Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 0:08:41
SkCura77
Peperutka, a sto e rabotava, tazna si, nervozna, ispanicena, imas nekoj los "film" vo glava? Ako e nesto poradi hormonite, samo sama sebe mozes da se smiris, svrti si gi mislite na nesto drugo ili odi prosetaj sama, svrti nekoj krug na vozduh, priberi se malku. Mozebi i od toplovo si zovriena pa ti dosla"zuta minuta". Ako mislis na ednite isti raboti, normalno deka kje se osekjas loso, misli na nesto drugo za promena I daj pisi nesto za sebe, ne onie licni, privatni raboti, tuku koj mesec si, koj pol ti e bebuvko, kako ti se odviva bremenosta, pisi doma sto imate za meze (jas sum gurman i manijak za mezinja soleni od koj bilo tip)
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 0:13:08
SkCura77
Devojcinja, jas se mackav so kombinacija na pavlovikjeva krema (zolta, srpska) i vnatre izmesani kapki od kantarionovo maslo. Ama izgleda i mene striite kje me navjasaat kaj i da e... Sum cula i za ova so maslinovoto maslo i mislam deka e dobar stos, moze treba da probame, zasto toa e nesto najmrsno sto moze da postoi. A mleka i kremi za telo ic ne mi se arni, zasto nema nisto pomrsno od prirodni masla, nekoj koristi i bademovo i oreovo ama maslinovo si e najmaslo i za salatki i za ten soncanje i za strii smiruvanje i za suva kozha i za suva kosa...
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 0:19:27
bebushkatamojaa
pozzz do peperutka ne da sum nervozna...utre vleguvam vo 40 nedela, bebushka si uziva vo mese a mene dali od monotonija ili nesto navistina se slucuva jas ne znam...ama so mm sum na ratna noga od prv stepen, najlosi misli mi minat niz glava se loso za nego mislam boze boze dali e halucinacija od hormonite ili mene nesto ne me biva.Site li ste taka rr ???????? Denes mocam cel den, stani od solja i pak sedni i sea pesacev malku koa se vrativ doma na soljata mi kapna epten malku bistra malku kafeava tecnost...sto li moze da e?ili i za toa haluciniram Aman veke pomagajte...vo vtornik sum na ctg, nemam nikakvi bolki, i mislam da mu kazam na d-r"daj be d-r nekoj lek za brzo poraganje":))) Dali imam soucesnicki vo ova? Pozdravce
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 0:22:53
SkCura77
EleonoraSR ima pravo, site sme nesto ponapnati kako doagja "the day D" ama mislam deka i lugjevo okolu nas stanuvaat nervni, kako oni da se trudni, kako oni da kje ragjaat... Mene 8 meseci me ostavaa na raat za milijarda sekojdnevni gluposti, ama 9-iov mesec mislam deka povekje od mene se opsednaa so moeto poroduvanje. Pa sekoj pocnuva da tupi i gnjavi so svoe ili tugjo iskustvo, pa se nudi za pomos, a samo povekje guzva pravi, pa se mesa so soveti ili idei sto nikoj ne gi bara i na kraj samo napnuva situacija i voopsto ne mi olesnuva, tuku i mene me nervira Posledniov mesec gledam i MM, sto e mnogu psihicki stabilen covek, so razum vo glava i so pominati milijarda gluposti u zivotov, gledam i toj nesto popusta nervno i se sekira i se panici imi mozga nekoi nemogukji i neprakticni raboti, namesto da mi poednostavi i olesni barem malku. A nie sto da pravime, sirotive , sto nie treba da go isterame poroduvanjevo i posle da se grizime za bebuvkite?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 0:58:31
peperutka84
