Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 21:17:49
Calypso
ИЗВОРНА ПОРАКА: viki87
Здраво, здраво. Каде сте денес што ве нема? Јас ќе се пожалам многу сум насекирана еве неколку дена. Во петокот бев на преглед и ЦТГ тогаш бев 36+2 и се беше во ред сите параметри па и срцето беа супер докторката ми рече дека е во многу добра кондиција нашето маже,е арно ама многу е малечко 2200gr. Докторката вели дека нема гајле дека не можи сите бебиња да бидат големи ама не знам дали до крајот нашево ќе стигни барем до 2600gr колку да не биди за во инкубатор инаку за две недели од едниот преглед до неќнашниот имаше само 180гр кренато така што којзнае дали ќе дотуркаме до 2600 до крај иначе сега сум 36+4 докторката вели дека веројатно ќе го износам до крај ,а терминот ми ена 10 август.Драги мои ве молам утешете ме малку многу су насекирана, деновиве дури кога ќе каснам нешто се чивствувам виновна затоа што јас само се дебелам досега сум 14kg поправена а тоа кутрото е толку малечко и не зема ништо од мене за да се поправи.Поздравчиња до сите.
Вики, немој да се грижиш, само мисли позитивно, се ќе биде во ред. Мене на последната контрола кога влегов во 39 ГН ми рекоа дека бебушот ми е 3200 гр (после породувањето ми кажаа дека ехото не било баждарено како што треба ), а се роди со 2760 гр тежина, само три дена пред термин, со апгар скор 8/9. Најважно е да е здраво и развиено како што треба, а штом докторите ти велат дека е се во ред, немаш причина за нервози.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 17.7.2011 22:14:19
lilicka
Дали некоја или мамичка може да ми каже како изгледа кога треба да искочи мукозниот чеп мислам дека се викаше?????Имам чуден лигав исцедок Офф дај боже да е некој знак веќе ми се смачи државна-дома,дома-државна......
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 6:42:09
Sarah
JAs mislam toa e toa. Mojot bese ligav beluzlavo prodziren i izmesan so malce krv. I go imav bajagi na hartijata i na gakite. Ama mozno e dodeka cel da ispadne da pominat i nekolku dena. Odi i vidi sto ke ti kazat. Aj so lesno neka ti e i naskoro da si go drzis tvoeto bebence vo race.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 10:57:40
SkCura77
Hello Kako ste deneska? Da ne strajkuvate ponedelnicki so napisi, a jas da ne znam? Izlegov rano nautro, si zavrsiv rabota sve sto isplanirav i taman zapece sonceto, se pribrav nabrzaka. Obozavam koga ponedelnicki kje mi trgne se po spisok. Nokjeska ic ne spiev od milijarda sekakvi misli, mislam deka sama sebe psihicki se istupiv do daska, a misla kako misla, edna odi, sto vodi. I utrovo imam nekoi bolki vo dolniot del na stomakot, kako menstrualni bolki sto se mnogu izrazeni pri sedenje. Po 10 min. sedenje pocnuva sve dolu da me boli. I bebuvkoto na toplovo nesto pomalku mi pretka.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 11:15:31
Beatris
Ако е измешан со малку крв, т.е. има некоја жолтеникаво-розева боја тогаш би требало да е тоа. Тоа е знак дека породувањето започнало и најдобро е да си провериш на лекар. Може да биде и истиот ден, а може да помине и една недела. Со лесно нека е!
ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka
Дали некоја или мамичка може да ми каже како изгледа кога треба да искочи мукозниот чеп мислам дека се викаше?????Имам чуден лигав исцедок Офф дај боже да е некој знак веќе ми се смачи државна-дома,дома-државна......
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 11:48:24
Yummy Mammy
Dobro utro na site. Eve i jas da se prijavam, vlegov vo 27 nedela, pa menjam forum.
Nego od minatata nedela pocnav da dobivam grcevi i stomakot mi se stega kako topka. Bev na lekar, mi prepisaa antibiotska terapija za nekoja infekcija, plus mnogu poveke Magnezium i voda... posle tri dena nemam takvi grcevi kako prethodno, no se uste imam mali bolki vo dolniot del na stomakot (slicno na menstrualni) i cela polovina, dolniot del od grbot me boli. Osobeno e izrazeno pri sedenje ili stoenje.
Dali nekoj imal vakvo iskustvo volku rano, vo 27 nedela???
