke pravi zesko od ladno plus mm e bolen so temperatura i inekcii pa toj zatvara prozorec jas otvaram ke se ispokarame.....utre sum za proverka na mokraca na mikrobiologija mislam mi rece i za brisevi isto taka , zasto poslednata urina mi pokaza bakterii pa da vidime sto ke bide.....utre sum i na CTG i vleguvam vo 31-va nedela...... pozz do site
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 0:50:48
bebushkatamojaa
Aj vecerva mili moi ringrajki sto sme pri kraj...(i sammo nie si znaeme kolku potezok e sekoj nov den), da bideme pozitivni Da pomislime deka naskoro ke ni nedostiga cuvstvoto edno malonoze i race da go golicka nasiot stomak, da si se trckame vo prostorot sto sekoj den za bebushkite se pomal e, zasto sega i nikogas poveke nema da bidam tolku blizu do nas i bliski so nas a? Jas sum si vo 40 nedela, t.e. posleden termin mi e 23 juli znaci uste 4 dena, utre sum na ctg i se se nadevam deka vo sekoj moment nesto cudesno-bolno ke se desi i i ke si go zemam bebceto vo pregratka, no...Jas se cuvstvuvam superrrrrrr, osven nekoi bodezi vo dolniot del i desnata strana od polovinata koi gi imam povremeno(ne redovno) vecerva, pokraj psihickite(znaci nervozi, neugodnost i sl), s e nadevam deka toa vo sleden moment ke se promeni.Dobra nok na site nespienki
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 8:26:13
hoho
Добро утро на сите. Вчера имало најмалце дружба на форумов. Зошто така, се помалце и помалце, да не отиде некој на одмор, некој може на пораѓај??? Па ајде што ве нема, гледам дека сите сме при крај со живците, ни треба дружба, особено тие што сме по цел ден дома сами. Mamicki ајде уште една недела ќе издржиш, ама зошто викаш на 27 во понеделник? 27 е во среда, немој да не буниш, треба да знаеме кога да пуштиме среќа накај тебе Dushice не си пишала кај кој доктор си вчера и среди ли денес да одиш кај матичниот за брисеви? Lara2224, bebushkatamoja,Lilicka, Eleonorastrumica ајде вашите денови се ближат, нека ви е со лесно Yummy Mammy добредојде во 3 тромесечје А за грчењето не му ја мисли многу, и мене одамна ми се грчи стомакот, де на една де на друга страна и сум прашала на гинеколог и ми викаат дека е нормално. Кога ти е термин?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 9:21:35
SkCura77
Hello, hello i od nas dvajca Vcera denot podnosliv, ubavo sum spiela, bez potenje i s'kletisuvanje, a utrovo sum si napravila mnogu vkusno nes-kafe i sum fatila turbo po doma: dodeka edna masina pere, drugata kje se pegla, tretata kje se susi i sl. Devojcinja, znam deka site sme nestrplivi da si gi vidime i da si gi gushneme srckite i deka vekje zabegavme ta fizicki ta psihicki, ama da ja ostavime majkata priroda da si raboti. Mamicke, navistina iznenaduvas so cekanjevo i terminite, ama stom doktorite rekle taka, sigurno znaat mnogu povekje i podobro od nas. Dushice, ne sakam da te nerviram dopolnitelno, ama ako ne si zadovolna od doktorot, menuvaj go i ako mislis deka treba da napravis nesto za tvoeto zdravje, napravi go. Ne se nerviraj i ne se panici, zasto prvo si bremena, a vtoro za tvoi pari treba da si doneses tvoja odluka. Jas od maticnata mnogu se razocarav, 90% od potrebnite raboti za bremenost gi nauciv tuka na forumot (da zivee RR ) i od koleskite i si barav vtoro mislenje za da si imam raat-glava. Zenata mozebi e strucna, ama raseana i nevnimatelna do daska, pa ajde pak jas sum vinovna zasto jas ja odbrav.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 9:30:58
SkCura77