SkCura 34 nedela sum i eve 2 dena inaku masko bebe nosam i sum presrekna na svet za nego zosto imav trista probemi so menstruacija ne dobivav redovno se slucuvase i so neseci da ne dobijam voopsto bev pod hormonska terapija so godini na reguliranje na menzis pa so toa i si zakaciv tumor na grada pa go vadev abe sto da ti kazam haos hormonive so mm bevme 10 god vo vrska i od koga resivne da se vencame prestanavme da se pazime i zabremeniv vejke 3 mesec data na zabremenuvanje mi e denot na svadbata nasa i cestoznam da kazam deka bebevo mi e poklon od gospod zoato so site problemi sto gi imav zabremeniv brzo i sum presrekna za toa mislev deka nema mozam da imam bremenosta dorbro mi pomina bes teskotii bas skolska bremenost no zatoa jas sum haos
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 1:47:05
Jule0712
libra edno pakovanje od pavlovicevata i edno od kapkite ke gi promesas da dobies ednakva smesa i so toa ke se mackas po dva pati na den ama delbeli sloevi prviot sloj ubavo ke masiras da navleze vo porite pocekaj da se isusi i posle nad nego uste eden debel sloj od masta i ne oblekuvaj vednas bluza ostavi malku da upie .....mislam deka ke ti pomogne mene mi pomaga ma da e rano da kazam sega za nekoj den sum 31-va nedela i nemam ni edna strija ama kojznae ....a navistina dodeka se crveni se lecat od iskustvo ti kazuvam snaa mi imase sekade na gradite na racete na stomakot i pominaa od ovaa kombinacija i posle poragaj uste stavase na stomak i so miderot se stegase i mozebi od sto se stravase zesko i pominaa abe sega e kako da nema rodeno dete veruvaj probaj Daj Boze da pomogne ....pozz
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 1:58:50
libra.n
Fala Jule, ajde uste toa ke go probam, inaku za nervozata veke sega dozivuvam kulminacija, ne mozam da se smiram,kaj od zesko, od so site gnjavat prasuvaat:"ajde uste ne si se porodila"?, ne mozam na nikoj da mu se razvikam ama na majka mi i na mm ne znam veke kako ke se iskupam za ovie nervozi sto im gi prireduvam, posle mi e zal za niv, si placam, a tie se povlekuvaat ne mi vrakaat sto mi pravi uste poveke griza na sovest. Stomekov strasno me cesa, preeska zedov edna frotirska krpa i se cesam so nea smrtski, pa mi se vcrveni cel stomak, kako da ja razdrazniv kozata....haos, se raspagam luge!
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 7:25:56
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: SkCura77
EleonoraSR ima pravo, site sme nesto ponapnati kako doagja "the day D" ama mislam deka i lugjevo okolu nas stanuvaat nervni, kako oni da se trudni, kako oni da kje ragjaat...
A nie sto da pravime, sirotive , sto nie treba da go isterame poroduvanjevo i posle da se grizime za bebuvkite?
Чувајте си ги нервите за после породување, ќе ви требаат многу нерви околу бебето. Не е баш така едноставна улогата на мајка. Мене ми викаа: ајде ма нели раѓаш, па 10 месеца си трудна Ама што да правиш има луѓе без осет. Елеонора не ми се лути што ти пишувам на фб: ајде нели раѓаш , знаеш дека немам лоша намера.
Цурице, не е само породувањето, 9 месеци го носиш во тебе, му даваш живот, се грижиш дали доволно добро се храниш, се пазиш да не се удариш по мешето итн итн...Породувањето е само полуфинале, а финале е понатамошниот цел живот што ќе се грижиш за тоа мало човече што излегло од тебе.