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 11:54:03
eleonorastrumica
lele na ctg sum posle i nekako me faka panika sto kako ke bide,do sega tolku smirena a sega naednas panika nevidena,aj da videme sto ke mi rece inaku lepotanot sabajlevo si pretka gajle si nema sto ke mu e izleguvanje sto mu e ubavko na mama vo meseto,mama se grizi za se pa sega on ke treba sam da si trazi jadenje i red drugi raboti aj vi pisam posle kako sum pominala
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 12:20:52
Andriance
i jas da se prijavam deka se vrativ od ohridon...ne sakam ni da zamislam kako bilo tuka vo sabotata zasto koga tamu ne se dishese..tuka pa ic..i toa ja pod planina Galicica..ama zatoa vecerta..spienjeee uzivancija so trenerki..inaku do sega iskreno grev bese da se pozhalam za poteskotii..ama izgleda mi dojde i mene redot...pocna poleka da mi otkazuva levata noga odnosno na nea edvaj i da mozam da se potpram..me boli grb,i se taka po red. ama ajde mora da se izdrzi, vekje go dogovoriv mm sleden vikend da me nosi na Radika..poladnicko e em kje se brcenem malku vo bazence
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 13:34:29
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: peperutka84
Dragi moi RR da ve prasam do koja nedela piete Mg dali da pijam do 36 koe e vaseto iskustvo
Magneziumot gi smiruva kontrakciite i se preporacuva da se izfrli posle 36 nedela za da ne go usporuva prirodniot tek, se do togas bi trebalo da se zemaat. Jas prethodno napisav deka pocnav da dobivam silni grcevi i eden vid na kontrakcii (27 nedela) i dnevnata doza na Mg od 150mg mi ja zgolemija na 3 x 150mg. Sega mi e podobro...
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 13:45:01
peperutka84
Yummy Mammy i jas dobiv kontrakcii vo 26 nedela i bev pod terapija so genipral, utrogestan vaginaleti i mg 3po 250 mg i eve sega sum 34ned i se osekam ok i planiram mg da go pijam do 36 ned i da go isfrlam sakav da se iskonsultiram i so vas koi se vasite preporaki od ginekolozite pozz do site RR
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 14:40:07
dushice
mamicki zdravo eve me i mene visev neznam sto da pravam denes sum 35+4 i bev na kontrola da mi zemat brisevi i doktorot ne mi zema mi rece na ti poliginax stavaj pa dojdi vo sreda da ti zemam brisevi i jas mu vikam pa zemete mi sega pa ke pokazelo izmesana infekcija i taka me smota i ne mi zema brisevi a drugata sreda ke bidam 36+6 i bebeto e so glavceto namesteno a on ne me proveri dali sum otvorena
e vise neznam sto da pravam ve molam dajtemi sovet pouceteme sto da pravam oti vise ne sum pametna
a koga si odev sestrata mi vika i da ti zeme brisevi drugata nedela ke pokaze negativno zaradi vaginaletite trebalo sega da ti zeme inace na rezultatot od mokraca mi pokaza 30 leukociti i mi rece da pijam 2 litra uvin caj
i da ne bidam tolku negativna libra.n se porodi ili uste ne e ajde nekka i e so lesno
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 14:48:25
Lara2224
Cura izgleda toa e toa, i kaj mene e isto, a posebno ako sum seala ili rabotela pred toa... i se mi se cini deka pantolonite me stegaat i taman da gi soblecam, gledam deka nosam fustance :D Ne znam dali veke mi se pricinuva ili navistina ama mislam deka i iscedokot mi e poinakov ovie dva dena, ne nesto mnogu zabelezitelno ama porazlicno e. I energija imam cel den da rabotam, a ne spijam ni po 3 saati navecer, stvarno ne znam od kaj mi e. Privrsuvam 39ta nedela vekje, ajde neka iskacaat... gledam od kaj sreda tamu moze ke vrna, a i temperaturata ke padne (mada so eve i denes ne e taka strasno veke) pa moze toa si cekaat?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 15:48:34
hoho
Девојки добар ден и од мене, ме немаше 2 дена ама ми беше лошо, главоболки и така. Денес бев на контрола и во глобала се е ок само ми рече дека тежината му одговара за една недела повеќе и ме праша дали јадам благо , а благо па мн малце јадам, па ми рече ич да не јадам и да измерам шеќер. Ми рече дека може и да нема врска, дека си е крупно бебе. За 3 недели на првото цтг ми рече да одам. Имал некој слично искуство со килажата на бебушот?
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 16:06:05
Lara2224
hoho moeto celo vreme e za nedela-dve ponapred i so tezina i so dimenzii, ama doktorkata samo mu se raduva deka e golemko, voopsto ne me panici. A eve sum veke 38+5 pa nema gajle, a ni aber za ragjanje :D ne se grizi, uzivaj si. napraj gi kontrolite samo kolku da ne gi mislis, ama ne se zamaraj, bidi srekna pomalce ke treba da mu se sekiras za kilazata otkako ke se rodi :D
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 16:17:25
milobebence
Zdravo mamicki,
Eve i mene me nemase dva dena,pak pocnav da imam nagoni za povrakanje.Duri vcera koga si legnav da spijam loso mi bese, a taman si rekov pomina.