Inaku deneska povtorno kje me proveruvaat vaginalno do kade mi e situacija i kaj i da e, kje mi se slosi od samata pomisla i kje mi se zgadi sve. Pocnav da stanuvam osetliva za sekoj pregled sega na krajov, izgleda si gubam nervita leka-poleka A EleonoraSR, ne mi spomnuvaj CTG na drzavna, dosega dvapati sto bev vidov milijarda gluposti, malku falese da zaboravam kaj sum i za sto sum dojdena, pa da bidne nekoj krsh i javen skandal, ama preteraa so negrizata! Nikoj ne im bara ni luksuz, ni da me tintraat, samo sakav da mi se napravi CTG. Edniot kaish se odvrza, 5 minuti cekav da go prevrzat, a hartivceto si se ckrtka, neli. Posle se izmesti bebeto, ne mu se slusase srceto, pak nikoj ne dojde da go namesti, sama go barav kaj se slusa najubavo, pa pak me iskaraa deka mnogu sum cepkala. Na kraj samo im rekov deka dodeka jas se poroduvam, nekoj moze da dobie pogresni podatoci od toa livce, zasto ckrtkite bea kako poludeni, em na momenti ne se slusalo srceto, em vo drugi momenti bebeto premnogu pretalo pa lici na tahikardija (ne daj Boze). I kako da dobijam jas verodostoen podatok sto utre treba doktor da go cita i da donese odluka vrz osnova na toa? Ili da dopisam na livceto: ovde mrda, a ovde padna kaisot, a ovde pacientkata sama se namesti Bog da cuva, ne se igra igracki so seriozni raboti!
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:09:32
Andriance
Lugje beeeee,so ubavo si terav do sega i eve ti u 32 nedela vcera vecer mi tece kaefaf iscedok..ne ispaniciv, ama sabajlevo koga vidov pak pravac na doktor...i sum bila u pravo shto sum otishla..ne sum otvorena, mi pravea CTG -nula kontrakcii, ama zatoa grlo na matka omeknalo..shto e znak deka mozebi kjepocnam da se otvaram..drugo so bebce se e u red teski sme duri 2 kilca , ama za sekoj slucaj mi prepisha ustrogen kako poddrshka...boze svasta bas ega li najde..mi rece i dve nedeli da miruvam..lelle kade be jas da miruvam..i planovi napraviv kaj kje idam slednite dva vikenda..ama toa e..kje si sedime po domce..nekoj da spodeli iskustvo"??
pozdravce i da, vcera beshe malku posvezhicko pa se nadevam deka site malku pospavme
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:23:49
lady_bug
Dobro utro i od nas eve da se javime deka sme tuka zaedno so inaku nekako sum pospana ovoj den ali ke najdam nekoja rabota podoma :D i da vi kazam vcera utorto izlegov so svekrva mi da kupila nesto za bebe i sum mnogu srecna mu zedovme,postelnina,banjarka,kebence,3 para kompletcinja od koi 1to e so kratki rakavcinja ,bodi,kolekcija bekutan,i jas koga zapnav i cucka sakam i kraj heheeh i sedovme i cucka,pa dojdov doma gi isprav sega ke gi peglam lele lugj osetot e preubav nz toa ne se opisuva i edvaj cekam da se guskame ufffffffff ja nz dali samo jas sum nestrpliva ili isti se i drugite i doagaj MM od rab i vikam odi gore na susara vidi gi alistata za nasiot covek toj odi i veli "abe so e ova mnogu se malecki abe vidi kolku se slatki"lele lugje takov radost do sega mu nemam videno na liceto inaku vece sum 36ta nedela
imam edno prasanje kako se racuna 9ti mesec so polna 36ta ili vece koga si vo 36ta?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:29:33
Hanna 81
Zdravo i od mene. Da, vcera nemashe prisutni na forumov, sigurno tie shto mozhat go iskoristile svezhoto vreme za proshetka(blaze si im:-)). Andrijance ke izdrzhish 2 nedeli, ne se nishto, na forumov ima mamicki megu koi i jas ja prelezhavme cela bremenost. So lesno na site shto ste pri kraj.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:30:06
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho Yummy Mammy добредојде во 3 тромесечје А за грчењето не му ја мисли многу, и мене одамна ми се грчи стомакот, де на една де на друга страна и сум прашала на гинеколог и ми викаат дека е нормално. Кога ти е термин?