За стриите и порано имам пишано сега пак ќе пишам, џабе што се мачкав 8 месеци, кога во 9ти цел, ама буквално цел стомак ми стана бетер од географска карта, поточно ми беше стомакот цела карта на светот (ама замислете ја целата карта само со реки,без копна). Ете толку грд ми беше стомакот. Ама од друга страна пак, огромна бев, ко да носам 2, а не едно, затоа не е чудо што се роди 4050гр.По пораѓај ми се познаваа сеуште стриите. Еве како минуваат деновите така и стриите бледеат и кожата ми се враќа во нормала.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 11:58:33
viki87
Здраво, здраво. Каде сте денес што ве нема? Јас ќе се пожалам многу сум насекирана еве неколку дена. Во петокот бев на преглед и ЦТГ тогаш бев 36+2 и се беше во ред сите параметри па и срцето беа супер докторката ми рече дека е во многу добра кондиција нашето маже,е арно ама многу е малечко 2200gr. Докторката вели дека нема гајле дека не можи сите бебиња да бидат големи ама не знам дали до крајот нашево ќе стигни барем до 2600gr колку да не биди за во инкубатор инаку за две недели од едниот преглед до неќнашниот имаше само 180гр кренато така што којзнае дали ќе дотуркаме до 2600 до крај иначе сега сум 36+4 докторката вели дека веројатно ќе го износам до крај ,а терминот ми ена 10 август.Драги мои ве молам утешете ме малку многу су насекирана, деновиве дури кога ќе каснам нешто се чивствувам виновна затоа што јас само се дебелам досега сум 14kg поправена а тоа кутрото е толку малечко и не зема ништо од мене за да се поправи.Поздравчиња до сите.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 12:10:06
libra.n
Viki87, ako doktorite rekle deka e vo red nemas potreba za paniki, a moze i da ti bide olesnitelna okolnost pri poragaj so taa tezina na bebeto. Sestra mi e rodena 2300, pa ne ja stavile vo inkubator, i od sekogas bese ponapredna od mene i sega e podebelka od mene sto sum rodena so skoro 1 kg. poveke od nea. Uzivaj si i jadi si, toa si zema kolku sto mu e dovolno
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 12:14:39
eleonorastrumica
blondic ne se lutam na tebe znaes najveren drugar za toa kako sto pominal se i sto go zamaram za se si ti,duri nekogas od panika znaes oti preteruvam so prasanja ,utre sum na ctg ke videme kako ke pomineme me faka panika i od toa,ne sum bila nikogas na ginikologija a od iskustvo na drugi strav mi e da ja poglednam bolnicata,a i plus mojot maz lele kako ke sme tri dena razdeleni ,ti kako ke izdrzes tri dena ,a jas stvarno sum domasarce i mnogu retko koga sakam da sum nekade nadvor od doma,i koga odam na odmor si tezneam za doma,za domasnie mi pilenca(mamicka,taticko i mojto bratcence)abe rakce po horoskop,inaku mislev i bebco ke e rakce ama nisto,barem po toa da si zalice na mama,oti tato ne e takov ,tato saka da si setkada si uzvika i bas go briga za drugite
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 12:16:58
SkCura77
Blond, imas pravo, zatoa ne sakam koga lugje mi se besat od strana da me gnjavat so nesto sto em ne moze da mi pomogne, em ne me interesira da go slusam Zvucam grubo, ama mnogu se trudam i se tepam da ne go izgubam psihickiot mir ovoj period. Ne se karam ni so MM ni so majka ili nekoj drug blizok periodov, samo izbegnuvam nervni lugje i odbegnuvam napnati lugje sto povekje pravat guzvi otkolku raat kafe da se ispie so niv. Se trudam na koj bilo nacin da se stabiliziram, na momenti ne mi uspeva, pa se panicam sto kje bide i kako kje bide na poroduvanje, sto mislam deka za prvorotka e normalno.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 12:31:33
eleonorastrumica
lele i jas sum ista se si mislam kako ke bidde sto ke bide,od druga strana me nerviraat nesvesni luge sto sum im rekla ke ragam avgust ako posledna data mi e 62 juli,sekojdnevno da te prasuvaat abe ajde uste kolku ke se trkalas,neli se poragas,abe psihicki da te utepat ,,sega na primer so blond si go imame muabetot i so nekoj drugi,ama luge samo toa pratat,komsii vo zgradata abe na sekoe viduvanje doma ajde sto uste,i veke ne setam nikade doma sum si ne sakam da zboram uste me zabole,sega on koga ke si saka ke si izleze,ne mu se izleva bas na toa zesko si go osekam jas nego taka on si uzivkA si pretka