SkCura77 i mene bebcevo poslednive denovi pomalku mi mrda.Porano poveke me klocase i posilno udirase pa se zagriziv.Ne znam dali da odam pak kaj doktorot,a bev ovaa nedela mi rece se e ok samo sto ic nekako nemam doverba vo nego. Porano sekoe utro stom stanam i navecer obavezno udirase bebevo i toa silno klocase,duri se budev nasabajle.Sega ne. Dali nekoja znae sto moze da e? Inaku eve sega prva pat slusam deka mg treba da se pie do 36 nedela i za toa ne me informira doktorov,i ne znam dali da go menjavam sega sred bremenost.Sega sum 29 nedela.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 16:24:14
hoho
Фала Lara2224 на одговорот. Мене и докторот ми рече нема место за паника, ама да си проверам за секој случај,арно ама голема паничарка сум по природа Исто заоравив да кажам дека на прошлиот преглед си беше свртено со главата надоле и сега пак се свртело карлично, како успеало само незнам.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 16:41:50
hoho
Кај Лазаревски, во 13:15 бев ама незнам како денес трудници не видов. Душиче, мене исто ништо не ми спомна за брисеви, ми рече само за 3 недели на цтг,ама прошлиот пат кога бев ме прегледуваше доле, мереше нешто пх што укажувало на можни бактреии и бидејќи се беше ок неми ни зема брисеви. Ама еве ти викам не ми спомна ништо, и рече за 3 недели да одам а тогаш здравје ќе имам полни 36 недели. Јас му верувам многу на докторот така да не му ја мислам многу.Кога ќе каже тогаш.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 17:18:16
dushice
jas bev vo 10 i sma si pobarav vo labaratorija krv i mokraca mojot do sega ne mi spomnal a za brisevive se nerviram neznam sto da pravam imam zolt zgolemen iscedok i bez da me pregleda mi gi prepisa poliginax stvarno neznam sto da pravam ama za poragaj ne odam tamu dva pati piev antibiotici i dva pati ne mi zema kontrolni brisevi i se mi vika sledniot pat a mi zakaza za drugata nedela a jas togas ke bidam 37
a kako i izmeril ph vrednost me ne nisto od toa mi nemaat napraveno
inace jas veke ne mu veruva na doktorot i ke si baram doktor od utre na klinika za poragjaj mi vika videl na ehoto deka ne sum otvorena mozno li e bez pregled da se vidi toa?
ako mozete mamicki da me posovetuvate sto da pravam odnapred vi blagodaram
jas duri ni neznam sto ispituvanja treba da napravam za pred poragjaj stvarno mi e tesko
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 17:27:02
lete
i jas denes bev na kontrola postelkata tret stepen bese i celata kalcificirana bebeto masalla golemko doktorot mise smeskase dimenziite na glavat mue bea 96 bpd so znnam taka mi kaza okolu 4 kila trebelo da bidi i zadutre pak treba da odam posto veke sum 40.2 i taka bebeto mi uziva vnatre si raste si raste i si raste saka porasnato dase pojavi i taka poz
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 17:55:27
eleonorastrumica
I jas denes bev na ctg vo drzavna,auuuu nikakov odnos na sestrite kako tie da se doktorki a doktirote sestri ,a oklku bese gnasno,lele krevetot kaj mi pravea ctg bese prilicno gnasen cim i dojdov odma pod tus cela se izbajnav strasno nesto uste ne mozam da se sozemam ,ne znam kako e po drugite drzavni bolnici
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 17:55:43
hoho
Душиче ph ми измери уште пред 4 недели да види дали има потреба од брисевите, и бидејќи си покажа се ок не ми зема брисеви. А се гледа и на ехо дали си отворена за матката, ама посигурно е од внатре кога гледа. Јас кажав и скоро кога имав болки дека ме прегледа на сите можни начини да не случајно сум отворена. ама на сите прегледи ми вика, матката е супер, затворено се, значи се гледа и на ехо. Кај кој доктор одиш така што си разочарана нон стоп? И ради него се предомислуваш за во државна? Зошто знам дека збореше дека ќе се пораѓаш во Систина. Ако ти е за исцедокот, закажи си кај матичниот и он нека ти земе брисеви, ако толку несака овој од систина. А зошто едноставно не си побараш друг доктор во систина? Гордана Петровска е исто многу добра докторка,прашај за кај неа.
RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27... 18.7.2011 22:23:39
mamicki
Денес пак бев на прегледи, ЦТГ, ЕХО, вагинален преглед... Бебушов може да почека уште, така решивме...Сега ќе чекам до 27, т.е понеделник, ако дотогаш, ако не, штом ми пукне водењак или ако добијам болки- ете ме в болница, ама се надевам, т.е прегледите велат дека може да чекаме...
Кога се обидувате да забремените, секој грч или капка крв може да изгл...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?