Uf, mene oficijalniot termin mi e 15 Oct, ama ocekuvam negde vo septemvri da se porodam. I so prvoto se porodiv vo 37 nedela (najprirodno, bez nikakvi komplikacii), a i vtorovo sega em e nisko, em bajagi pogolemko za vistinskata gestaciska nedela, nema sansi da go dodrzam do kraj. Inace za grcenjeto mi prepisaa antibiotik i vaginaleti neo-prenatril forte - za vaginalna infekcija koja najverojatno e pricinitel, i ako ne se smiri posle ovaa terapija treba da zemam Gynipral - toa e za stopiranje na kontrakcii. Me isplasi sto pocnaa volku rano, no znam deka se ke bide vo red. Pozdrav do site i so lesno!
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:33:50
mamicki
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho
Mamicki ајде уште една недела ќе издржиш, ама зошто викаш на 27 во понеделник? 27 е во среда, немој да не буниш, треба да знаеме кога да пуштиме среќа накај тебе
, oh Hoho, tolku sum zbrkana! Da, na 27, ama denot sum go utnala, potsvesno, od sto sum nestrpliva! Ne poradi drugo, tuku poradi stravot deka na moze da mu tekne samo da izleguva, pa se da se slucuva vo brzanica i pod pritisok, a jas sum zena vo godini , nemam nervi za takvi stresovi
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:34:35
Lara2224
Lele istoto i kaj mene bese minatiot vtornik! tie ne se normalni! lezis sama vo prostorijata i nikoj nisto ne ti se zamara! tri pati me vrekjaa vo eden den, mi vika dehidrirano e deteto!!! Sakav da i recam ti si dehidrirana nenormalna edna najdi mu go srceto ne go mesti toa od pamet!!!!! Zatoa popladneto si otidov na itnata ambulanta (vo starata klinika), i mi vika sestrata tamu sto i e na taa kako zaklucila od ova deka e dehidrirano? te pustila vika dva pati po pet minuti mesto da te ostavi ednas dovolno dolgo za da moze da donese takov zaklucok i da ne te maltretira... ali toa e, sto da pravis, jas resiv tamo da se poragjam pa treba od tamo da se i poslednite pregledi...
Kako i da e, minatiot pat (vo petokot) imav omeknat cerviks i mislam eden i pol santim bev otvorena, vo cetrvtok odam na kontrola pa da vidam so ke mi kazat... Mojot bebusko resil da se ragja lavce, osven ako ne bide denes ili utre pa da bide rakce... ama po dosegasniov karakter sigurno ke bide lav :D
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:34:40
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: lady_bug
imam edno prasanje kako se racuna 9ti mesec so polna 36ta ili vece koga si vo 36ta?