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 12:42:55
lady_bug
dobar den i od mene ama mene ic ne mi e dobar lele lugje ke crknam od voie vrelini abe cela noc nemam spieno do koga do koga samo vaka????stani legni cel noc oko ne sklopiv a si mislev ke zaladi malki ama nikako i sum nervozna i mi se ide da otidam na doktor da zakazam carski ke puknam vece pa lugje moi da mi e kazuval nekoj deka vaka tesko ke mi bide nemase da veruvam
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 12:51:52
lete
LUGE BEZ NERVOZI TOA SIJA ZNAJ MINUTOT SEKUNDATA KOGA DASI DOJDI NAS NI PREOSTANUVA SAMO DASIGI PRECEKAME NASITE BEBUSKI VO KE VREME IDAIM TEKNE DA DOJDAT VISTINA OVOJ POSLEDEN PERIOD NE PRAVI NERVOZNI NAPNATI ZESTINIVE NE UBIVAAT NO IPAK KOGA MISLAM DEKA NASKORO KESIGO GUSNAM MOETO ANGELCE NA SVE ZABORAVAM NAVISTINA SAKAV DASE PORODAM NA 14 JULI POSTO TOJ DEN NI E GODISNINA NO BEBETO RESI DASI IMA SVOJ SPESIFICEN DATUM NA RAGANE I DAE SAMO NEJZIUN RODENDEN NE SAKA DA IMA DRUGA PRIORITETNA RABOTA VO TOJ PA EVE SI CEKAME I KESI DOCEKAME DALI NORMALNO DALI SO CARSKI KE IZLEZAT KAKO SAMO EDEN GOSPOD ZNAE GOSPOD SO LESNO NA SITE I DA MISLIME POZITIVNO ZADA ISPADNE SE POZITIVNO POZ
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 13:15:26
eleonorastrumica
jas so dusa cekam veke da se rodi da si go izguskam i iscunkam toj malecok pretlo,se sakam da si zamislam kako bi izgledal,od toa na ehoto vo zivo ama ne mi se sozdava slika uste ajde neka e iznenaduvanje ,na site vi posakuvam Dedo Boze da iv dade najlesen poragaj i site da si gi cunkame i guskame i ako e epten zesko ,skaav da prasam dali pak da si prevoruvam krvili ne 38 nedela i 5 dena sum
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 13:21:50
viki87
libra.n многу ти благодарам на утехата понекогаш значи премногу кога со некој ќе размениш мислење и искуство за некои работи навистина мене ми значи премногу, ти благодарам. Инаку и мене мн ми газат на нерви луѓе кои во се се плеткаат па и во тоа што не е нивна работа јас се трудам таквите да ги игнорирам,а кога некој нешто ме прашува не му давам конкретен одговор или не му кажувам, на пример кога некој којшто знам дека е неискрен ме праша за терминот му велам во август па тој некој ако е будала нека се мисли и нека го боли глата кога во август и дали ми е време за пораѓање или не.Чудо се некои луѓе навистина.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 13:28:40
Jule0712
Zdravo mamicki kako ste? lelee denes denov me ubi a koga ke mi tekne deka vecerva uste sum i na svadba koj li ke se maltretira na stol cela vecer kako ja pominavte vecerta? jas puknav veke stani legni toa mrdna mene me boli cel stomak ama moram da izdrzam si vikam tebe ti e tesno vo cela spalna zamisli nego kolku mu e tesno vo stomak
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 13:29:58
viki87
И јас сонувам за денот кога ќе го држам моето малечко в раце ама за нестрплива не сум затоа што сакам да потпорасни усте малку во мешето чисто за да му биди подобро оти се си велам ако се роди мало да не си има мака. Инаку за крв проверување и јас планирам до крајот да направам уште еднаш комплетни анализи веројатно нареден пат ќе си побарам упат од матичната.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 17:16:31
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: peperutka84
lele RR moram da vi se pozalam neznam sto da pravam so sebe nemozam da spijam so denovi ne se osekam dobro i eve denes cel den placam bez prestan neznam sto mi e se iskarav so site ja poiznervirav i majka mi so sum vakva so mm da ne zboram lom pomagajte nekako neznam sto so sebe 34 ned sum se ima li na nekoj vaka slucuvano i kako da si pomognam mislam bardovci ne mi bega ako prodolzam vaka
peperutka a zosto 34 nedela pa jas ti i hoho imame isti termin jas i ti sme na 5 a hoho e na 6 septemvri jas vo vtornik ke vlezam vo 34 nedela taka mi se racuna uste od pocetok a i kalendarot na RR mi taka isto dava
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 17:18:32
mamicka77
dragiRR vo petokot dovagase patronaznata sestra da me poseti i mi rece da sum kupila od tie AD kapki i da sum gi mackala gradite za potoa da ne mi ispukale ama jas se uste ne sum zemala bidejki isto i na mojata kuma i bese rekla ama taa ne zema ne stavase pa ne i ispukaa gradite dali nekoj od vas se macka potocno bradavicite ne gradite zgresiv bradavicite da se mackale
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 17:22:53
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: bebushkatamojaa
pozzz do peperutka ne da sum nervozna...utre vleguvam vo 40 nedela, bebushka si uziva vo mese a mene dali od monotonija ili nesto navistina se slucuva jas ne znam...ama so mm sum na ratna noga od prv stepen, najlosi misli mi minat niz glava se loso za nego mislam boze boze dali e halucinacija od hormonite ili mene nesto ne me biva.Site li ste taka rr ???????? Denes mocam cel den, stani od solja i pak sedni i sea pesacev malku koa se vrativ doma na soljata mi kapna epten malku bistra malku kafeava tecnost...sto li moze da e?ili i za toa haluciniram Aman veke pomagajte...vo vtornik sum na ctg, nemam nikakvi bolki, i mislam da mu kazam na d-r"daj be d-r nekoj lek za brzo poraganje":))) Dali imam soucesnicki vo ova? Pozdravce
bebuskatamoja jas mislam deka e znak za porodilni bolki i deka naskoro ke se porodis bidejki na mene doktorkata mi bas za toa napomena ako osetis malku krv ili kafeava tecnost nemoj da ispanicis bidejki nabrzo ke dojde toj moment toa bilo kako paganje na cepot ama ne e kaj site isto ne znaci deka kaj site treba taka da dade znak kaj site e razlicno ali bas me napomena doktorkata
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 18:25:21
bebushkatamojaa
Daj boze mamicka77 da e toa...veke imam cuvstvo kako da sum pri kraj so zivci :) No od sinoka nisto poveke mi se nema pojaveno, osven sto prodolziv postojano da odam po mala nuzda, otkako ke odmoram(so lezenje) cuvstvuvam silen napon kako da me zvecka vo dolniot del ama samo koga stojam i odam, a koga sednuvam ne...abe cudesii, samo se naslusuvame a od bebuska nisto Go sakam veke do mene, neopislivo mnoguuuuuuuuu.A vie rr kako ste?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 19:00:25
libra.n
Mamicka77 jas zedov od tie kapki okolu 80-90 den. se mi gi preporaca edna rodnina deka nejze mnogu i pomognale , a zosto dosla kaj tebe patronazna sestra? Ti g povika ili? Jas pojma nemam za toa deka doagale. Bebuskatamoja, i mene taka mi se slucuva do dolniot del...i ajde veke i jas ne mozam, utre sum na kontrola konecno doktorot mi se vraka od odmor, pa se nadevam da me zadrzat ako ne, ne si odam ke im ostanam na sila. ete taka da znaete ako slusnete skandal na TV. jas sum taa
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 19:36:44
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.n
Mamicka77 jas zedov od tie kapki okolu 80-90 den. se mi gi preporaca edna rodnina deka nejze mnogu i pomognale , a zosto dosla kaj tebe patronazna sestra? Ti g povika ili? Jas pojma nemam za toa deka doagale. Bebuskatamoja, i mene taka mi se slucuva do dolniot del...i ajde veke i jas ne mozam, utre sum na kontrola konecno doktorot mi se vraka od odmor, pa se nadevam da me zadrzat ako ne, ne si odam ke im ostanam na sila. ete taka da znaete ako slusnete skandal na TV. jas sum taa
libra.n kaj nas vo probistip e taka maticnata te prijavuva ili ti sama so majcinata kniska i odes i se prijaves nekade vo 5 mesec dojde pa vo 8 mesec i potoa koga ke se porodis sama i zvones i ja vikas da dojde da vidat demek kako se cuva bebeto kako go banjas da ti kaze za pelenite za stavanje i toa cisti gluposti sea vo 8 mesec koga dojde pred nekoj den mi gi kazuvase porodilnite bolki a vo 5 mesec koga dovaga mi kazuvase sto da jadam i toa nisto posebno ali so se mora mora i zatoa inaku i mene ne mi prestavuva nesto posebno taa
Првите денови и недели од животот на бебето се период на адаптација и ...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?