Ne znam vo meseci, i mene me zbunuvaat no znam deka posle 36 nedela veke moze vo sekoj moment da pocne procesot bez nikakvi komplikacii. Za bebeto bi bilo najdobro posle 38 nedela da izleze zatoa sto za niv sekoj den pominat vnatre e biten za razvojot, no i vo 36 da se sluci se ke bide vo red. Cestitki!!! Mozes da se falis deka si vo 9ti
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:36:06
mimi*
ИЗВОРНА ПОРАКА: lady_bug
Dobro utro i od nas eve da se javime deka sme tuka zaedno so inaku nekako sum pospana ovoj den ali ke najdam nekoja rabota podoma :D i da vi kazam vcera utorto izlegov so svekrva mi da kupila nesto za bebe i sum mnogu srecna mu zedovme,postelnina,banjarka,kebence,3 para kompletcinja od koi 1to e so kratki rakavcinja ,bodi,kolekcija bekutan,i jas koga zapnav i cucka sakam i kraj heheeh i sedovme i cucka,pa dojdov doma gi isprav sega ke gi peglam lele lugj osetot e preubav nz toa ne se opisuva i edvaj cekam da se guskame ufffffffff ja nz dali samo jas sum nestrpliva ili isti se i drugite i doagaj MM od rab i vikam odi gore na susara vidi gi alistata za nasiot covek toj odi i veli "abe so e ova mnogu se malecki abe vidi kolku se slatki"lele lugje takov radost do sega mu nemam videno na liceto inaku vece sum 36ta nedela
Здраво на сите lady-bug мојата докторка ми кажа дека со наполнети 37 недели детето веќе се смета за доносено. Значи без она 9 месец туку полни 37 недели.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:40:03
Lara2224
Jas nikako ne nauciv kako se brojat meseci, pa si brojam nedeli, a ako pravam muabet so maz ili nekoja postara osoba so ne razbira gestaciski nedeli, togas od datumot so mi go kazal doktorot nanazat brojam meseci. mene mi e 27mi juli, pa devetti si racunam od 27 juni... :)
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:43:35
lady_bug
znaci taka stojat rabotite ma kako i da e bitno da e se vo red so inaku nestrpliva sum zato sto od ovie zestini e mnogu teskoooooooo non stop vnatre nenaspana preku noc stanuvam cesto ali kako i da e nedela-dve ke se izdrzi pa posle neka izleguva
inaku koga bev na 1vi juli na pregled bese skoro 2 nedeli ponapred i doktorot rece ako vo pocetok na 36ta nedela resi da izleguva nema problem zatosto e se vo red i e sposobno za nadvor pa sega vece ne se znae na kogo da se veruva ali jas si recam SO GOSPOD NAPRED KAKO REKOL TAKA NEKA BIDE i ic ne mu ja mislam
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:46:57
Carelija
Dobro utro i od mene. Me nemase izvesno vreme da pisam ama redovno ve citkam . Zabelezuvam deka kako ni se blizat terminite site stanuvame napnati i nervozni, a vo prilog na toa se i zestinive, ama ajde se ke pomine, pa neli zena je stjena . Se ke izdrzime za nasite namili bebuskovci. Inaku ako planirate da otvarate spisok na nezadovolni pacienti od maticni ginekolozi, slobodno napisete me i mene na spisokot. Ne sakam da gi pisuvam moite nezadovolstva od mojata maticna oti ke treba da pisam referati, samo ke kazam ova sto se desava so naseto zdravstvo go nema nikade. KATASTROFA Patem, zadutre treba da otidam kaj maticnata na pregled pa ke gi spodelam so vas moite dozivuvanja.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 10:59:36
lady_bug
ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija
Dobro utro i od mene. Me nemase izvesno vreme da pisam ama redovno ve citkam . Zabelezuvam deka kako ni se blizat terminite site stanuvame napnati i nervozni, a vo prilog na toa se i zestinive, ama ajde se ke pomine, pa neli zena je stjena . Se ke izdrzime za nasite namili bebuskovci. Inaku ako planirate da otvarate spisok na nezadovolni pacienti od maticni ginekolozi, slobodno napisete me i mene na spisokot. Ne sakam da gi pisuvam moite nezadovolstva od mojata maticna oti ke treba da pisam referati, samo ke kazam ova sto se desava so naseto zdravstvo go nema nikade. KATASTROFA Patem, zadutre treba da otidam kaj maticnata na pregled pa ke gi spodelam so vas moite dozivuvanja.
ah za zdravtsvo poubavo da ne komentirame zs ke izbegame od temava za bebinjata inaku sekade e katastrofa sekade treba da baras vrski da stavas vo dzeb i natamu da ne zboram mene ne mi strav od porogjaj tuku od toa sto ne te gleda nikoj i se krajno bezobrazni
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 11:47:26
hoho
Lady bug јас знам дека 9 месец се рачуна со полни 36 недели, т.е 36+1. Andriance како што кажа Hanna 81 има многу што ја лежевме цела бременост ( меѓу кои и јас ) и брзо поминаа толку месеци, така да за 2 недели не е страшно, и така е пекол надвор не се шета, едино ако планираше да одиш на плажа. Ајде 2 недели ќе издржиш па ќе си правиш после викенди. Иначе јас од денес влагам во 34 недела и вчера на преглед бебушот беше 2 070 и ми рече докторот дека е подебело од што треба. Кај вас како се движи килажата на бебенцата?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 11:59:38
Andriance
Hoho..ja isterav i plaza za godinava vekje bev u grcija..i kako shto vikate kje se izdrzi toa shto se mora...inaku za kilazata ...ja sum 32 nedela a bebe e tocno 2 kilca..i ne mi kaza nishto deka mnogu e golemko...sporedeno so tvoeto 34 nedela 2070kg..taka da uzivaj..kje si imame vekje golemi bebenca,samo da bide se ok.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 12:08:05
dushice
hoho zdravo ne odam veke tamu na pregledi sega si baram doktor na klinika se nadevam deka moze i tamu da mi se zemat potrebnite brisevi ke odam utre da se rasprasam i da si rezerviram apartman a sto se odnesuva do vamu mene ne mi se dpoaga toa da mi zemat brisevi vo 37 polna nedela i a jas sum 36 nedela i plus imam zgolemen zolt iscedok t sto ako ima nekoja bakterija jas mozam sekoj moment da se porodam i ne sakam bebeto da ja sobere na izleguvanje osven brisevite da ne znaete koi drugi ispituvanja se potrebni za poragaj ako ima nekoja sto ke se poraga na klinika neka pise
i ako moze da mi kazete kolku se plaka odreden doktor da te poraga i koga se uplak za apartman i koj dr da go baram na klinika se nadevam deka toa utre ke sredam pozdravce
inace jas imam nonstop menstrualni bolki veke ne se trpi
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 12:09:12
hoho
Мојот доктор се уплаши да не имам шеќер дека на прошлите испитувања шеќерот ми беше на граница, па може затоа ми рече одма да проверам шеќер да не ми е накачен. Сабајле проверував 5,4 ми е шеќерот, незма колку е тоа добро, треба да се јавам да прашам. А за на плажа блазеси ти, на ова пеколов како би избегала негде, лелеле.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 12:25:04
Andriance
Dushice...nema da mozes da rezervirash apartman..osven ako ne si carski..ama ako i togash mislam nema da mozes, moze vekje da ima nema druga...za da te poragja lekar koj ne e na smena, se plakja dopolnitelno ( im se racuna toa kako dopolnitelna dejnost - mora taka )i site si imaat tarifa razlicna, mislam od 200 300 evra nagore.. hoho..ne znam dali sakal doktor da te prati na skrien shekjer - ma da za toj e vekje kasno.. a ako e za ovoj od krvna slika 5,3 e ok vrednost. do 6, 1 e normalno..pozdravcinja
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 19.7.2011 12:37:20
eleonorastrumica
sekerot ti e dobar sto znam na mene mi bese 5 minatito pat i doktorot rece dobar e ,inaku vcera ne mozev bas da pisam bev rastresena posle ctg ,sestrtie aj sto go kudea doktorot demek sto me maci so ctg na sto licelo toa,gluposti,a vo isto vreme pred mene edna trdunica ne mozea da mu go slusnat srceto,nekolku pati ctg,eho i sto ti znam uste li ne,9 mesec bebceto mrtvo,znaaete li koja slika bese toa,site cekaat taa da se porodi i kgoa im rekoa,a sestrite sto sme toa naleicu da odime na ctg,abe mrzi nevideni,treba site da gi ispadat ,da primat nekoj sto saka da raboti a ne kako niv ni dobar den ne sakaat da kazat,abe uzasno pominav vcera si velam samo Dedo Boze da ne cuva site nas i nasite bebcinja drugoto se ke pomine
Кога се обидувате да забремените, секој грч или капка крв може да изгл...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?